Transenergo își vinde traderul de energie din Ungaria cu preț de pornire de doar 15.000 euro, deși fusese evaluat anterior de ANAF la peste jumătate de milion. Cine sunt potențialii cumpărători

Transenergo își vinde traderul de energie din Ungaria cu preț de pornire de doar 15.000 euro, deși fusese evaluat anterior de ANAF la peste jumătate de milion. Cine sunt potențialii cumpărători
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 sep 2018

Transenergo, unul dintre cei mai mari furnizori independenți de energie electrică din România, cu rulaj de peste 1,3 miliarde lei la finalul anului 2016, dar intrat în insolvență în februarie 2017 din cauza crizei de pe piața de energie din acea iarnă, a stabilit prețul de pornire al licitației de vânzare a diviziei sale de trading din Ungaria la doar 15.000 de euro, în baza ofertelor primite de la doi potențiali cumpărători.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Asta în pofida faptului că Transenergo Hungary KFT a înregistrat vânzări nete de circa 3 milioane euro anul trecut, iar participația de 99% din capital a Transenergo la firma din Ungaria fusese evaluată la 2,3 milioane lei (peste 500.000 de euro) de către ANAF în ianuarie anul trecut, când a pus sechestru pe deținerea respectivă.

Urmărește-ne și pe Google News

Argumentul este însă că Transenergo Hungary KFT, activă din 2010 pe piața maghiară, și-a redus între timp activitatea la un nivel care nu-i mai permite să-și susțină cheltuielile lunare din resurse proprii, având o situație financiară precară și întâmpinând dificultăți majore inclusiv în a-și menține licența de funcționare. Din acest motiv, participația Transenergo la filiala sa din Ungaria a fost evaluată acum la doar circa 14.000 lei.

Mozilla lansează un nou serviciu, care avertizează utilizatori când le sunt accesate conturile online și datele personale CITEȘTE ȘI Mozilla lansează un nou serviciu, care avertizează utilizatori când le sunt accesate conturile online și datele personale

Firma vinde energie electrică importată din România clienților din Ungaria, printre care se numără și primăriile mai multor localități maghiare, atât pe partea de alimentare cu curent electric a instituțiilor locale, cât și în ceea ce privește energia necesară sistemelor de iluminat public.

Mai mult, directorul general al Transenergo Hungary KFT a demisionat, postul urmând să rămână vacant de la 1 octombrie 2018. Înainte de a demisiona, acesta a căutat potențiali cumpărători pentru companie, primind două oferte.

Una dintre acestea a venit de la compania maghiară cu profil imobiliar Voros Property KFT din Budapesta, care a oferit 15.000 euro pentru pachetul integral de acțiuni la Transenergo Hungary KFT. Cealaltă, în valoare de 10.000 de euro, a fost înaintată de furnizorul maghiar de electricitate, gaze naturale și servicii energetice CYEB Group. Cea mai mare ofertă a fost aprobată de creditorii Transenergo drept preț de pornire al licitației de vânzare a Transenergo Hungary KFT.

Scutul american antirachetă din România ar putea să ruineze Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), avertizează Moscova CITEȘTE ȘI Scutul american antirachetă din România ar putea să ruineze Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), avertizează Moscova

Oferta CYEB Group prevede și renunțarea la creanța de circa 90.000 de euro pe care Transenergo Hungary KFT o are de încasat de la compania-mamă românească Transenergo.

CYEB Group, cu rulaj de peste 100 milioane euro anul trecut și controlat de antreprenorii maghiari Briski Vilmos și Marton Szebeni, derulează operațiuni în Ungaria, Germania, Austria, Cehia, Slovacia și România. Pe plan local, grupul controlează furnizorul de energie electrică și gaze CYEB SRL din Cluj Napoca, care a înregistrat în 2017 o cifră de afaceri de 55,7 milioane lei și un profit net de peste 1 milion de lei.

CYEB Group figurează și în tabelul creditorilor Transenergo, cu o creanță chirografară admisă de peste 10 milioane lei, jumătate din cea solicitată. 

EXCLUSIV FOTO Booking a venit în România și i-a chemat în premieră pe hotelieri la o discuție. A primit acuzații că sprijină concurența neloială pe fondul indiferenței statului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Booking a venit în România și i-a chemat în premieră pe hotelieri la o discuție. A primit acuzații că sprijină concurența neloială pe fondul indiferenței statului

De la intrarea în insolvență, în februarie 2017, Transenergo, controlată de familia Rada și Nelu Coman, și-a suspendat cea mai mare parte a operațiunilor, neavând resursele financiare necesare pentru a constitui garanțiile solicitate de partenerii comerciali.

"Totuși, în intervalul analizat, societatea a continuat să desfășoare la un nivel foarte redus activitatea de comercializare a energiei electrice pe platforma OPCOM, în speță energia electrică achiziționată de la unitățile intra-grup de producție energie electrică (parcuri fotovoltaice și microhidrocentrale), pentru care profitul generat este nesemnificativ, datorită volumelor scăzute de energie electrică. Suplimentar, se continuă demersurile pentru recuperarea creanțelor comerciale neîncasate aferente portofoliului de clienți ai societății, pentru asigurarea resurselor necesare derulării procedurii de insolvență", relevă un document.

Transenergo se află încă în perioada de observație, rămânând să fie decis dacă se va propune un plan de reorganizare sau intrarea în faliment a societății. Anul trecut, cum a anunțat atunci Profit.ro, administratorul special negocia cu mai multe fonduri de investiții pentru a obține finanțarea necesară activității companiei.

EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare producător de PET-uri din Balcani vrea să cumpere active ale combinatului chimic Chemgas Holding al lui Ioan Niculae și să înființeze un incubator sectorial de afaceri

Firma era, la finalul anului 2016, al doilea cel mai mare furnizor independent de energie electrică din România și al șaptelea la nivel național, cu o cotă de piață de 3,6%. Compania a terminat anul respectiv cu un profit net de peste 7 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 1,35 miliarde lei, dar și cu datorii totale de peste 460 milioane lei.

În instanță, compania a precizat că a ajuns să nu-și mai poată plăti datoriile din cauza retragerii finanțărilor de către băncile creditoare, a amânării vânzării unor active și a nerespectării de către partenerii de afaceri a termenelor de plată a facturilor. Transenergo deține mai multe unități de producție de energie electrică, respectiv cinci microhidrocentrale în județul Argeș, pe râul Topolog, precum și trei centrale fotovoltaice.

"În motivarea cererii, debitoarea a arătat că, în contextul economic actual, activitatea acesteia, atât la nivel general, dar și sectorial, a înregistrat anumite dificultăți. Astfel, în perioada iunie - noiembrie 2016 au fost înregistrate probleme în menținerea finanțărilor bancare, iar o importantă sursă de recapitalizare, respectiv vânzarea unităților de producție, a fost decalată pentru perioada ianuarie-martie 2017. Toate aceste circumstanțe au marcat evoluția societății debitoare în mod negativ, la care s-a adăugat diminuarea semnificativă a ritmului de încasare a contravalorii serviciilor și produselor și nerespectarea termenelor de plată a partenerilor de afaceri. Față de aceste aspecte, s-a susținut existența unor datorii în cuantum total de peste 19 milioane lei ce au depășit termenul de 90 de zile de la scadență", se menționează în încheierea Tribunalului București din 1 februarie 2017 prin care a fost admisă intrarea în insolvență a Transenergo.

Din cauza iernii friguroase, a creșterii consumului și a insuficienței producției la nivel european, prețurile engros la energie pe bursa OPCOM, TFS, HUPX și altele s-au majorat amplu în ianuarie 2017, ceea ce a provocat probleme financiare grave mai multor furnizori, unii intrând în insolvență sau chiar în faliment.

viewscnt
Afla mai multe despre
transenergo
rada coman
nelu coman
trading energie
furnizare energie
export energie ungaria
transenergo ungaria
pret energie
criza piata energie
insolventa