Topul marilor consumatori industriali de energie electrică scutiți de certificate verzi

Topul marilor consumatori industriali de energie electrică scutiți de certificate verzi
scris 6 dec 2015

Alro Slatina, ArcelorMittal Galați, Silcotub Zalău, Carpat Cement, Rompetrol Rafinare, Linde Gaz și Holcim sunt cei mai mari beneficiari ai ajutorului de stat constând în reducerea cu până la 85% a cotei obligatorii de achiziții de certificate verzi destinate subvenționării energiei regenerabile, ajutor destinat marilor consumatori de energie electrică din economia românească, pe lista beneficiarilor facilității fiind și alte nume mari din industrie, precum OMV Petrom, Azomureș sau Saint Gobain, dar și 7 companii cu statut de IMM. 

În total, până în prezent, 37 de companii au obținut acest ajutor de stat în 2015, potrivit listei publicate de Ministerul Economiei, în care nu se precizează valorile exacte ale ajutoarelor pentru fiecare companie, ci doar aproximări, în conformitate cu standardele de transparență decise de autoritățile de la Bruxelles. Reducerea, care poate merge de la 40% la 85%, vizează cota obligatorie de achiziție de certificate verzi de anul viitor, care se calculează în funcție de consumul de energie electrică din 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

"Cantitatea de energie estimată a fi exceptată de la achiziționarea de certificate verzi pentru anul 2015 este de circa 7 TW", se arată într-un comunicat al ministerului.

Pe de altă parte, acest ajutor de stat ar putea majora anul viitor cu aproape 23% impactul mediu al certificatelor verzi în facturile celorlalți consumatori, de la 35 lei/MWh la 43 lei/MWh, potrivit estimărilor Guvernului și ANRE. Având în vedere că, în medie, un apartament consumă 1 MWh de electricitate pe an, la un cost anual de 400 lei, rezultă că populația ar putea suporta în 2016 o scumpire a electricității cu 8 lei, respectiv cu 2%.

Scutire suportată de ceilalți consumatori 

În baza datelor, calculelor și estimărilor ANRE, Guvernul a elaborat un proiect de HG prin care stabilește, pentru anul 2016, cota obligatorie de energie regenerabilă care beneficiază de subvenționare prin sistemul de certificate verzi la nivelul de 12,15% din consumul anual brut de energie electrică.

Pentru anul 2015, această cotă obligatorie fusese stabilită la nivelul de 11,9% din consumul anual brut de energie electrică, impactul mediu al certificatelor verzi în facturile consumatorilor fiind de 35 lei/MWh. Calculele ANRE au arătat, potrivit Guvernului, că majorarea în 2016 a cotei anuale de energie regenerabilă subvenționată la 12,15% din consumul brut de electricitate ar menține impactul mediu în facturi la 35 lei/MWh.

Însă Executivul estimează că, pentru anul 2016, va fi scutit de plata certificatelor verzi un consum industrial total de electricitate de circa 8.000 GWh.

"Prin exceptarea unui consum de energie electrică de circa 8.000 GWh de la plata certificarelor verzi, impactul în factura consumatorilor finali de energie electrică neexceptați va crește la circa 43 lei/MWh", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG.

Valorile ajutoarelor de stat acordate prin scutire de certificate verzi

Între 10 și 30 milioane euroAlro Slatina

Între 5 și 10 milioane euroArcelorMittal Galați

Între 2 și 5 milioane euroSilcotub Zalău, Carpat Cement, Rompetrol Rafinare, Linde Gaz (punctele de lucru Galați și Râmnicu Vâlcea), Holcim

Între 1 și 2 milioane euroTMK Reșița, Elsid, Lafarge Ciment, ArcelorMittal Hunedoara, OMV Petrom (rafinăria Petrobrazi), Chimcomplex Borzești, Azomureș

Între 500.000 și 1 milion euroAlum Tulcea, Saint Gobain Glass, Kastamonu, Cieh Soda, Electrocarbon Slatina, Doosan IMGB

Sub 500.000 euroBrikston Constructions Solutions (IMM), Messer Romania Gaz (IMM), TMK Artrom, Stirom, Vimetco Extrusion, Celco, Romcarbon, STG Steel (IMM), Greentech, Greenfiber International, Carmeuse Holding (IMM), Petrocart (IMM), Altur, Comceh, Hipac Romania (IMM), Donalam, Siad Romania (IMM)

Care sunt criteriile de eligibilitate

Potrivit legislației în vigoare, elaborată în conformitate cu recomandările Comisiei Europene, Guvernul monitorizează și verifică anual felul în care marii consumatori industriali de energie care beneficiază de reducerea cotei anuale obligatorii de achiziție de certificate verzi se încadreză în condițiile de eligibilitate prevăzute de legislație pentru a primi acest ajutor de stat, iar în cazul constată abateri de la respectivele condiții de eligibilitate va întrerupe acordarea ajutorului de stat și va lua măsuri de recuperare a ajutorului acordat în mod excedentar.

Reducerile sunt de 40% pentru întreprinderi cu electro-intensitate între 5 și 10%, de 60% pentru cele cu electro-intensitate de 10-20% și de 85% pentru companiile cu electro-intensitate de peste 20%. Electro-intensitatea este un indicator care dă seama de ponderea costurilor cu energia electrică în totalul costurilor unei întreprinderi

Dacă în cursul monitorizării se constată înregistrarea unui excedent al ajutorului de stat în raport cu procentele de electro-intensitate prevăzute mai sus, Ministerul Economiei va lua măsurile necesare pentru ca respectivul ajutor excedentar să fie rambursat înainte de data de 1 iulie a anului următor înregistrării excedentului.

În plus, beneficiarii trebuie să-ți mențină activitatea în Spațiul Economic European pe durata acordării ajutorului de stat, iar eventualele disponibilizări să nu depășească 25% din numărul angajaților la momentul calificării în schema de sprijin.

Beneficiarii trebuie să nu aibă restanțe la bugetele statului, să fie auditați energetic de experți independenți și să ia măsuri privind creșterea eficienței energetice. De asemenea, trebuie precum să încheie și să desfășoare parteneriate cu instituții de învățământ pentru realizarea de specializări în domeniul de activitate (școli profesionale, calificare la locul de muncă, burse de studii etc) și să finanțeze dotări de laboratoare din învățământul liceal și universitar, programe de pregătire profesională pentru elevi și profesori.

viewscnt
Afla mai multe despre
certificate verzi
factura curent electric
scutire certificate verzi
anre
ministerul economiei