Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris sâmbătă, pe contul său de Facebook, la o zi după demiterea managerului Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, că Ministerul Energiei va începe o campanie de recrutări pentru companiile de stat la care este acționar pentru a găsi persoanele cele mai potrivite pentru a ocupa funcții de conducere la aceste companii, adăugând că producția de electricitate pe bază de cărbune va avea în continuare un loc important în strategia energetică națională.
"(...) vom începe o campanie de recrutări pentru companiile de stat la care suntem acționari pentru a ne asigura că îi găsim pe cei potriviți pentru posturile de conducere, oameni care să întărească prin priceperea lor societățile pe care le vor conduce, care să aibă grijă de locurile de muncă și, prin actele lor, să se asigure că tradiția sectorului energetic românesc, inclusiv a cărbunelui, să se păstreze", a scris Victor Grigorescu.
El a adăugat că a auzit și citit multe opinii care fac referire la dispariția exploatărilor de cărbune.
"Îmi dau seama că, oricâte declarații am face pentru a susține contrariul, urmele de îndoială tot vor persista. E nevoie de implicare, de fapte și de răspundere directă. Uneori de masuri curajoase, în situații excepționale. Situația are firescul ei, deoarece nu ne-am obișnuit încă să facem recrutări și promovări care să fie fundamentate, de fiecare dată, exclusiv pe criterii de profesionalism. Sunt conștient că nu se pot face schimbări peste noapte și că rezultatele nu apar imediat", a scris noul ministru al Energiei.
Ministrul a mai menționat că crede în echilibru în ceea ce privește strategia energetică națională și că acest echilibru nu poate fi asigurat fără exploatările de cărbune.
"Dar ca ele (exploatările de cărbune – n.r.) să își găsească locul firesc în energia românească, avem nevoie de companii sănătoase, funcționale și conduse transparent. Aș vrea să priviți aceste cuvinte ca un apel la profesioniștii din domeniu, cu experiență îndelungată sau aflați la începutul carierei, pe care îi invit să ni se alăture în demersul nostru de transparentizare a sectorului mineritului. Vă asigur că procesul de recrutare este primul pas important într-un plan de consolidare a respectabilității acestui domeniu vital pentru noi, care este mineritul din România", a conchis Victor Grigorescu.
La finalul lunii octombrie a fost închisă mina de cărbune de la Petrila, cea mai veche din România, deschisă în 1859. Exploatarea a fost închisă în conformitate cu angajamentele asumate de România față de instituțiile financiare internaționale. Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are în plan închiderea a încă trei mari mine până în luna ianuarie 2018.
Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, proaspăt reînnoit, la inițiativa Ministerului Energiei, prin înlocuirea a 3 membri din 5, a decis, vineri seara, să-l revoce din funcție pe directorul general Laurențiu Ciurel, deși acesta mai avea mandat până anul viitor inclusiv, pentru "nerealizarea criteriilor de performanță asumate", în funcția de CEO interimar al companiei de stat fiind numit directorul financiar al Complexului, Laurențiu Ciobotărică, care a ocupat acest post și la Distrigaz, subsidiara românească a GDF Suez.
La sfârșitul lunii octombrie, CE Oltenia a lansat o licitație pentru a achiziționa servicii de consultanță în vederea elaborării planului de restructurare, reorganizare și eficientizare a companiei, valoare estimată totală a contractului scos la licitație de către Complex fiind de 2,73 milioane lei (616.000 euro), TVA inclus.
La finalul lunii august, directorul diviziei Strategii Dezvoltare a CE Oltenia, Ion Petroniu, declara că, prin caietul de sarcini, se va solicita consultantului pentru restructurare să trateze și aspectele ce țin de siguranța națională.
"Noi va trebui să știm dacă mai e nevoie de cărbune pentru asigurarea acestei siguranțe naționale din punct de vedere energetic. Și atunci va trebui să dimensioneze capacitățile de producție sub acest aspect. Dacă se pune problema că autoritățile decid că nu mai e nevoie ca societatea să asigure siguranța națională, atunci va trebui să tratăm ca și abordare alt aspect, al profitabilității. Și din acest punct de vedere vor dimensiona capacitățile de producție doar pentru a fi competitivi și pentru a asigura profitabilitatea", a spus Petroniu.
Complexul Energetic Hunedoara nu a reușit să-și facă stocurile de cărbune pentru iarnă prognozate de autorități, din lipsă de bani, se arată în Programul de iarnă în domeniul energetic pentru asigurarea funcționării în condiții de siguranță și stabilitate a Sistemului Electroenergetic Național în perioada 1 decembrie 2015 - 31 martie 2016, elaborat cu mare întârziere de Ministerul Energiei.
Încă din urmă cu o săptămână, noul ministru al Energiei, Victor Grigorescu, a declarat că sunt probleme cu constituirea stocurilor de cărbune pentru iarnă la Complexul Energetic Hunedoara.
"Situația nu este simplă, stocurile de cărbune sunt departe de ce ne-am fi dorit. Am cerut să fiu informat zilnic cu privire la parametrii companiei și să se elaboreze un plan clar de funcționare iarna aceasta, cu resursele disponibile", a adăugat ministrul Energiei. Solicitat de jurnaliști să dea detalii concrete cu privire la nivelul stocurilor de cărbune ale Complexului, Grigorescu a spus că nu le poate oferi încă și că aceste date vor putea fi accesate când se va publica programul de aprovizionare cu energie la iarnă, precizând că "situația evoluează de la zi la zi".
Întrebat dacă exclude posibilitatea ca România să importe cărbune pentru a-și asigura necesarul pentru iarnă, ministrul a răspuns că "nu exclude nimic", dar a adăugat că nu își propune să facă "micromanagement la companiile energetice".
Pierderile Complexului Energetic Hunedoara ar putea crește cu 15% anul acesta, respectiv de la 352,3 milioane lei în 2014 la 404,5 milioane lei în 2015, potrivit bugetului pe anul în curs al societății, aprobat de Guvern. În octombrie, Ministerul Energiei a anunțat că va transmite Comisiei Europene o notificare privind convertirea ajutorului de salvare de 167 milioane lei acordat de Guvern CE Hunedoara în ajutor de restructurare.