Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) vrea să majoreze taxele anuale pe activitățile de prospectare, explorare și exploatare minieră, datorate de titularii de licențe din domeniu și stabilite în sume fixe aplicate la kilometrul pătrat de perimetru minier, cu 4,7%,, prin actualizarea lor cu rata inflației, și estimează că, astfel, va majora încasările bugetare din această sursă cu circa 1 milion de lei pe an.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Legea minelor prevede că taxele sunt reactualizate anual, la propunerea autorității competente, ANRM, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de rata inflației. Astfel, se are în vedere majorarea taxelor cu 4,7%, procent reprezentând rata cumulată a inflației din perioada decembrie 2018 – februarie 2020.
În acest fel, taxa anuală pe activitatea de prospecțiune va fi majorată de la 358 lei/kmp la 375 lei/kmp, cea pe activitatea de explorare de la 1.437 lei/kmp la 1.505 lei/kmp, iar cea pe exploatare minieră – de la 35.923 lei/kmp la 37.611 lei/kmp.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANRM consideră că această actualizare cu rata inflației va majora nesemnificativ costurile operatorilor minieri.
Anul trecut, taxele au fost majorate cu 5%. În plus, în 2019 a fost modificată Legea minelor, stipulându-se că, pornind de la nivelul de anul trecut al taxelor, cele pe explorare și exploatare urmează să dubleze după 2 ani și să devină de 5 ori mai mari după 4 ani.
Încasarea acestor taxe s-a dovedit a fi uneori problematică. În urmă cu 4 ani, Guvernul de atunci, condus de Dacian Cioloș, a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu privire la unele fapte care ar putea constitui infracțiuni, sesizate în urma unui control efectuat la ANRM de către Corpul de Control al primului-ministru, valoarea totală estimată a prejudiciilor constatate în cadrul controlului ridicându-se la 7,93 milioane lei.