Țările din G7 pregătite, în principiu, să renunțe la petrolul rusesc

Țările din G7 pregătite, în principiu, să renunțe la petrolul rusesc
scris 9 mai 2022

Țările G7, care l-au acuzat pe Vladimir Putin că a acoperit "de rușine" Rusia cu acțiunile sale în Ucraina, s-au angajat să renunțe la petrolul rusesc, dar fără a oferi un calendar precis, comentează AFP.

"G7 în întregime s-a angajat astăzi să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol rusesc", a anunțat Casa Albă duminică într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
Tranzacție surpriză: Fondul american GIP, cu active de 81 miliarde dolari, cumpără afacerile eoliene offshore din România ale WPD, prima care a aplicat pentru energie eoliană în Marea Neagră, pionier al industriei mondiale CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Fondul american GIP, cu active de 81 miliarde dolari, cumpără afacerile eoliene offshore din România ale WPD, prima care a aplicat pentru energie eoliană în Marea Neagră, pionier al industriei mondiale
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Această decizie "va da o lovitură arterei principale care irigă economia lui (Vladimir) Putin și îl va priva de veniturile de care are nevoie pentru a-și finanța războiul" împotriva Ucrainei, a afirmat executivul american.

Această renunțare se va face "într-o manieră adecvată și rațională", au scris șefii de stat și de guvern ai țărilor din G7 în comunicatul lor final care nu precizează, însă, ce angajamente și-a asumat exact fiecare dintre ei, respectiv Germania (care deține președinția în acest an), Canada, Statele Unite, Franța, Italia, Japonia și Regatul Unit, scrie Agerpres.

G7 a ținut prin videoconferință a treia reuniune din acest an, cu participarea președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski. A durat puțin peste o oră, potrivit americanilor.

În timp ce Vladimir Putin se pregătește să sărbătorească luni cu mare fast victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste, acțiunile sale din Ucraina "acoperă de rușine Rusia și sacrificiile istorice ale poporului său", au subliniat țările din G7 în comunicatul lor.

Șefii de stat și de guvern i-au reafirmat președintelui Ucrainei "angajamentul lor de a lua noi măsuri pentru a ajuta Ucraina să-și asigure un viitor liber și democratic", precum și pentru "a se apăra și a respinge viitoare acte de agresiune".

Occidentalii au dat dovadă până în prezent de o coordonare foarte strânsă în anunțurile lor privind sancțiunile împotriva Rusiei, dar nu se mișcă în același ritm când este vorba de petrolul și gazele rusești.

Statele Unite, care nu erau un mare consumator al acestora, au interzis deja importul de hidrocarburi rusești.

Statele membre ale Uniunii Europene, aflate sub presiunea de a se alătura mișcării, dar mult mai dependente de Rusia, au continuat duminică să poarte negocieri dificile pentru a introduce un embargo asupra petrolului rusesc.

Proiectul este frânat de mai multe state membre, în special de Ungaria.

La rândul său, Washingtonul a anunțat duminică, într-un comunicat al Casei Albe, o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei, în jurul a două axe majore: media și accesul companiilor și marilor averi rusești la servicii de consultanță și de contabilitate, pentru care americanii și britanicii sunt cei mai mari specialiști ai lumii.

Statele Unite vor sancționa canalele de televiziune Pervîi Kanal, Russia-1 și NTV. Companiilor americane li se va interzice să le finanțeze prin publicitate sau să le vândă echipamente.

"Nicio companie americană nu trebuie să participe la finanțarea propagandei rusești", a spus un înalt responsabil al Casei Albe, sub protecția anonimatului, subliniind că aceste media sunt controlate direct sau indirect de Kremlin.

O altă linie de atac a Washingtonului: interzicerea prestării de "servicii de audit, management, consultanță, marketing, a tuturor serviciilor folosite pentru a face să funcționeze companiile multinaționale, dar și potențial pentru a eluda sancțiunile sau a disimula averi obținute incorect", a spus aceeași sursă.

Aceasta a subliniat că, în timp ce europenii au avut cele mai strânse legături industriale cu Rusia, SUA și Regatul Unit, pe de altă parte, au dominat universul serviciilor, în special prin "Big Four", cei patru giganți mondiali ai auditului și consultanței: Deloitte, EY, KPMG și PwC.

În comunicatul său, G7 s-a declarat în întregime hotărât "să interzică sau să prevină furnizarea de servicii cheie" Rusiei, pentru a-i consolida "izolarea".

De asemenea, occidentalii au promis că vor "continua să acționeze împotriva băncilor ruse conectate la economia mondială", "continua să lupte împotriva încercărilor regimului rus de a-și răspândi propaganda" și vor își înăspri "campania împotriva elitelor (ruse) și familiilor acestora". 

viewscnt
Afla mai multe despre
g7
petrol