TABELE Statul obligă petroliștii să-și majoreze în 3 luni stocurile minime de țiței și carburanți cu peste 22%. Din februarie vor fi interzise și produsele petroliere din Rusia

TABELE Statul obligă petroliștii să-și majoreze în 3 luni stocurile minime de țiței și carburanți cu peste 22%. Din februarie vor fi interzise și produsele petroliere din Rusia
scris 13 dec 2022

Cei mai mari jucători din industria țițeiului și produselor petroliere din România au 3 luni la dispoziție, începând din 1 ianuarie și până pe 31 martie 2023, pentru a-și majora cumulat cu peste 22% nivelul stocurilor minime de urgență, pe care sunt obligați să le constituie potrivit legislației în vigoare, de la 1,481 la 1,812 milioane tone echivalent petrol (tep), potrivit unui proiect de ordin al ministrului Energiei. Majorarea obligației de stocare reflectă creșterea importurilor de anul trecut, în comparație cu situația din 2020.

Normele prevăd că structura sortimentală a stocurilor fizice de urgență se poate compune din benzină, motorină, kerosen, păcură și țiței. Stocul de urgență trebuie să fie constituit în proporție de cel puțin o treime din produse petroliere și din cel mult două treimi țiței.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Iohannis, prima ieșire pe tema Schengen CITEȘTE ȘI VIDEO Iohannis, prima ieșire pe tema Schengen

Sunt obligați să constituie stocuri operatorii economici care au statut de rezident în România sau de nerezident care își desfășoară activitatea în România prin intermediul unui sediu permanent și care introduc anual pe piața locală cantități mai mari de 1.000 tone țiței și/sau produse petroliere.

Stocurile minime de urgență trebuie să acopere cantitatea aferentă importurilor nete pe o perioadă de 90 de zile, calculată pe baza mediei zilnice a importurilor nete, prin raportare la cantitățile importate cu doi ani înainte de cel pentru care se calculează obligația de stocare.

FOTO Poșta Română a deschis prima subsidiară externă CITEȘTE ȘI FOTO Poșta Română a deschis prima subsidiară externă

Până la 31 decembrie 2022, stocurile de urgență obligatorii sunt reglementate de o hotărâre de Guvern din 2021 și însumează 1,481 milioane tep. Cantitatea a fost stabilită în baza importurilor din 2020, care au fost mai mici decât cele din 2021.

Nivelul propus al stocurilor de urgență care trebuie constituit și menținut până la data de 30 iunie 2023, (…), este de 1.812.366 tone echivalent petrol. De asemenea, se propune ca stocurile de urgență de țiței și/sau produse petroliere să se constituie, progresiv, începând cu data de 1 ianuarie 2023, pornind de la nivelul stocurilor constituite și menținute în anul 2022, până cel târziu la 31 martie 2023. (…) Termenul pentru constituire propus, 31 martie 2023, are în vedere faptul că stocurile suplimentare celor deja existente sunt de 331.116 tep și trebuie avut în vedere contextul actual și timpul necesar pentru operatori să identifice sursele de constituire″, se menționează în referatul de aprobare al draftului de act normativ.

VIDEO Prima defecțiune a unui tramvai, la câteva ore după ce a fost pus în circulație în Capitală CITEȘTE ȘI VIDEO Prima defecțiune a unui tramvai, la câteva ore după ce a fost pus în circulație în Capitală

Majorarea ar fi trebuit să fie făcută încă de la 1 iulie 2022, conform legislației UE, însă România a finalizat de transpus norma comunitară în legislația națională abia luna trecută, după ce s-a confruntat și cu o procedură de infringement.

La finalul lui 2020, Comisia Europeană afirma că a remarcat că România, Bulgaria și Cehia nu și-au îndeplinit în mod repetat, unele din ianuarie 2013, obligația de a menține stocuri de urgență minime de țiței și că a concluzionat că nivelul mic al stocurilor observat nu se datorează unor circumstanțe excepționale, ci reprezintă mai degrabă o nerespectare structurală a Directivei UE în domeniu.

Grindeanu promite cel puțin 100 kilometri de autostradă. Diferența față de Ungaria CITEȘTE ȘI Grindeanu promite cel puțin 100 kilometri de autostradă. Diferența față de Ungaria

Cea mai mare creștere a cantității obligatorii minime de stocat o va înregistra liderul pieței, OMV Petrom. Compania controlată de grupul austriac OMV va trebuie să-și majoreze stocul de urgență cu peste 26%, (aproape 137.000 tep) de la 524.665 la 661.663 tep.

Toți proprietarii de rafinării din România au transmis autorităților că au găsit surse alternative de aprovizionare atât cu materie primă, cât și cu produse petroliere, după 5 decembrie, data intrării în vigoare a embargoului impus de UE pe țițeiul produs în Federația Rusă și livrat pe căi maritime, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, chiar în ziua respectivă. În februarie anul viitor intră în vigoare și interdicția europeană de achiziție de produse petroliere provenite din Rusia.

Firme austriece au fost amendate de Consiliul Concurenței cu peste 700 milioane lei CITEȘTE ȘI Firme austriece au fost amendate de Consiliul Concurenței cu peste 700 milioane lei

Insuficiența spațiilor de depozitare a țițeiului și produselor petroliere pe teritoriul României face ca o bună parte din stocurile constituite în mod obligatoriu, potrivit legislației în vigoare, să fie ținute în străinătate, neputând fi accesate imediat în caz de nevoie, iar starea precară a infrastructurii feroviare românești, la care se adaugă aglomerarea traficului pe calea ferată ca urmare a fluxurilor de mărfuri dinspre și către Ucraina, întârzie și mai mult tranzitul, se arată într-un document de poziție recent elaborat de Confederația Patronală Concordia.

România și Luxemburg sunt singurele țări unde stocurile obligatorii sunt deținute numai de operatorii economici, cu posibilitatea de delegare externă a stocurilor de până la 50% din obligația anuală, datorită lipsei spațiilor de depozitare pe teritoriul României. Acest lucru are un impact direct asupra securității energetice, neavând siguranța accesării imediate a acestora în caz de urgență, cum prevede legislația europeană″, se menționează în document.

Obligațiile de stocare propuse pentru 2023 prin proiectul de ordin al ministrului Energiei

Obligațiile de stocare propuse pentru 2023 prin proiectul de ordin al ministrului Energiei

viewscnt
Afla mai multe despre
stocuri titei
stocuri produse petroliere
stocuri carburanti
embargo titei rusia
embargo produse petroliere rusia
stocuri benzina
stocuri motorina