Primul val de frig din Europa din această iernă va pune la încercare hotărârea țărilor de a continua să limiteze utilizarea gazelor, după ce au depășit confortabil obiectivul UE, arată analiza datelor de consum, transmite Reuters.
Țările europene și-au redus în medie consumul de gaze naturale cu 24% în noiembrie, față de media perioadei 2019-2021 pentru aceeași lună, potrivit calculelor Reuters folosind date de la federația operatorilor de rețea ENTSOG pentru 14 țări și de la autoritatea națională de reglementare a rețelelor pentru Germania.
În ciuda variațiilor mari între țări, a avut loc o scădere de la 29% în octombrie, cu mult mai mult decât ținta de reducere de 15% stabilită de țările UE pentru iarnă, ca răspuns la reducerile de aprovizionare din Rusia, scrie News.ro.
”Consumul european de gaz a scăzut din două motive – în primul rând, temperaturile blânde de la începutul acestei toamne au diminuat considerabil cererea populației, iar în al doilea rând, prețurile ridicate au dus la distrugerea cererii în sectorul industrial”, a declarat economistul european Mark Cus Babic, de la banca Barclays.
”Cererea gospodăriilor este încă foarte receptivă la vreme, așa că credem că aceasta din urmă este o sursă mai solidă de economii în viitor”, a adăugat el.
Temperaturile neobișnuit de calde de la sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii noiembrie nu numai că i-au lăsat pe oameni să se bucure de soare la cafenelele în aer liber ca și cum ar fi fost vară, dar au oferit o ușurare țărilor europene în timp ce încercau să construiască rezerve de gaze.
Cu toate acestea, de la mijlocul lunii noiembrie, consumul a crescut pe măsură ce frigul s-a instalat.
Consumul de gaze a scăzut cu 18% în ultima săptămână a lunii noiembrie, față de media pe termen lung, iar datele preliminare de la operatorii de rețea sugerează că consumul a crescut până acum în decembrie.
Pe lângă cererea de încălzire, utilizarea gazelor pentru generarea de energie rămâne ridicată, deoarece întreținerea obligatorie a unui număr record de reactoare nucleare franceze a făct ca acestea să rămână offline, în timp ce vântul slab lovește sursele alternative de energie.
De asemenea, țările europene au făcut eforturi pentru a-și reduce consumul de energie electrică, care a scăzut în noiembrie cu 9% față de media 2015-2021, potrivit calculelor Reuters cu date de la operatorii de rețea.
Vremea de toamnă neobișnuit de blândă a înseamnat că țările nu au trebuit să înceapă să exploateze rezervele de gaze decât mai târziu decât o fac de obicei, lăsând o rezervă în cazul în care iarna se va dovedi a fi mai rece decât de obicei.
De exemplu, Germania, cea mai mare economie a Europei și puterea industrială a regiunii, a început să-și folosească rezervele de gaze abia pe 17 noiembrie, iar de atunci ieșirile au fost mici, potrivit datelor de la Gas Infrastructure Europe, un organism industrial pentru operatorii de rețele.
Anul trecut, Germania a început să exploateze stocurile la 1 noiembrie.