Andrei Sebastian Dumitrescu, cel mai mare acționar minoritar al operatorului petrolier portuar Oil Terminal Constanța, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu 59,62% din capital, a dat în judecată compania și ministerul și a cerut instanței să constate că toate actele constitutive ale Oil Terminal din perioada 1997-2018 sunt nule, iar statul român deține de drept numai 46,08% din companie.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Reclamantul are în posesie 16,73% din acțiunile Oil Terminal, moștenite de la tatăl său, decedat în martie la vârsta de 98 de ani, cu 5 procese contra companiei pe rol.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dumitrescu a solicitat Tribunalului Constanța "- constatarea nulității absolute parțiale a actelor constitutive emise în perioada 1997 – 2018; - repunerea părților în situația anterioară; - constatatrea faptului că societatea Oil Terminal SA are un capital social total de 43.615.149,5 lei împărțit în 436.151.495 acțiuni, fiecare cu o valoare nominală de 0,1 lei; - constatarea faptului că Statul Român prin Ministerul Energiei are calitatea de acționar în cadrul societății Oil Terminal SA cu un nr. de acțiuni de 200.979.215, fiecare în valoare nominală de 0,1 lei și în valoare totală de 20.097.921,5 lei, reprezentând 46,08 % din întreg capitalul social și obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată".
Oil Terminal a fost listată la BVB în 1998, moment în care pachetul majoritar de acțiuni era deținut tot de stat, prin Fondul Proprietății de Stat (FPS), cu o deținere de 61,39%.
În septembrie, Andrei Sebastian Dumitrescu a dat în judecată Oil Terminal, Ministerul Energiei și Ministerul Finanțelor în alt proces, în care a cerut ca rezervoarele companiei, care au fost trecute în proprietatea publică a statului printr-o OUG din 2001, să revină în proprietatea Oil Terminal, care în prezent doar le administrează și operează.
"Precizăm că prin Ordonanța de urgență nr. 15/2001 privind reglementarea situației juridice a rezervoarelor, conductelor de transport al țițeiului și al produselor petroliere, a stațiilor de pompare și a celorlalte instalații și echipamente aferente, societatea Oil Terminal SA a fost declarată societate de interes strategic, iar rezervoarele, conductele de transport al țițeiului și al produselor petroliere, stațiile de pompare, celelalte instalații și echipamente aferente acestora, care au fost trecute în patrimoniul Societății Comerciale Oil Terminal - SA Constanta prin Hotărârea Guvernului nr. 1200/1990 privind înființarea de societăți comerciale pe acțiuni în industrie sunt și rămân în proprietatea publică a statului și fac parte din domeniul public de interes național. Oil Terminal SA va efectua toate demersurile procedurale pentru apărarea intereselor legale ale societății", a transmis Oil Terminal la acea dată.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 aniOil Terminal a raportat majorarea cu 90,5% a profitului său net în primele 9 luni ale anului, față de perioada similară din 2020, de la 9,935 la 18,926 milioane lei, inclusiv ca urmare a opririi rafinăriei Petromidia și a majorării de către ANRM cu circa 12% a tarifelor reglementate practicate de companie. Rezultatul a fost obținut în condițiile unei creșteri cu 13,8% a cifrei de afaceri, la aproape 160 milioane lei, pe fondul unui avans cu peste 16% al cantităților de țiței și produse petroliere derulate prin terminalul marin, la 5,061 milioane tone.