Acțiunile Alro scad la bursă, după ce combinatul a anunțat închiderea unor capacități de producție. Șoc în portofoliu de 40 milioane euro pentru fondatorii Dedeman față de investiția de acum 3 ani

Acțiunile Alro scad la bursă, după ce combinatul a anunțat închiderea unor capacități de producție. Șoc în portofoliu de 40 milioane euro pentru fondatorii Dedeman față de investiția de acum 3 ani
scris 28 dec 2021

Titlurile Alro Slatina consemnau, la debutul sesiunii de tranzacționare, un recul de aproape 2,65%, după ce informațiile publicate de Profit.ro cu privire la ajustarea producției au fost confirmate de companie. În afară de majoritarii ruși, cel mai mare impact este pentru Pavăl Holding, vehiculul de investiții bursiere al fondatorilor Dedeman, care are o deținere de 23%.

Acțiunile Alro (ALR) au intrat în ringul de tranzacționare pe o tendință de vânzare după ce combinatul de aluminiu a anunțat că și-a redus cu 60% producția sub impactul costurilor de energie. Titlurile coborau, după prima oră de tranzacționare, cu 2,65%, însă prețurile de 1,785 -1,8400 lei/acțiune, la care au fost efectuate primele transferuri, sunt deasupra minimului de 1,6600 lei/acțiune atins în piață săptămâna trecută, la apariția primelor informații.

Urmărește-ne și pe Google News

Dintre investitorii de portofoliu, cel mai mare șoc îl au fondatorii retailerului Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl. Participația de 23,21% a scăzut în valoare la 304,85 milioane lei (61,59 milioane euro). În urmă cu exact 3 ani, într-o ofertă derulată de majoritarul Vimetco, deținut de miliardarul rus Vitali Matchitski, Pavăl Holding a cumpărat respectivul pachet la prețul de 3,00 lei/acțiune, plătind echivalentul a aproape 100 milioane euro. Șocul negativ în portofoliu este astfel de 40,33%, respectiv de 192,19 milioane lei (38,83 milioane euro). La cotațiile la care s-au efectuat primele schimburi, pierderea era chiar de 40 milioane euro.

SURPRIZĂ Scumpirea galopantă a gazelor: cea mai \ CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Scumpirea galopantă a gazelor: cea mai "ieftină" ofertă pentru populație vine de la Gazprom

Producătorul de aluminiu Alro Slatina, una dintre cele mai mari unități de producție industrială din România și cel mai mare consumator noncasnic de energie electrică din țară, parte a grupului Vimetco controlat de miliardarul rus Vitali Matchitski, a anunțat  ieri oficial că își reduce producția cu 60% din cauza scumpirilor și penuriei de pe piețele energetice, prin păstrarea a doar 2 hale de electroliză dintr-un total de 5, confirmând astfel informațiile transmise de Profit.ro în urmă cu o săptămână

"(…) în contextul situației excepționale de pe piețele de energie și gaze, Consiliul de Administrație a adoptat, în ședința din 27 decembrie 2021, programul de producție pe anul 2022. Programul de producție se bazează pe câteva principii economice solide, precum prezervarea lichidității, îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de către companie, inclusiv plata la timp a salariilor, a impozitelor și taxelor și a serviciului datoriei pentru creditele angajate, precum și adoptarea unui model de business care țintește pe de-o parte să reducă dependența de energia electrică, iar pe de altă parte să mențină pe cât posibil portofoliul de produse, cu excepția celor neprofitabile sau cu marja de profit foarte mică. În acest sens, activitatea de producție a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la doua hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă și eficientă atunci când condițiile de pe piețele de energie vor reveni la normal", a transmis compania.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește portofoliul de produse, Alro intenționează să păstreze sau chiar să crească portofoliul de produse procesate și să diminueze portofoliul de produse primare, astfel încât să rezulte un mix de producție echilibrat și eficient.

"În anul 2022 se vor implementa și măsuri de reducere a costurilor și de eficientizare a activității, iar cantitățile de metal primar care nu vor mai fi produse vor fi compensate parțial cu metal reciclat sau cu metal primar cumpărat de la terți. Societatea apreciază că o parte din furnizorii și din clienții săi vor fi afectați de măsurile propuse, astfel încât și-a propus să angajeze cu acestea discuții constructive în vederea diminuării impactului și asigurării condițiilor de repornire a capacităților", se menționează în comunicatul companiei.

INEDIT Un irlandez a spart sediul Parlamentului din București, confundând clădirea cu un hotel CITEȘTE ȘI INEDIT Un irlandez a spart sediul Parlamentului din București, confundând clădirea cu un hotel

Conducerea Alro precizează nu are în vedere, pentru moment, concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forței de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de șomaj tehnic sau devansarea și cumularea unor revizii și reparații.

"Cu privire la investițiile în curs, societatea se va concentra doar pe acele investiții care vor aduce câștiguri și îmbunătățiri imediate ale activității sale sau care sunt necesare în vederea conformării cu operarea sigură și legală. Celelalte investiții vor fi amânate pentru o dată ulterioară, în funcție de evoluțiile din economie. Conducerea societății își exprimă încrederea ca societatea va traversa cu succes actuala perioadă dificilă și va informa din timp investitorii și publicul interesat despre evoluția situației sale, în conformitate cu regulile pieței de capital", conchide Alro.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina a început oprirea producției, din cauza prețurilor enorme la energie și a imposibilității de a găsi pe piață cantitățile de electricitate necesare, a declarat, pentru Profit.ro, săptămâna trecută, președintele Sindicatului Liber Aluministul din cadrul Alro, Constantin Popescu.

"În primă fază închidem 60% din capacitatea de producție. Am închis deja 30 de cuve. Iar redeschiderea unei hale costă 150 milioane dolari cel puțin", a spus Popescu.

După acel anunț, titlurile la bursă ale companiei au scăzut, iar conducerea societății, întrunită în ședință, a transmis că nu a luat încă o decizie.

viewscnt
Afla mai multe despre
reducere productie alro
scumpire energie
criza energie