Recordul istoric al prețului spot al energiei electrice din România, stabilit joia trecută, de 905,18 lei/MWh, a rezistat doar câteva zile, luni fiind înregistrat un preț de peste 1.440 lei/MWh pe piața intrazilnică, mai puțin importantă, este adevărat, pentru energia furnizată în intervalul orar 19-20.
Și pe piața pentru ziua următoare, care reprezintă aproximativ 50% din consumul intern, prețurile au ajuns însă la aproape 1.000 lei/MWh, mai exact 981 lei/MWh, pentru energia tranzacționată ce urmează a fi livrată marți, în intervalul orar 18-19. Noul record este cu aproape 100 de lei/MWh peste precedentul, de 885 lei/MWh, realizat joia trecută, pentru energia cu livrare vineri, în intervalul orar 20-21.
Prețul record pentru intervalul orar 19-20 de marți, de 981 lei/MWh sau 199,4 euro/MWh, este rezultatul unei presiuni suplimentare pe partea de cerere venite din partea Ungariei, unde prețul este de 200 de euro/MWh. Astfel se face că, în acel interval orar, România va exporta 426 MW către vecinul vestic.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alocarea volumelor importate/exportate se face de către un algoritm european în funcție de prețurile PZU din diferitele state.
Prețurile și volumele tranzacționate pentru marți pe PZU (Sursa: OPCOM)
Și media zilnică record stabilită săptămâna trecută, de 645,03 lei/MWh sau 131,11 euro, a fost spulberată, în licitația PZU de luni, fiind înregistrat un preț mediu de 672,68 lei/MWh sau 136,73 euro/MWh pentru energia livrată marți, în creștere cu aproape 15% față de ziua precedentă.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul discută cu 4 companii coreene resuscitarea proiectului-mamut al hidrocentralei Tarnița, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată anul trecut de autoritățiCu toate acestea, România nu este cea mai scumpă piață spot din Europa, prețuri mai mari fiind înregistrate în cele 2 state vecine în care-și petrec românii concediile, Bulgaria (cu un preț de 150 euro/MWh) și Grecia (cu un preț de 154 euro/MWh).
Prețurile PZU pentru energia care urmează a fi livrată marți în Europa (Sursa: EnergyLive)
De altfel, canicula instalată în partea de sud a Balcanilor și cererea ridicată și ca urmare a consumului turiștilor (care apelează la aere condiționate) par a fi principalul motiv al prețurilor ridicate din regiune.
Luni, România a fost importator net pe durata întregii zile, la ora 14 fiind înregistrată cea mai ridicată medie orară, de 1.000 MW, aproximativ 11,6% din consumul înregistrat la acea oră.