România semnează Memorandum nuclear cu oficialii din Canada, "părintele" tehnologic al centralei de la Cernavodă

România semnează Memorandum nuclear cu oficialii din Canada, "părintele" tehnologic al centralei de la Cernavodă
scris 5 aug 2021

Ministerul Energiei va semna astăzi un Memorandum de înțelegere cu Departamentul de resurse natural din Canada, stat care este "părintele" tehnologic al centralei de la Cernavodă, privind consolidarea cooperării în domeniul energiei nucleare civile, a anunțat Guvernul.

Memorandumul va fi semnat de către ministrul Energiei, Virgil Popescu, și de către ambasadorul Canadei în România, Annick Goulet. La ceremonia de semnare va participa și premierul Florin Cîțu.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Dispute pe rectificarea bugetară: Fondul de Rezervă Bugetară, suplimentat cu 3 miliarde lei pentru primari, în contextul Congresului PNL CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dispute pe rectificarea bugetară: Fondul de Rezervă Bugetară, suplimentat cu 3 miliarde lei pentru primari, în contextul Congresului PNL
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Compania canadiană Candu Energy, parte a grupului SNC Lavalin, deține drepturile de proprietate intelectuală asupra tehnologiei CANDU implementată și la Cernavodă.

În iunie, Parlamentul a adoptat Legea de ratificare a Acordului dintre România și SUA privind cooperarea în domeniul nuclear civil, la proiectele de extindere și retehnologizare a centralei de profil de la Cernavodă.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT RECTIFICARE BUGETARĂ Ministerul Muncii pierde fonduri substanțiale, primesc în schimb Sănătatea, Finanțele și Ministerul Dezvoltării CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT RECTIFICARE BUGETARĂ Ministerul Muncii pierde fonduri substanțiale, primesc în schimb Sănătatea, Finanțele și Ministerul Dezvoltării

Acordul prevede că entități din SUA ar trebui să fie selectate pentru pozițiile de contractor pentru inginerie, procurare și construcții (IPC) și companie principală de inginerie la proiectele menționate, urmând să colaboreze cu furnizorul canadian al tehnologiei nucleare Candu 6, iar autoritățile de la București vor încerca să convingă Comisia Europeană ca anumite contracte necesare retehnologizării reactorului 1 și construirii unităților 3 și 4 de la Cernavodă să fie exceptate de la reglementările UE privind achizițiile publice.

Potrivit declarațiilor oficiale, proiectele de extindere și retehnologizare de la Cernavodă vor fi implementate de un consorțiu de firme din SUA, România, Canada și Franța. În toamna anului 2020, Guvernul României și cel al Franței au semnat o declarație de intenție privind cooperarea dintre cele două țări în domeniul nuclear civil, care vizează construcția reactoarelor 3 și 4 și retehnologizarea reactorului 1 al centralei nucleare Cernavodă, iar Nuclearelectrica a încheiat un acord în același scop cu "omoloaga" sa franceză Orano, fosta Areva.

viewscnt
Afla mai multe despre
retehnologizare centrala nucleara cernavoda
reactoarele 3 si 4 cernavoda
canada tehnologie candu cernavoda