Ministrul demis al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat reluarea subvenționării parțiale de la bugetul de stat a costurilor cu certificatele CO2 ale marilor consumatori industriali de energie electrică din România.
"Schema de ajutor pentru sprijinirea marilor consumatori de energie! Au început deja plățile pentru energointensivi. Mai multe companii active în România în sectoarele care se confruntă cu costurile semnificative ale electricității și care sunt în mod special expuse la concurența internațională au primit deja bani, după ce au depus dosare pentru finanțare, în baza OUG 81/2019. Până în prezent, s-au plătit 493,4 milioane lei, iar în zilele următoare se vor mai face plăți de 41,5 milioane de lei, din totalul de aproximativ 635 milioane lei. Prin acest ajutor financiar susținem 15 ramuri din industria României. Vorbim despre producători care au angajați direct și pe orizontala economiei de peste 100.000 de angajați. Totodată, prin această schemă, evităm riscul de relocare al unor companii care contribuie la economia României", a transmis ministrul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După primul trimestru al anului în curs, principalul beneficiar, producătorul de aluminiu Alro, avertiza că, pentru a putea acorda în continuare această subvenție, Guvernul trebuie să implementeze în legislația națională noile reguli ale Comisiei Europene cu privire la măsurile de ajutor de stat acordate în contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2021.
Schema de ajutor de stat, adoptată inițial în decembrie 2019, prevede subvenționarea directă de la bugetul de stat a costurilor suportate de marii consumatori industrilai de energie cu achiziția certificatelor CO2.
Ajutorul de stat se acordă companiilor care activează în producția de aluminiu, extracția mineralelor pentru industria chimică și a îngrășămintelor naturale, fabricarea altor produse chimice anorganice, producția de plumb, zinc și cositor, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte din piele, producția de metale feroase sub forme primare și de feroaliaje, inclusiv țevi de oțel fără sudură, fabricarea hârtiei și a cartonului, fabricarea îngrășămintelor și a produselor azotoase, producția de cupru, fabricarea altor produse chimice organice de bază, filarea fibrelor tip bumbac, fabricarea fibrelor sintetice și artificiale, extracția minereurilor feroase, precum și fabricarea de polietilenă, polipropilenă, clorură de polivinil, policarbonat și pastă mecanică.
Bugetul total inițial al schemei este de 291 milioane euro, iar în baza sa sunt subvenționate 75% din costurile eligibile, suportate în anii 2019 și 2020.