Programul de guvernare PNL-UDMR depus sâmbătă la Parlament de premierul desemnat Nicolae Ciucă prevede, ca noutăți în domeniul energetic, construirea unei centrale pe gaze naturale, a unei microhidrocentrale și a unei fabrici de peleți în cadrul sucursalei Paroșeni a companiei de stat Complexul Energetic Hunedoara (CEH), aflată în insolvență, precum și ideea ridicării de mini-reactoare nucleare pe locul unităților de producție de energie pe bază de cărbune care urmează să fie scoase din funcțiune potrivit angajamentelor României față de UE.
"Pentru Valea Jiului este în curs de elaborare un proiect care prevede ca, până la sfârșitul anului 2021, să se înființeze un nou complex energetic format din cele 4 mine aflate în procedură de închidere, PRESTSERV (sucursala de servicii a CEH – n.r.) și Termocentrala Paroșeni, astfel menținându-se locurile de muncă în această zonă monoindustrială. În paralel, se va dezvolta pe platforma de la Paroșeni un grup de producere a energiei electrice, pe gaz, o microhidrocentrală și o fabrică de peleți cu putere calorică propice arderii în cazanul de la Paroșeni", se menționează în documentul citat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După cum a relatat Profit.ro, CEH are în pregătire încheierea unei tranzacții cu producătorul francez de echipamente industriale CNIM Groupe (fost Constructions Industrielles de la Mediterranee) în vederea eliminării gajului deținut de acesta pe activele termocentralei Paroșeni, astfel încât acestea să poată fi preluate de către Ministerul Energiei în schimbul ștergerii unei părți din datoriile bugetare ale Complexului. Unitatea pe cărbune existentă de la Paroșeni are o putere instalată de 133 MW.
În programul de guvernare se vorbește și despre introducerea unor tehnologii nucleare avansate, care să includă dezvoltarea de noi capacități nuclearo-energetice, ce implică reactoare modulare mici, cu tehnologie de tip SMR. Ideea este menționată în contextul parteneriatului interguvernamental România – Statele Unite ale Americii, dar și al Inițiativei celor Trei Mări.
"Finalizarea unui prim proiect SMR într-una dintre țările partenere din Inițiativa Trei Mări (I3M) este esențială pentru a demonstra eficiența strategiei de înlocuire a centralelor electrice pe cărbune cu SMR-uri. România are toate premisele pentru prima dezvoltare de SMR-uri în regiune pe un sistem de 50 Hz și poate deveni un hub pentru producerea de SMR-uri în regiune, precum și o bază pentru pregătirea și susținerea operării acestei noi tehnologii în alte țări din cadrul Inițiativei Trei Mări. SMR-urile ar putea fi construite pe amplasamentele existente ale centralelor pe bază de cărbune, fiind o sursa de generare de energie curată, fără emisii de carbon, menținând locurile de muncă și veniturile fiscale, contribuind în același timp la economia locală", scrie în program.
În ianuarie anul acesta, Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, a anunțat că a primit un grant nerambursabil de circa 1,27 milioane dolari de la Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru finanțarea asistenței tehnice necesare identificării unor potențiale amplasamente nucleare compatibile cu tehnologiile SMR (reactoare modulare mici) în România, SNN fiind interesată de evaluarea dezvoltării acestor tehnologii ca o soluție pe termen lung, pe lângă construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. SNN va fi asistată în acest demers de către firma americană de consultanță, proiectare, inginerie și management de proiect în energie Sargent & Lundy.
CITEȘTE ȘI Hili Properties, proprietarul restaurantelor McDonald’s România, se listează la bursăÎn 2019, Nuclearelectrica a semnat un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale, controlată de gigantul industrial texan Fluor Corporation, ce viza schimbul de informații tehnice și de business în legătură cu o tehnologie nucleară a NuScale aflată atunci încă în teste. Astfel, scopul înțelegerii era evaluarea dezvoltării, autorizării și construcției reactoarelor modulare mici (SMR) ca o potențială soluție pe termen lung pentru România, acordul fiind prezentat atunci ca reprezentând "un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generație, care într-un viitor vor completa și ulterior înlocui actualele generații de reactoare nucleare".
În rest, programul de guvernare PNL-UDMR reia principalele măsuri adoptate sau în curs de adoptare de către actualul Cabinet pentru ținerea sub control a scumpirilor masive la energie și gaze, precum și ideile de reforme și investiții din documente programatice precum Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Planul Național Integrat Energie Schimbări Climatice (PNIESC). Sunt repetate, de asemenea, promisiunile de finalizare a noii centrale a Romgaz de la Iernut și de modificare a Legii offshore, pentru deblocarea investițiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră.