EXCLUSIV Importurile de gaze prin Negru Vodă - sistate pentru 5 ore în urma unei explozii din Bulgaria și reluate luni dimineață, însă la presiuni și cantități reduse

EXCLUSIV Importurile de gaze prin Negru Vodă - sistate pentru 5 ore în urma unei explozii din Bulgaria și reluate luni dimineață, însă la presiuni și cantități reduse
scris 1 nov 2021

Importurile de gaze prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, punctul cu cea mai ridicată capacitate de transport transfrontalieră, au fost sistate în noaptea de duminică spre luni, în apropierea orei 03:30. Potrivit unor surse din piață, stoparea fluxurilor pe coridorul transbalcanic a fost cauzată de o explozie a unei conducte din sistemul de transport bulgar care alimenteză Serbia (din TurkStream) la 80 km de Varna. Bulgartransgaz susține că s-a "rupt" o secțiune din vechea conductă de gaze care transporta gaze către România.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Punctul de interconectare de la Negru Vodă (prin care România importă gaz rusesc care provine din TurkStream) are o capacitate de aproximativ 150 GWh/zi, dublă față de cea din punctul de interconectare cu Ungaria de la Csanadpalota și de 5-6 ori peste cea dion celălalt punct de interconectare cu Bulgaria, de la Giurgiu-Ruse.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant: În ultimele zile, România importa aproximativ 90 GWh/zi prin Negru Vodă, echivalent cu 38% din nivelul actual al producției interne sau o pătrime din consumul intern.

Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun CITEȘTE ȘI Construirea unui site web - trei pași pentru un start bun

Nu numai puctul de inteconectare de la Negru Vodă este indisponibil, ci și cel de la Giurgiu-Ruse, precizează Bulgartransgaz, ca și cel prin care sunt alimentate Serbia și Ungaria din TurkStream.

Operatorul de transport bulgar susține că deocamdată nu știe cât timp vor fi indisponibile respectivele capacități de transport.

UPDATE

Bulgartransgaz susține că nu au fost înregistrate victime și nici daune materiale cauzate unor părți terțe și că avaria a avut loc în regiunea satului Vetrino, în urma „ruperii” unei secțiuni din vechea conductă de gaze care transporta gaze către România

„La 1 noiembrie, a avut loc o avarie la ora 3 dimineața de-a lungul rețelei de transport de gaze a Bulgartransgaz EAD, în regiunea satului Vetrino. O secțiune din vechea conductă de gaze care transporta gaze către România s-a rupt, dar aprovizionarea către Bulgaria este asigurată. Începând cu ora 3.15, transportul gazelor naturale către România a fost întrerupt automat, iar de la ora 7 dimineața, aprovizionarea pe direcția Serbia-Ungaria a fost suspendată. După ora 8, transportul către România a fost parțial restabilit. Echipele de intervenție de urgență ale companiei sunt la fața locului, iar tronsonul compromis al gazoductului va fi înlocuit în cel mai scurt timp. Prejudiciile aduse companiei sunt pecuniare, nimeni din vecinătatea defecțiunii nu a fost rănit și nu au fost cauzate pagube materiale vreunei părți terțe.”

Potrivit surselor Profit.ro, luni dimineață, la ora 08:00, în urma unor operațiuni efectuate de operatorul de transport și sistem de la Sofia, Bulgartransgaz, a fost reluat parțial exportul de gaze în România direct din sistemul național de transport bulgăresc.

Fluxul de gaze transfrontalier de luni dimineață (Sirsa: Transgaz)

Fluxul de gaze transfrontalier de luni dimineață (Sirsa: Transgaz)

Numai că atât presiunea, cât și cantitățile livrare României sunt inferioare celor agreate.

Cele mai mari amenințări informatice pentru companii CITEȘTE ȘI Cele mai mari amenințări informatice pentru companii

Astfel, presiunea este cu 17% sub cea optimă, iar cantitatea de gaze cu o cincime sub nominalizările pentru ziua de luni.

Foarte probabil, pentru păstrarea presiunii în sistemul național, Transgaz a apelat la gazele depozitate în România.

Anunțul publicat de Bulgartransgaz privind efectul avariei asupra infrastructurii de transport

Anunțul publicat de Bulgartransgaz privind efectul avariei asupra infrastructurii de transport

În prezent, România are depozitați 24,56 TWh, reprezentând aproximativ 75% din capacitatea totală de depozitare disponibilă.

Punctul de interconectare de la Negru Vodă este extrem de important pentru alimentarea cu gaze, mai ales pe timp de iarnă, a sistemului național.

Recent, Gazprom și-a dublat capacitatea rezervată prin acest punct, de la 57,5 GWh/zi (37% din cea totală) în octombrie la 107,43 GWh/zi (peste 70% din capacitatea totală) în nopiembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgartransgaz
transgaz
importuri
gaz rusesc
bulgaria
turkstream