Subsidiara sârbă a Gazprom și-a majorat cu 40% veniturile în România, ca urmare a ieftinirii carburanților

Subsidiara sârbă a Gazprom și-a majorat cu 40% veniturile în România, ca urmare a ieftinirii carburanților
scris 13 mai 2016

Naftna Industrija Srbije AD (NIS), compania sârbă controlată de Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom, și-a majorat cu 40% veniturile din vânzări de produse petroliere în România în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară din 2015, ca urmare a ieftinirii carburanților pe piața locală, care a dus la creșterea consumului.

"Reducerea TVA cu 4 puncte procentuale în România de la 1 ianuarie 2016 a adus noi diminuări ale prețurilor la carburanți, care au contribuit la creșterea consumului", se arată în raportul NIS pe primul trimestru al anului.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit documentului citat, veniturile din vânzări de produse petroliere în România ale NIS au crescut cu 38,8%% în primul trimestru din 2016, în monedă sârbă, de la 1,03 la 1,43 miliarde dinari. În euro, ținând cont de cursurile de schimb medii ale monedei europene față de dinar din perioada ianuarie-martie a fiecăruia din anii 2015 și 2016, majorarea a fost de 39,2%, de la 8,4 la 11,7 milioane euro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
\ CITEȘTE ȘI "Brexit: The Movie", sau apologia unei Marii Britanii în afara UE

În raportul trimestrial al companiei se arată ca NIS operează în România 18 stații de alimentare cu carburanți auto, sub brandul Gazprom, având o cotă de 1,1% din piața retail și de 0,7% din cea en gros.

NIS deține în Serbia rafinăria de la Pancevo, din provincia Voivodina, aproape de granița cu România. În ultimii 2 ani, NIS a sporit capacitatea de producție a rafinăriei de la Pancevo, în urma unor investiții semnificative în modernizare. O bună parte din producția rafinăriei este exportată în UE.

NIS mai are concesionate, din octombrie 2011, 3 perimetre de explorare de hidrocarburi în vestul României, respectiv Periam și Biled din județul Timiș și Băile Felix din județul Bihor. Sârbii dețin 85% din drepturile aferente celor trei concesiuni, fiind și operatori ai acestora, restul de 15% fiind în posesia companiei canadiene de petrol și gaze East West Petroleum.

PwC va redeveni auditorul financiar al BCR, după 13 ani, dar ar putea pierde consultanța pentru vânzări de credite neperformante CITEȘTE ȘI PwC va redeveni auditorul financiar al BCR, după 13 ani, dar ar putea pierde consultanța pentru vânzări de credite neperformante

Lucrările de explorare sunt în curs de derulare, iar NIS evaluează costul celor efectuate deja, din 2011 și până la 31 martie 2016, la 44,28 milioane dolari.

Operațiunile sârbilor în România sunt derulate prin intermediul subsidiarei locale NIS Petrol SRL. Compania sârbă, listată la Bursa din Belgrad, este controlată în proporție de 56,15% de către Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom. Statul sârb deține 29,87% din acțiuni, restul fiind în posesia acționarilor minoritari. 

La nivel de grup, NIS a încheiat primul trimestru al anului 2016 cu un profit net de 2,4 milioane dolari, după pierderile de peste 43 milioane dolari consemnate în perioada similară a anului trecut. Revenirea pe profit s-a datorat, potrivit companiei, creșterii volumelor de produse rafinate și a marjelor de rafinare, care, coroborate cu tăieri de costuri, au compensat efectele negative ale reducerii prețurilor la țiței.

viewscnt
Afla mai multe despre
nis
nis petrol
gazprom
gazpromneft
benzinarii gazprom
pret carburanti
ieftinire carburanti
pret benzina
pret motorina