SUA se retrag din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare

SUA se retrag din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
scris 1 feb 2019

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a anunțat vineri că Statele Unite se retrag din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece, relatează The Associated Press.

Retragerea americană era așteptată de mai multe luni, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Ea are loc în urma unui diferend care durează de ani de zile - nesoluționat - cu privire la respectarea de către Rusia a acestui document, care interzice o întreagă clasă de rachete de croazieră terestre, cu o rază de acțiune între 500 și 5.500 de kilometri.

Rusia respinge aceste acuzații cu privire la încălcarea tratatului.

CONFIRMARE ANRE a stabilit ca producătorii să vândă furnizorilor electricitate pentru consumatorii casnici la costurile de producție “justificate” plus un profit de 5% CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ANRE a stabilit ca producătorii să vândă furnizorilor electricitate pentru consumatorii casnici la costurile de producție “justificate” plus un profit de 5%

Statele Unite își vor suspenda obligațiile prevăzute de Tratatul INF sâmbătă, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, la Departamentul de Stat, șeful diplomației americane,

”Mâine (sâmbătă), Statele Unite își vor suspenda obligațiile în cadrul Traatului INF și vor lansa procesul retragerii”, care ”se va închiea în șase luni, mai puțin dacă Rusia își respectă obligațiile distrugându-și toate rachetele, lansatoarele și echipamentele care încalcă textul”, a declarat Mike Pompeo, potrivit AFP..

Șeful diplomației americane a dat asigurări, însă, că Washingtonul este pregătit să continue să discute cu Rusia ”pe subiectul dezarmării”.

Dacă Rusia nu revine la respectarea tratatului, acesta ”se va încheia”.

Oficiali americani și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că China, care nu face parte din Tratatul INF, dezvoltă numeroase rachete nucleare în Asia, pe care Statele Unite nule pot contracara, din cauza obligațiilor pe care și le-a asumat prin acest document.

Acest tratat americano-rus se află în centrul controlului armamentului superputerilor după Războiul Rece, iar renunțarea la el ar lansa o nouă cursă a înarmării nucleare, avertizează unii analiști.

Înaintea acestei decizii a Guvernului Trump, care era așteptată, Rusia a avertizat Statele Unite împotriva unei retrageri ”extrem de iresponsabile”, catalogând tratatul drept ”necesar” ”securității europene”.

În pofida numeroaselor discuții între cele duă puteri adversare în ultimele luni, toți actorii au anunțat săptămâna aceasta că nu a fost posibil vreun ”progres”.

viewscnt
Afla mai multe despre
mike pompeo
ifn