SUA: Marii consumatori industriali cer restricționarea exporturilor de gaze naturale

SUA: Marii consumatori industriali cer restricționarea exporturilor de gaze naturale
scris 21 sep 2021

O organizație profesională a marilor consumatori industriali de energie și gaze din Statele Unite a cerut Departamentului pentru Energie de la Washington să ordone producătorilor americani de gaze naturale lichefiate (LNG) să își reducă exporturile, avertizând că, în caz contrar, iarna aceasta se vor confrunta cu majorări de prețuri și probleme de aprovizionare.

Prețurile la gaze în SUA au crescut amplu anul acesta, pe fondul cererii globale intense și al avansului modest al producției. Cotațiile angro s-au dublat, în timp ce exporturile au crescut cu 41% față de 2020, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Cîțu, cu ministrul Finanțelor în Vama Veche CITEȘTE ȘI VIDEO Cîțu, cu ministrul Finanțelor în Vama Veche

Potrivit celor mai recente date, gazele naturale americane se tranzacționau la finalul săptămânii trecute cu circa 5,22 dolari/1 milion unități termale britanice (mmBtu), față de doar 2,54 dolari/mmBtu în ianuarie.

Industrial Energy Consumers of America (IECA), un grup de lobby ce reprezintă mari producători din industria chimică, alimentară și a materialelor de construcții, a declarat că prețurile de pe piața americană ar trebui să crească la 10 dolari/mmBtu pentru a fi rentabil pentru companiile petroliere să extragă mai mult gaz din zăcăminte în această perioadă, în scopul de a majora stocurile din depozitele subterane de înmagazinare.

Dacă 70 la sută din populația adultă va fi vaccinată, orașul Melbourne va ieși din carantină la finalul lunii octombrie CITEȘTE ȘI Dacă 70 la sută din populația adultă va fi vaccinată, orașul Melbourne va ieși din carantină la finalul lunii octombrie

Acestea se află sub nivelul normal în pragul iernii, cantitățile stocate fiind cu 7% sub media ultimilor 5 ani pentru această perioadă a anului.

Pe de altă parte, lobby-ul rival, al producătorilor de LNG, susține că exporturile nu îi afectează pe marii consumatori americani, marea majoritate a acestora având contracte pe termen lung la prețuri fixe, mult mai mici decât actualele cotații spot.

VIDEO&FOTO Cine controlează clubul de golf de unde președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să practice acest \ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Cine controlează clubul de golf de unde președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe români să practice acest "sport deloc exclusivist", la un eveniment Dacia

ICEA a cerut Departamentului pentru Energie să suspende acordarea de autorizații pentru noi facilități de export de LNG și să le impună producătorilor existenți reducerea livrărilor peste hotare, până la completarea stocurilor din depozite.

"Cumpărătorii de LNG care concurează pentru gaze cu consumatorii americani sunt companii de stat străine care transferă automat costurile scumpirii gazelor către clienți. Industria americană nu poate concura cu ei la prețuri", spune președintele IECA, Paul Cicio.

Show-ul lui Armin van Buuren din București, amânat pentru 2022 CITEȘTE ȘI Show-ul lui Armin van Buuren din București, amânat pentru 2022

Actuala controversă o reflectă pe cea din urmă cu aproape 8 ani, când legislația americană era mult mai restrictivă cu exporturile de gaze naturale.

În Europa, scumpirea masivă a gazelor naturale i-a obligat pe doi dintre cei mai mari producători de îngrășăminte chimice din lume, CF Industries și Yara, să oprească activitatea la mai multe fabrici de amoniac de pe continent. Prețurile de pe piața spot a hub-ului olandez de gaze TTF, de referință pentru Europa, s-au triplat de la începutul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire gaze
exporturi gaze
consumatori industriali gaze