Statul a reluat oficial negocierile cu chinezii de la Huadian pentru construirea unui grup energetic nou la Rovinari

Statul a reluat oficial negocierile cu chinezii de la Huadian pentru construirea unui grup energetic nou la Rovinari
scris 9 aug 2017

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a avut miercuri o întâlnire cu o delegație a companiei chinezești China Huadian Engineering, în contextul în care au fost reluate oficial negocierile referitoare la construirea unui grup energetic nou de 600 MW la Rovinari, în cadrul Complexului Energetic Oltenia, a anunțat joi instituția.

Compania chineză a fost selectată, în urma unei licitații internaționale care a avut loc în mai 2012, să construiască acet grup energetic în parteneriat cu CEO. Echipele de negociere au avut ultima întâlnire în urmă cu aproape un an, potrivit ministrului.

Urmărește-ne și pe Google News

„Discuțiile cu partenerii chinezi intraseră într-un ritm care părea să nu avanseze în spiritul în care părțile au convenit. Echipele de negociere au avut ultima întâlnire în urmă cu aproape un an, pentru ca, în tot acest timp, singurele discuții să fie purtate doar prin corespondență. Am cerut atât CEO, cât și comisiei care funcționează la nivelul ministerului, să analizăm principalele puncte în care părțile nu au cazut încă de acord și să organizăm această întâlnire la București prin care să stabilim un calendar accelerat de negocieri”, a afirmat Petcu, în cadrul comunicatului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ministrul a spus că își dorește ca negocierile în cazul termocentralei de la Rovinari să fie finalizate până la finalul acestui an, pentru ca investițiile să poată începe. Ministerul Energiei susține că a solicitat companiei chineze o întâlnire încă de la începutul acestui an, dar, din cauza unor schimbări de management la China Huadian Engineering, acest lucru nu a fost posibil mai deveme, scrie News.ro.

Motorina va costa în România mai mult ca în Austria sau Luxemburg, după majorarea accizelor CITEȘTE ȘI Motorina va costa în România mai mult ca în Austria sau Luxemburg, după majorarea accizelor

Petcu a avut o întâlnire și cu ambasadorul Chinei, Xu Feihong, în cadrul căreia a discutat despre proiectele strategice din domeniul energiei în care România și China sunt partenere.

”Atât statul român, cât și statul chinez, își doresc ca negocierile în cazul construcției Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă să se finalizeze până la sfârșitul anului. Din discuție a reieșit inclusiv o abordare comună privind accelerarea negocierilor și în cazul termocentralei de la Rovinari dar și interesul Chinei pentru reluarea discuțiilor privind centrala Tarnița”, se arată în comunicat.

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, și-a planificat investiții de 630 milioane lei în acest an, din care în primul semestru a realizat deja 48% din programul investițional, a declarat, în luna iulie, directorul general al companiei de stat, Sorin Boza. Compania are circa 14.000 de salariați și generează în prezent 30% din energia produsă în România.

Complexul Energetic Oltenia a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an un profit brut de 260 milioane lei, comparativ cu pierderi de 20 milioane lei în perioada similară a anului trecut, ca urmare a creșterii producției de cărbune cu 20% și a cantității de energie cu 25%.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul energiei
toma petcu