SOCAR vrea să vândă în România produse petroliere fabricate în Turcia, dar și gaze din Marea Caspică. Azerii vor și rețele proprii de distribuție

SOCAR vrea să vândă în România produse petroliere fabricate în Turcia, dar și gaze din Marea Caspică. Azerii vor și rețele proprii de distribuție

Rafinăria STAR din Turcia a SOCAR

scris 20 mar 2019

SOCAR Petroleum SA, subsidiara românească a companiei petroliere de stat a Azerbaijanului, intenționează să vândă pe piața din România produse petroliere și petrochimice provenite de la STAR, noua rafinărie din Turcia a SOCAR, precum și de la combinatul petrochimic Petkim, deținut de companie în aceeași țară, transmite Azernews.   

Potrivit sursei citate, SOCAR Petroleum SA va vinde aceste produse în întreaga regiune a Europei de Est.

Urmărește-ne și pe Google News

Totodată, compania are în vedere planuri privind furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali români prin viitorul Coridor Sudic de Gaze, precum și de construire a unor rețele de distribuție a gazelor în România.

Compania norvegiană Hydro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume, vizată de atac cibernetic, în curs CITEȘTE ȘI Compania norvegiană Hydro, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din lume, vizată de atac cibernetic, în curs

SOCAR este prezentă în România din 2011, unde derulează operațiuni de vânzare de carburanți angro și cu amănuntul, deținând o rețea de 42 de benzinării, care acoperă 19 județe.

În noiembrie 2018, cei de la SOCAR anunțau că intenționează să alimenteze noua lor rafinărie din Turcia cu petrol de la diferiți producători europeni din regiunea Mării Negre și din Golf. Azerii au inaugurat în toamna anului trecut Socar Turkey Aegean Refinery (STAR), rafinărie în care au investit 6,3 miliarde de dolari și care este prima rafinărie construită în Turcia în ultimii 30 de ani.

Rafinăria va furniza materie primă pentru combinatului petrochimic Petkim, pentru a ajuta la reducerea dependenței Turciei de importurile de produse petroliere rafinate. Noua rafinărie SOCAR va spori capacitatea de rafinare a Turciei cu 25-30%.

National Enquirer a plătit 200.000 de dolari pentru textele în care amenința că publică fotografii nud cu Jeff Bezos CITEȘTE ȘI National Enquirer a plătit 200.000 de dolari pentru textele în care amenința că publică fotografii nud cu Jeff Bezos

Proiectul Coridorului Sudic de Gaze, sprijinit de Comisia Europeană, constă în construirea mai multor gazoducte internaționale succesive interconectare, care să facă legătura între perimetrul azer offshore de gaze Shah Deniz II din Marea Caspică și Europa, fiind gândit să ajungă până în Italia. Încă din urmă cu un an, Maros Sefcovic, vicepreședintele Comisiei Europene și comisar european pentru Uniunea Energiei, declara că România și-ar fi manifestat interesul de a se conecta la Coridorul Sudic.

Luna trecută, Romgaz, producătorul de gaze controlat de statul român, a semnat o scrisoare de intenție prin care își exprimă oficial interesul de a folosi infrastructura Coridorului Sudic pentru asigurarea siguranței aprovizionării cu gaze și a diversificării surselor. Scrisoarea a fost adresată Southern Gas Corridor Advisory Council, prezidat de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, cu ocazia participării Romgaz la a cincea întâlnire anuală a structurii, desfășurată în Azerbaijan.

Anterior, în ianuarie, Romgaz și SOCAR au stabilit un parteneriat, oficialii companiei azere manifestându-și interesul pentru explorarea și exploatarea offshore, în parteneriat cu Romgaz, a gazelor din Marea Neagră, în cazul în care compania română decide să se implice în acest proiect. De asemenea, a fost menționată posibilitatea colaborării pe proiecte ce vizează conducta de gaze Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) și gazoductul TransAdriatic Pipeline (TAP), a cărui procedură de finanțare de proiect prin strângerea a 3,9 miliarde euro s-a încheiat la finalul anului trecut.

Contestația în anulare a Alinei Bica în dosarul în care a fost condamnată la 4 ani de închisoare, admisă; 20 mai, termenul de rejudecare a apelului CITEȘTE ȘI Contestația în anulare a Alinei Bica în dosarul în care a fost condamnată la 4 ani de închisoare, admisă; 20 mai, termenul de rejudecare a apelului

"Întâlnirile vor continua în perioada următoare, pentru a concretiza cele discutate. Am identificat inclusiv varianta de schimb de expertiză pe partea de depozitare gaze, întrucât în cele două companii situația este similară, avem capacități mari de depozitare (3 miliarde de metri cubi) și intenții comune de a dezvolta această activitate în ambele țări", declara atunci directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Romgaz este parteneră cu SOCAR, The Georgian Oil and Gas Corporation (GOGC, Georgia) și MVM (Ungaria) la compania AGRI LNG Project Company, înființată în 2011 pentru proiectul AGRI, blocat de mai mulți ani, ce are drept scop transportul de gaze naturale din regiunea Mării Caspice către Georgia, România, Ungaria și alte țări din estul Europei, prin lichefiere în Georgia, transport pe Marea Neagră și regazeificare la Constanța. Proiectul se află pe agenda președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

În 2016, și operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz, a semnat un memorandum cu SOCAR privind construcția de terminale necesare importului de gaze naturale lichefiate (LNG).

viewscnt
Afla mai multe despre
socar
socar petroleum
produse petroliere
produse petrochimice
importuri produse petrochimice
romgaz
transgaz
agri
benzinarii socar
gaze naturale lichefiate
gaze naturale marea neagra
gaze offshore