Retragerea investitorilor străini din perimetrele românești din Marea Neagră, în principal ca urmare a faptului că exploatarea gazelor offshore nu pare rentabilă în actualele condiții de piață și legislative, îngrijorează autoritățile române, chiar dacă acestea nu recunosc deschis. Șeful Transgaz, Ion Sterian, este primul oficial care a lansat un semnal de alarmă, arătând că exploatarea gazelor din Marea Neagră nu numai că este necesară, dar și urgentă, dat fiind ritmul de majorare al consumului intern.
“Consumul de gaze în România va crește în următorii ani cu peste 8 miliarde metri cubi. În medie, consumul anual este de 10 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă o creștere foarte mare, de circa 80%. (...) Din partea populației sunt cereri de racordare pentru 4,4 miliarde metri cubi, iar pentru centrale electrice prin cogenerare pentru alte 3,5 miliarde metri cubi. În total, consumul de gaze al României va crește cu peste 8 miliarde metri cubi în următorii ani, ceea ce face necesară exploatarea gazelor din Marea Neagră cât mai urgent”, a declarat Sterian.
După Exxon Mobil, care a anunțat că vrea să-și vândă participația de 50% în Neptun Deep, un alt gigant, de această dată de la est, Lukoil, pare decis să părăsească proiectul Trident, în care partener îi este Romgaz, compania care ar urma, speră guvernanții, să preia și participația americanilor.
Săptămâna trecută, cum a anunțat Profit.ro, Romgaz a primit din partea Lukoil o scrisoare prin care compania rusă își anunța disponibilitatea de a renunța cel puțin la o parte din acțiuni.
Lukoil a întrebat compania românească dacă nu vrea să-și majoreze participația de 12,2% din perimetrul Trident, oferindu-se să-i ofere acces în baza de date în acest sens.
Romgaz nu este obligată în niciun fel să preia o parte din participația de 87,8% deținută de Lukoil. Însă decizia aparține principalului acționar, statului român. Actuala conducere executivă va prezenta un raport referitor la oportunitatea apărută, îl va înainta Consiliului de Administrație, care va face o recomandare, dacă și, în caz afirmativ, ce procent este vizat, însă decizia finală aparține statului român, prin ministerul economiei și energiei, care deține peste 70% din acțiunile companiei.
Declarațiile șefului Transgaz au fost detaliate de Antonel Tănase, Secretarul General al Guvernului României (SGG - Autoritatea Publică Tutelară a SNTGN Transgaz SA), care a precizat că “la 1 iulie, Executivul a lansat Planul Național de Investiții și Relansare Economică, un proiect pe 10 ani, în valoare de peste 100 de miliarde de euro, context în care Transgaz și-a propus proiecte de extindere a rețelei de peste 17 miliarde de lei până în 2026. Numai în anul 2020 sunt recepționate proiecte în valoare de 1,1 miliarde de euro".
Potrivit Secretarului General, "aproximativ 5,6 milioane de cetățeni români vor beneficia, până în 2026, de gaze naturale românești".
Recent, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat că “Guvernul evaluează un scenariu prin care Romgaz să preia întreaga participație a Exxon, să vină cu 50% în acest consorțiu, 50% este la Petrom, și împreună să scoată acele gaze din Marea Neagră”.
Pentru ca gazele din Marea Neagră să devină exploatabile comercial, investitorii, și cei străini, și cei autohtoni, precum OMV Petrom, susțin că este necesară modificarea Legii offshore, care a majorat considerabil fiscalitatea în domeniu, România devenind necompetitivă atât în raport cu statele europene, cât și cu cele riverane la Marea neagră.