Guvernul modifică legislația în vigoare pentru a salva Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște, aflat în insolvență, în aceleași condiții precum cele avute în vedere în cazul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv ștergerea datoriilor bugetare în schimbul dării în plată a activelor funcționale, procedură reglementată prin OUG nr. 60/2019 inițiată și adoptată de fostul Executiv Dăncilă.
"Ministerul Economiei are două vești bune în seara asta. Una este legată de modificarea OUG 60 și vă mulțumim că ne-ați sprijinit cu COS Târgoviște. Această modificare va deschide calea recuperării creanțelor bugetare, care în condițiile actuale erau aproape imposibil de recuperat, și reinserției în circuitul economic a activelor funcționale, importante în dezvoltarea pe orizontală a industriei. Salvăm și locurile de muncă, deci este și un impact social. Sunt 1.200 de angajați, dacă pornim, vor mai trebui făcute angajări", a declarat secretarul de stat din Ministerul Economiei Daniela Nicolescu, în debutul ședinței de Guvern de joi.
CITEȘTE ȘI Transformările orașului: Noua tinerețe a fabricilor vechi sau cum devin acestea spații urbane modernePotrivit datelor publice disponibile, COS Târgoviște datorează statului circa 141 milioane lei.
În iulie, salariații COS Târgoviște au primit preavize de concediere.
"Au fost emise preavizele de concediere, dar nu a fost emisă decizia de concediere întrucât există intenția creditorului majoritar de a proceda la modificarea planului de reorganizare, cu implementarea transferului activului productiv către o societate cu capital de stat, cu conversia/darea în plată a creanțelor bugetare", se arăta într-un document de luna trecută al administratorului judiciar al COS Târgoviște.
OUG nr. 60/2019 prevede o procedură prin care companiile energetice considerate vitale și care au datorii bugetare pot da în plată Ministerului Economiei active funcționale de producție în schimbul stingerii creanțelor fiscale pe care ANAF le are asupra lor, scopul fiind menținerea în producție a centralelor de producție de energie electrică respective, esențiale pentru siguranța funcționării sistemului energetic național. Aceste active ar urma să fie ulterior concesionate sau date în administrare de către Ministerul Economiei altor companii de profil.
CITEȘTE ȘI Antifrauda monitorizează tranzacțiile online de Black Friday și amintește firmelor de curierat că trebuie să verifice identitatea reală a vânzătorilor cu care încheie contracte pentru livrarea mărfurilorAcum, această ordonanță va fi modificată astfel încât să poată fi aplicată și în cazul COS Târgoviște.
După cum a relatat Profit.ro, în septembrie anul trecut, un investitor polonez cu ample legături cu China a făcut o ofertă în valoare de 38,3 milioane euro pentru achiziția în bloc a activelor operaționale ale COS Târgoviște, aflat în insolvență, mișcare pe care, de altfel, se bazează planul de reorganizare a combinatului românesc. Planul a fost aprobat de creditori în octombrie și confirmat de judecătorul sindic în decembrie 2019. Tranzacția nu s-a mai materializat, printre altele din cauza problemelor generate de izbucnirea pandemiei de coronavirus.
COS Târgoviște a făcut parte din grupul rus Mechel, iar acum este controlată de un offshore cipriot.