Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN) a Ministerului Energiei, cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei, principalul furnizor de agent termic pentru sistemul centralizat de încălzire din București, semnează marți un memorandum de înțelegere cu Sage Geosystems, un start-up din Statele Unite care dezvoltă soluții tehnologice de producție și stocare a energiei geotermale.
Memorandumul va fi semnat la București în prezența șefei Departamentului pentru Energie din cabinetul Biden, Jennifer Granholm, care efectuează o vizită de 2 zile în România, și a ministrului român al Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat Ambasada Statelor Unite. Granholm, fostă guvernatoare a statului Michigan, a susținut menținerea lui Biden în cursa pentru al doilea mandat la Casa Albă, din care președintele în funcție tocmai s-a retras.
Cu ocazia vizitei, miercuri, Jennifer Granholm va participa la semnarea contractelor aferente fazei 2 a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiectul centralei nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) de la Doicești, dezvoltată cu tehnologia de profil a americanilor de la NuScale. Studiul va fi derulat de către conglomeratul industrial texan Fluor, acționarul majoritar al NuScale, care va fi subcontractor. Statul român a aprobat recent continuarea proiectului.
Ambasada SUA la București menționează că Granholm va saluta și participarea Fluor, alături de altă companie americană, Sargent & Lundy, la ″modernizarea centralei nucleare Cernavodă″. Cei de la Sargent & Lundy sunt implicați în proiectul retehnologizării unității 1, precum și în cel al construirii reactoarelor 3 și 4, de la centrala Cernavodă. De asemenea, Sargent & Lundy a realizat studiul de analiză a posibilelor amplasamente de construire a unei centrale SMR în România, în urma căruia a fost selectat cel al fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești.
CITEȘTE ȘI VIDEO Rafinăria Tuapse din Rusia, avariată în urma unui atac cu drone din Ucraina. Rușii anunță că au distrus 75 de droneÎn februarie anul acesta, la Washington, ELCEN a semnat un acord pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind exploatarea energiei geotermale în cadrul sistemului de termoficare al Bucureștiului, cu sprijinul Departamentului pentru Energie din SUA.
Încă din toamna anului trecut, directorul general al ELCEN, Claudiu Crețu, declara, la Profit Energy.forum, că societatea derulează studii pentru a vedea dacă poate folosi apa geotermală din subsolul Bucureștiului pentru încălzirea centralizată a Capitalei.
CITEȘTE ȘI FOTO Super reducere de vară pentru Tesla Model Y, la preț de VW GolfSage Geosystems a fost înființat în 2020 în Houston, Texas, și este condus de Cindy Taff, care a lucrat timp de 35 ani la gigantul petrolier Shell, deținând și poziția de vicepreședinte pentru foraje neconvenționale. Datele publice disponibile indică faptul că Sage Geosystems a adunat până în prezent finanțări de la investitori în sumă totală de 29 milioane dolari.
În cea mai recentă rundă de finanțare, din februarie 2024, Sage Geosystems a strâns 17 milioane dolari, principalul investitor fiind producătorul de țiței și gaze naturale Chesapeake Energy, unul dintre pionierii tehnologiei revoluționare – și controversate – a fracturării hidraulice, care a dus la boom-ul american al exploatărilor de hidrocarburi acumulate în șisturi bituminoase.
CITEȘTE ȘI FOTO Companie germană a venit să ridice în România o fabrică. Va angaja peste 600 de muncitoriPrincipalul proiect al Sage Geosystems este dezvoltarea unei baterii geotermale subterane de 3 MW, un sistem de stocare a energiei prin utilizarea de apă presurizată. Prezentări ale tehnologiei pot fi văzute aici și aici. Compania susține că aceasta poate concura cu succes, din punct de vedere al costurilor, cu tehnologii consacrate, precum bateriile litiu-ion și hidrocentralele cu acumulare prin pompaj.
În aprilie, Sage Geosystems a anunțat că a fost selectată de Pentagon pentru a dezvolta un proiect geotermal la imensa bază militară Fort Bliss din SUA, întinsă pe teritoriile a 2 state americane, Texas și New Mexico.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Marian Alecu, cel care a adus McDonald's în România, își extinde portofoliul de hoteluri. Resuscitează un hotel celebru de la kilometrul zero al CapitaleiÎn iunie, Iulian Offenberg, directorul general al companiei românești de stat Titan Power, care vrea să construiască o centrală în cogenerare în cartierul bucureștean omonim, declara că etapa a doua a proiectului ar urma să includă stocare.
″Este vorba de stocarea de agent termic în structuri geologice, va trebui să facem o serie de investigații să vedem ce se găsește în zona în care se află centrala și modul în care trebuie pregătit subteranul pentru acest tip de stocare. Vom stoca termie în anotimpul cald ca să o extragem și să o utilizăm mai ieftin în sezonul rece″, spunea Offenberg.