Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, un apropiat al șefului PSD Liviu Dragnea, și Radu Cojocaru, fost deputat PNL și în prezent reprezentant al ALDE în Comisia Prezidențială privind Proiectul de Țară de la Cotroceni, au fost propuși de către Ministerul Energiei pentru a ocupa cele două poziții de reprezentant al statului român în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, propunerile urmând să fie supuse votului acționarilor companiei în AGA din 25 aprilie.
Ministerul Energiei deține, în numele statului român, 20,64% din acțiunile celui mai mare producător de țiței și gaze din România.
Busuioc și Cojocaru îi vor înlocui în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom pe actualii repezentanți ai statului, George Băeșu, șeful Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), numit în 2013, și Dan Manolescu, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, actualmente partener la firma de consultanță fiscală, contabilitate și audit Soter&Partners, care este administrator OMV Petrom de anul trecut.
CITEȘTE ȘI Sorin Grindeanu l-a numit pe Sorin Giuvelea vicepreședinte al ANAFAcționarul majoritar al companiei, grupul austriac OMV, intenționează să-și mențină în funcții actualii reprezentanți în Consiliul de Supraveghere, respectiv pe CEO-ul Rainer Seele, președinte al Consiliului, precum și pe Reinhard Florey (director financiar al OMV, vicepreședinte al CS-ului OMV Petrom), Manfred Leitner (responsabil cu operațiunile Downstream în directoratul OMV), Johann Pleininger (șef pe Upstream la OMV) și Daniel Turnheim (vicepreședinte senior al OMV).
Se intenționează, de asemenea, menținerea în funcții a reprezentantului Fondului Proprietatea, Mark Mobius, președintele Franklin Templeton, precum și a administratorului independent Jochen Weise, membru în Consiliul de Supraveghere al companiei germane Verbundnetzgas AG și consilier pe investiții în energie la Allianz Capital Partners.
Membrii Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom urmează să fie votați în AGA din 25 aprilie pentru un mandat de 4 ani. Remunerația netă a administratorilor OMV Petrom va fi de 20.000 euro pe an, la care se va adăuga o remunerație netă de 4.000 euro pe ședință pentru cei care sunt membri ai Comitetului de Audit al Consiliului de Supraveghere și de 2.000 euro pe ședință pentru membrii Comitetului Prezidențial și de Nominalizare din cadrul Consiliului.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Micile afaceri din turism, lovite la impozitare. Sunt excluse de la impozitul pe microîntreprinderi, o ordonanță fiind publicată cu 5 zile întârziereNumirea lui Mihai Busuioc în funcția de secretar general al Guvernului a fost prima decizie luată de premierul Sorin Grindeanu, pe 5 ianuarie 2017, la mai puțin de o oră de la învestirea noului Guvern PSD-ALDE. Anterior, el a exercitat funcția de secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, fiind numit în perioada în care Liviu Dragnea a fost titular al portofoliului respectiv, începând cu 2012. La acea dată, Mihai Busuioc era membru PDL. În cadrul ministerului a fost și consilier la cabinetul actualului vicepremier Sevil Shhaideh, când aceasta ocupa funcția de secretar de stat.
Busuioc a fost cadru militar la Serviciul de Protecție Pază Magistrați între anii 1993-1997, iar din anul 1997 a lucrat la Serviciul de Publicitate Imobiliară în cadrul Judecătoriei Sectorului 4 București, până în anul 1999. În anul 2001 a fost lector în cadrul Centrului de Pregătire a personalului auxiliar și de specialitate în cadrul Ministerului Justiției, ulterior Școala Națională de Grefieri. Din anul 1999 până în octombrie 2004 a ocupat postul de conducător principal de Carte Funciară în cadrul Biroului de Carte Funciară.
În două rânduri, în perioadele martie 2006 – iunie 2007 și ianuarie 2009 – mai 2012, Busuioc a fost președinte al Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), ultima oară fiind revocat din funcție de premierul de atunci, Victor Ponta. La ANCPI a mai fost registrator, consultant, șef serviciu Monitorizare și Control, director general adjunct și președinte al Consiliului de Administrație. Mihai Busuioc a mai fost membru în Consiliile de Administrație ale companiilor energetice de stat Romgaz și Transgaz, precum și în cel al Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia. El este absolvent al Facultății de Drept a Universității Nicolae Titulescu din București și al mai multor cursuri postuniversitare, inclusiv la Colegiul Național de Apărare (2007) și la Institutul Național de Administrație (2009).
La jumătatea lunii februarie 2017, în calitate de secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc a fost audiat la DNA, în calitate de martor, în dosarul privind elaborarea OUG nr. 13 vizând modificarea codurilor penale, abrogată ulterior printr-o altă ordonanță de urgență. Potrivit stenogramei ședinței de Guvern din 31 ianuarie, cu acea ocazie, ministrul Justiției Florin Iordache l-a asigurat pe premierul Sorin Grindeanu că ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor Penale are toate avizele necesare, același lucru fiind susținut și secretarul general al Executivului, Mihai Busuioc.
Anul acesta, premierul Sorin Grindeanu a avut două întâlniri oficiale anunțate public cu reprezentanții consorțiului OMV Petrom-ExxonMobil, care deține concesiunea perimetrului offshore de hidrocarburi Neptun Deep din Marea Neagră, pe 27 februarie și pe 4 aprilie. La cea din urmă a participat și secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc.
CITEȘTE ȘI INM: BNR asigură finanțarea cursurilor de drept bancar pentru magistrați. Reprezentanții asociațiilor, invitați ca observatoriCealaltă propunere a Ministerului Energiei pentru Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom este Radu Cojocaru, fost deputat PNL în legislatura 1996-2000, iar în prezent membru, la propunerea ALDE, în Comisia Prezidențială privind Proiectul de Țară înființată de președintele Klaus Iohannis. Ca deputat, potrivit CV-ului propriu, a participat la exercitarea controlului parlamentar asupra BNR și CNVM.
În perioada 2001-2008 a fost președinte și director general al companiei de gestionare a deșeurilor petroliere Ecomaster Servicii Ecologice SA, controlată în acea perioadă de Rompetrol, iar ulterior – consilier la firma de consultanță Sagitarius Consulting SRL. Ecomaster Servicii Ecologice SA a avut contract și cu ExxonMobil pentru eliminarea deșeurilor de foraj rezultate din programul de explorare derulat în Marea Neagră.
Cojocaru este absolvent al Facultății de Electronică din cadrul Politehnicii București, iar înainte de Revoluție a fost inginer la Navrom Constanța și la Romcontrol Data, companie mixtă româno-americană înființată de statul comunist în parteneriat cu americanii de la Control Data Corporation, care producea componente periferice pentru calculatoare. După Revoluție a fost director adjunct la Computer Aided Finance Romania și director general la societatea de investiții financiare Intervam SA.
A mai fost membru în Consiliul de Administrație al Agenției Române de Dezvoltare și în Consiliul Local al Municipiului București, precum și vicepreședinte al Asociației Naționale a Societăților de Valori Mobiliare, contribuind la înființarea instituțiilor de bază ale pieței locale de capital, respectiv BVB, Rasdaq, CNVM și Depozitarul Central.
CITEȘTE ȘI România și Bulgaria interzic unor avioane ruse oferite Serbiei să survoleze spațiile lor aerienePremierul Sorin Grindeanu a avut marți, la Palatul Victoria, o întrevedere cu reprezentanții consorțiului format din ExxonMobil și OMV Petrom, asigurându-i că Guvernul va sprijini proiectele de investiții pentru dezvoltarea de noi surse de producție de hidrocarburi offshore. Cele două companii ar putea anunța anul viitor decizia finală de investiție în dezvoltarea perimetrului offshore de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră, evaluarea potențialului comercial al acestuia fiind în plină desfășurare.
"Prim-ministrul a subliniat deschiderea și determinarea Guvernului de a sprijini proiectele de investiții pentru dezvoltarea de noi surse de producție de hidrocarburi offshore, în scopul de a ajuta la asigurarea securității energetice a României, precum și la valorificarea resurselor energetice, în condiții de competitivitate și durabilitate", se arată într-un comunicat al Executivului.
Potrivit sursei citate, șeful Executivului a reconfirmat sprijinul pentru aceste proiecte de pionierat pentru industria locală de petrol și gaze.
CITEȘTE ȘI Isărescu, întrebat despre colaborarea cu Securitatea: Este necesară o clarificare, sunt instituții abilitate să răspundă"Guvernul este ferm angajat să asigure cadrul de reglementare necesar pentru atragerea și dezvoltarea acestor proiecte în România. Astfel de proiecte asigură accesul la tehnologii de ultimă oră, transfer de know-how, contribuie la securitatea energetică și răspund nevoilor de promovare a investițiilor pentru sectorul de petrol și gaze", a afirmat Grindeanu, citat în comunicat.
Totodată, ministrul Economiei, Mihai Tudose, și secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, au arătat că echipele tehnice din cadrul Comitetului interministerial vor continua să lucreze pentru a asigura suportul tehnic necesar, astfel încât aceste proiecte de pionierat să poată fi implementate, se mai spune în comunicat.
Guvernul a aprobat în ședința din 2 martie un memorandum prin care s-a decis înființarea Comitetului interministerial privind asigurarea suportului tehnic necesar pentru sprijinirea noilor proiecte energetice cu potențial de dezvoltare în partea românească a Mării Negre realizate de ExxonMobil și OMV Petrom.