Fondul Proprietatea cere numirea unui consiliu de supraveghere pe patru ani la Hidroelectrica, nu pe patru luni

Fondul Proprietatea cere numirea unui consiliu de supraveghere pe patru ani la Hidroelectrica, nu pe patru luni
scris 4 apr 2017

Fondului Proprietatea, în calitate de acționar minoritar al Hidroelectrica, s-a declarat dezamăgit, marți, că Ministerul Energiei a ales să propună un alt consiliu interimar la compania de stat și cere numirea unui consiliu cu mandat de patru ani, situația actuală putând avea ca efect diminuarea valorii companiei la listare.

„Cea mai valoroasă companie din România are nevoie de stabilitate, predictibilitate și profesioniști de top în consiliul de supraveghere. Actuala propunere nu respectă dispozițiile privind guvernanța corporativă din Legea 111/2016, care stabilește criterii profesionale și proceduri transparente de selectare a membrilor consiliilor de supraveghere din companiile de stat”, a declarat directorul general al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny.

Urmărește-ne și pe Google News

Fondul consideră că numirea unui alt consiliu interimar în locul unuia pe termen lung nu va face decât să prelungească instabilitatea și lipsa de predictibilitate pentru companie încă patru luni, generând riscuri majore, scrie News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

”Extraordinara poveste de succes a Hidroelectrica riscă să fie pusă în pericol de viziuni pe termen scurt”, a afirmat Konieczny.

Fondul consideră că menținerea stării actuale de provizorat ar putea întârzia și afecta grav Ilistarea la bursă a Hidroelectrica.

”Este foarte posibil ca această situație să aibă ca efect diminuarea valorii companiei la listare, scăderea încrederii investitorilor în oportunitatea de a investi în Hidroelectrica, și, nu în ultimul rând, prejudicierea acționarilor săi, statul român și Fondul Proprietatea. Cetățenii români /contribuabilii ar putea fi, la rândul lor, prejudiciați”, a menționat directorul FP.

Potrivit interpretării Fondului Proprietatea a dispozițiilor de guvernanță corporativă, dacă Ministerul Energiei nu este încă pregătit să numească un consiliu cu un mandat de patru ani, singura opțiune legală este prelungirea mandatului consiliului actual cu încă două luni, acesta fiind deja familiarizat cu operațiunile Hidroelectrica.

”Dorim să reiterăm faptul că lista de 84 de candidați care au participat la procesul de selecție anterior poate furniza șase candidați profesioniști pentru un mandat de patru ani în consiliul de supraveghere”, a precizat Konieczny.

RADET anunță că oprește furnizarea căldurii în Capitală, ca urmare a creșterii temperaturii exterioare CITEȘTE ȘI RADET anunță că oprește furnizarea căldurii în Capitală, ca urmare a creșterii temperaturii exterioare

Ministerul Energiei a transmis săptămâna trecut către Hidroelectrica propunerile sale privind noii membri ai consiliului de supraveghere al producătorului de energie. Aceștia vor fi numiți provizoriu, pentru o perioadă de patru luni, potrivit unui document publicat pe site-ul producătorului de energie.

Propunerile ministerului sunt Ioana-Andreea Lambru, Dorin-Liviu Nistoran, Gheorghe-Gabriel Gheorghe, Laurențiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuțeanu și Andreea Negru-Ciobanu.

Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acționarilor Hidroelectrica din 19 aprilie.

Curtea de Apel București a dispus joia trecută închiderea definitivă a procedurii insolvenței Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, la aproape cinci ani de la prima intrare în insolvență.

Hidroelectrica s-a aflat în insolvență din 20 iunie 2012 până în 21 iunie 2016, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 – februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.

În 2016, Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 1,5 miliarde lei, nivel record și cel mai mare profit anunțat până acum de o companie românească pentru 2016, câștigul fiind mai mare cu 200-300 milioane lei față de anul anterior.

Spre comparație, producătorul de energie a avut în 2012, anul în care a intrat prima dată în insolvență, pierderi de 508 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
hidroelectrica