Noul ministru al Energiei: Continuăm discuțiile cu niște investitori pentru reactoarele 3-4 Cernavodă. Alaltăieri au fost pe-aci, i-am văzut în lift. Ministrul spune și de ce va finaliza strategia energetică a țării: O domnișoară drăguță va sta în cap

Noul ministru al Energiei: Continuăm discuțiile cu niște investitori pentru reactoarele 3-4 Cernavodă. Alaltăieri au fost pe-aci, i-am văzut în lift. Ministrul spune și de ce va finaliza strategia energetică a țării: O domnișoară drăguță va sta în cap
scris 15 feb 2018

Discuțiile dintre autoritățile române și "niște investitori" pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă continuă, spune noul ministru al Energiei, Anton Anton, proaspăt instalat în funcție, indicând ca argument în acest sens faptul că în urmă cu puține zile i-a văzut pe aceștia "în lift" și că nu poate fi vorba de o restanță, deoarece "chestia cu restanța e la școală". Anton Anton a mai lucrat în Guvern, în Cabinetul Tăriceanu, pentru doar 2 luni, ca ministru al Educației, fiind și profesor la Universitatea Tehnică de Construcții din București.

"Asta nu este o restanță. Nu, nu, nu... chestia cu restanța e la școală. Noi, la Cernavodă, am prevăzut de la început să construim patru reactoare. Am reușit să construim unul, apoi am mai dat în funcțiune încă unu. Apoi am încercat să vedem cum mai putem construi și alte două reactoare, 3 și 4. Astăzi suntem în discuții foarte avansate cu niște investitori. Discuțiile astea continuă. Alaltăieri au fost pe-aci. M-am întâlnit... i-am văzut în lift. Deci, discuțiile astea sunt niște discuții continue, la care ministerul și-a manifestat disponibilitatea, și discuțiile cu investitorii nu sunt niște chestii simple și nu sunt niște chestii la care «hai, gata, ne-am așezat, am semnat și la revedere», nu e așa. Acolo sunt niște chestiuni complicate. Eu nu consider că asta este o restanță. Mai repede aș fi considerat că este o restanță faptul că nu ne ocupăm de retehnolgizarea reactoarelor 1 și 2, dacă nu am avea preocupare în domeniul ăsta. Noi avem preocupare în retubarea, așa se cheamă în termenii lor tehnici, deci reabilitarea celor două reactoare. Deci ne apucăm de retubarea reactorului 1, e în curs, e în lucru, există o chestie de proiect, se face proiectul, încep să se deruleze lucrări auxiliare, deci suntem în curs de a face acest lucru", spune noul ministru într-un interviu pentru Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul a mai precizat că va finaliza strategia energetică pentru că are un pariu cu ”o domnișoară drăguță” care ”va sta în cap” dacă pierde pariul.

FOTO Românul care vinde Pepsi de 23 de milioane de euro în țara vinului CITEȘTE ȘI FOTO Românul care vinde Pepsi de 23 de milioane de euro în țara vinului

"Fără îndoială, anul ăsta se gată și ea, am uitat să spun. Eu sper și am un pariu cu o domnișoară drăguță care mi-a spus că ea nu crede că voi termina strategia energetică și, dacă o termin, va sta în cap și i-am spus să se antreneze. Deci anul acesta se va termina strategia energetică, la care, sigur, lucrăm de mulți ani și trenăm, ceea ce nu mi se pare normal", spune ministrul.

În noiembrie 2015, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation au semnat un nemorandum de înțelegere pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect estimat la 6,5 miliarde euro.

EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene CITEȘTE ȘI EXCLUSIV O parte din creditorii Oltchim s-au opus tranzacției cu Chimcomplex. Statul se teme de verdictul Comisiei Europene

Proiectul reactoarelor 3 și 4 presupune construcția a două noi reactoare de tip CANDU 6 pe platforma centralei nucleare de la Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de 700 MW. Negocierile dintre statul român și compania China General Nuclear Power Corporation privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă aveau ca termen-limită data de 20 decembrie 2016, fiind reluate apoi la jumătatea anului trecut.

În urmă cu o săptămână, secretarul de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache a afirmat că este negociată prelungirea cu șase luni a memorandumului cu partea chineză pentru construcția reactoarelor 3 și 4 la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă. El estimează că lucrările ar putea începe până în 2020.

Proiectul construcției celor două reactoare, evaluat la 6,5 miliarde euro, a fost elaborat în 2007 și trebuia aplicat din 2010, dar Enel (Italia), CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) și GDF SUEZ (grup franco-belgian) s-au retras din compania de proiect de atunci, Energonuclear,  din cauza costului ridicat. La acest moment, investitorul chinez este singurul care se arată interesat de proiect.

viewscnt
Afla mai multe despre
cernavoda
reactoare