Scăderea taxei de stâlp de la 1,5% la 1%, evoluția pozitivă a cursului de schimb al leului față de euro și de dolarul canadian, dar și unele modificări de natură contabilă au majorat profitul net al Nuclearelectrica cu 70% în primele 9 luni din 2015, la 131,19 milioane lei.
Profitul operațional al companiei a crescut cu 9%, la 459,72 milioane lei, iar indicatorul EBIT – cu 26%, la 107,32 milioane lei.
"Valorile comparative (aferente primelor 9 luni din 2014 – n.r.) au fost modificate/retratate astfel încât să fie în conformitate cu modificările de politici contabile efectuate în anul curent", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica.
Potrivit raportului companiei pe primele 9 luni ale anului, deși veniturile din exploatare ale companiei au scăzut ușor, cu 1%, la 1,3 miliarde lei, cheltuielile din exploatare s-au redus cu 6%, la 845,17 milioane lei.
Astfel, una din cauzele majorării profitului operațional al Nuclearelectrica cu 9% este "evoluția pozitivă a cheltuielilor din exploatare, ca urmare a scăderii impozitului pe construcții speciale de la 1,5% în anul 2014 la 1% pentru 2015, precum și a scăderii cheltuielilor privind serviciile de asistență tehnică-inginerie privind funcționarea centralelor nucleare", se arată în raport.
De asemenea, în perioada ianuarie – septembrie 2015, evoluția cursului de schimb al leului față de euro și dolarul canadian a avut un impact pozitiv semnificativ în rezultatul net al societății, se mai menționează în document, compensând impactul negativ al cursului dolar american/leu.
"Veniturile financiare ale societății aferente primelor 9 luni ale anului 2015 sunt cu 54% mai mari decât în aceeași perioadă a anului 2014, în timp ce cheltuielile financiare au crescut cu doar 4%", se mai spune în raport.
Studiul de fezabilitate pentru proiectul unităților 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă va fi actualizat, iar din noul studiu ar putea putea reieși o valoare a investiției mai mare sau mică decât cea de circa 6,5 miliarde euro estimată în prezent, a declarat, recent, directorul general al Nuclerelectrica, Daniela Lulache, la ceremonia de semnare a memorandumului de înțelegere cu compania chineză de stat China General Nuclear Power Corporation privind implementarea proiectului.
La ceremonie, care a avut loc la sediul Ministerului Energiei, au mai participat, pe lângă reprezentanți ai celor două companii, ministrul român al Energiei, Andrei Gerea, precum și ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong.
După semnarea memorandumului de înțelegere, Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation vor începe negocierile pentru acordul investitorilor în proiect și pentru actul constitutiv al companiei mixte care urmează să îl implementeze, compania mixtă având nevoie și de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru înființare, potrivit memorandumului de înțelegere.