Benzina s-a ieftinit cu 3 bani/l după mai multe săptămâni de scumpiri cauzate de evoluția prețului internațional al petrolului

Benzina s-a ieftinit cu 3 bani/l după mai multe săptămâni de scumpiri cauzate de evoluția prețului internațional al petrolului
scris 23 mai 2018

Companiile autohtone au ieftinit, la unele stații cel puțin, benzina cu 3 bani pe litru, după ce în ultimele două săptămâni scumpiseră carburanții cu aproximativ 20 de bani pe litru ca urmare a evoluției prețului internațional al petrolului, ajuns la maximul ultimilor 4 ani.

Miercuri, Rompetrol a ieftinit benzina, la multe stații, cu 3 bani/l. Astfel, dacă marți la stația Rompetrol de pe Șoseaua Mihai Bravu din București, un litru de benzină standard putea fi cumpărat cu 5,76 lei/l, miercuri acesta costa 5,73 lei/l. Prețul motorinei a rămas același, de 5,88 lei/l.

Urmărește-ne și pe Google News

Marți, la mai multe stații, și OMV Petrom efectuase o ieftinire similară. Dacă luni, la stația OMV Petrom de pe Șoseaua Mihai Bravu, nr. 321, benzina costa 5,7 lei/l, marți ea putea fi achiziționată cu 5,67 lei/l. Și în cazul OMV Petrom, prețul motorinei a rămas neschimbat, 5,82 lei/l.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ultimele scumpiri ale carburanților efectuate de OMV Petrom și Rompetrol, de 2 bani/l, au fost efectuate joi în cazul OMV Petrom, respectiv vineri, în cazul Rompetrol.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

La începutul lunii, pe 3 mai, la stația Rompetrol de pe Șoseaua Mihai Bravu, un litru de benzină costa 5,56 lei, iar unul de motorină era 5,69 lei, în timp ce la stația OMV Petrom de pe aceeași Șosea Mihai Bravu, benzina se putea cumpăra cu 5,55 lei/l, iar motorina, cu 5,64 lei/l.

Miercuri dimineață, cotațiile țițeiului Brent (de referință la nivel global) au scăzut cu 43 de cenți sau 0,5%, ajungând la 79,14 dolari/baril, după ce marți acestea crescuseră cu 35 de cenți/baril.

Săptămâna trecută, Brent-ul a atins cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimi patru ani, de 80,5 dolari/baril.

Și țițeiul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) s-a depreciat miercuri dimineață cu 25 de cenți sau 0,4%, ajungând la 71,95 dolari/ baril. Marți WTI a atins cel mai înalt nivel înregistrat din noiembrie 2014, de 72,83 dolari/baril.

Ministerul Energiei vrea ca regulile OU de liberalizare a prețului gazelor la producători să fie suspendate dacă în România sunt introduse gaze exclusiv din import CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei vrea ca regulile OU de liberalizare a prețului gazelor la producători să fie suspendate dacă în România sunt introduse gaze exclusiv din import

Principala explicație a scăderii cotațiilor internaționale ale petrolului, în pofida situației geopolitice defavorabile, se bazează pe o temperare a anticipațiilor pieței, ca urmare a informațiilor apărute în presă privind disponibilitatea cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC), și în special a celui mai important membru al său, Arabia Saudită, dar și a Rusiei, de a analiza posibilitatea unei relaxări a acordului de limitare a producției.

Cu toate acestea, nu este exclus ca avansul petrolului să continue. Noul embargo impus Iranului de către SUA ar putea reduce cu 500.000 de barili de petrol pe zi oferta globală. În plus, Arabia Saudită are toate motivele să țintească un preț al petrolului mai ridicat, suma obținută din listarea companiei de stat Aramco urmând a fi una evident superioară la un preț al petrolului de 100 de dolari pe baril. Nici Rusiei nu i-ar fi indiferent un asemenea preț, bugetul său fiind dependent de prețul țițeiului. Cu atât mai mult cu cât multe dintre contractele de export de gaze ale Rusiei au ca preț de referință prețul petrolului.

Ca urmare, estimările privind prețul petrolului au fost revizuite. OMV Petrom, de exemplu, și-a revizuit considerabil estimarea privind prețul mediu al petrolului Brent pentru acest an, de la 50 dolari/baril, cotație pe care și-a fundamentat bugetul, la 68 dolari pe baril.

Și Banca Națională (BNR) și-a modificat recent estimările referitoare la prețul țițeiului Brent, la 71,6 dolari/baril în trimestrul 2 din 2018, cu 5,4% mai mult față de proiecția anterioară.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
brent
wti
petrom
rompetrol