Operatorul Distribuție Energie Electrică România (DEER) din grupul Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu aproape 49% din capital, a primit 4 oferte la licitația lansată la finalul lunii august, prin care vrea să achiziționeze peste 100.000 de contoare inteligente pentru a le instala la locurile de consum și producție ale prosumatorilor racordați la rețelele sale de distribuție, relevă date analizate de Profit.ro.
Profit.ro organizează, pe 19 octombrie, cu cei mai mari jucători în domeniu, Profit Energy.forum Ediția a VII- a - A doua iarnă de război în energie. Evenimentul, care va fi transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, este organizat cu sprijinul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Electrica Furnizare, Tinmar Energy, Black Sea Oil & Gas, Delgaz Grid, Artenie, Secrieru & Partners (AS Partners), Romgaz, OMV Petrom, Premier Energy, Nova Power and Gas, Transgaz, Federația Patronală de Petrol și Gaze (FPPG), REI Grup
Detalii aici
Compania vrea să încheie un acord-cadru cu valabilitate până în 2025 inclusiv, în baza căruia să cumpere în total cantitatea maximă de 110.000 de contoare.
Valoarea acordului-cadru de furnizare de ″produse necesare integrării în sistemele de măsurare inteligentă a punctelor de măsurare la prosumatori″ este estimată la aproape 46 milioane lei plus TVA (circa 54,7 milioane lei în total), potrivit documentației de atribuire.
Au depus oferte la licitație Modern Power Solutions din Cluj-Napoca, controlată și condusă de Catalina Fekete, Eximprod Power Systems din Buzău, la care acționari principali sunt Gheorghe Manole și Vasile Domente, BCI Automatica Industrială din București, din grupul Adrem al fraților Bodea (cu Adrem Invest subcontractant), precum și Energobit din Cluj Napoca al antreprenorilor Ștefan Gadola, Peter Pal, Ioan Socea și Tudor Socea.
Data limită de evaluare a ofertelor este 13 decembrie.
Anul trecut a fost consemnată o adevărată criză de contoare pe piața locală, pusă pe seama problemelor logistice generate de războiul din Ucraina, dar și de seceta din Taiwan și de tensiunile geopolitice Taiwan-China, după cum a relatat Profit.ro. Criza a obligat Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să schimbe legislația secundară, pentru a le permite consumatorilor și prosumatorilor de energie electrică să-și cumpere singuri contoare.
CITEȘTE ȘI Un atac cibernetic a dezactivat site-ul familiei regale britaniceLa jumătatea lui 2023, DEER avea racordați în rețelele sale aproape 28.000 de prosumatori, cu mini-centrale rezidențiale de producție de peste 368 MW, potrivit datelor ANRE. La acea dată, la nivel național, totalul prosumatorilor era de peste 77.000, ei dispunând de instalații cu putere însumată de mai mult de 973 MW. Anul acesta, pentru prima dată, prosumatorii au fost declarați ca fiind importanți pentru securitatea aprovizionării cu curent electric a țării la iarnă.
DEER asigură distribuția energiei electrice in 18 județe, organizate in 3 zone: Zona Transilvania Nord - Cluj, Bihor, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Sălaj; Zona Transilvania Sud - Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu; Zona Muntenia Nord: Prahova, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați, Dâmbovița.