Cele 4 companii de tip joint-venture controlate în proporții egale de către compania de stat Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe cărbune din România, și OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței, gaze și carburanți din țară, totodată producător de energie electrică, controlat de austriecii de la OMV, au lansat licitația de contractare a lucrărilor de construire a unui număr de 4 parcuri fotovoltaice, cu putere însumată de peste 450 MW, proiecte prevăzute de planul de restructurare și decarbonare al CE Oltenia.
Procedura are drept țintă selectarea de contractori pentru proiectarea, achiziția, realizarea, punerea în funcțiune, operarea, mentenanța timp de 3 ani și predarea centralelor fotovoltaice menționate, care urmează să fie ridicate pe depozitele de zgură și cenușă ale sucursalelor energetice ale Complexului, precum și pe haldele sucursalei miniere.
Valoarea totală a achiziției este estimată la 374,65 milioane euro plus TVA, iar ofertele trebuie depuse până pe 14 decembrie.
Licitația vizează astfel atribuirea de contracte pentru construirea parcurilor fotovoltaice Ișalnița (putere instalată minimă de 85 MW, cost estimat de 69,57 milioane euro plus TVA), Rovinari Est (110 MW și o stație de transformare 400/110 kV, 103,67 milioane euro plus TVA), Tismana 1 (123 MW, 100,28 milioane euro plus TVA) și Tismana 2 (131,67 MW, 101,12 milioane euro plus TVA).
Parcurile vor trebuie proiectate pentru o durată de viață minimă de 25 de ani.
În iulie, cele 4 companii mixte de proiect au semnat cu Ministerul Energiei contracte de finanțare în baza cărora vor beneficia de subvenții totale de peste 280 milioane euro din Fondul de Modernizare al UE pentru proiectele menționate.
CITEȘTE ȘI Ce este fenomenul „Valea Stranie”: Oamenii de știință explică de ce inteligența artificală și roboții cu aspect aproape uman ne înspăimântăFondul de Modernizare reprezintă un instrument cheie al UE pentru dezvoltarea investițiilor în proiecte energetice care prevăd îmbunătățiri în eficiența energetică, modernizarea sistemelor energetice și tranziția în regiunile dependente de cărbune în statele membre cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii. Fondul este finanțat prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030. De bugetul Fondului pentru Modernizare beneficiază 12 state din Uniunea Europeană: România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.
Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ce urmează să fie construite de CE Oltenia și OMV Petrom pe amplasamente ale Complexului ar trebui să furnizeze electricitate sistemului energetic național începând cu anul 2025.
CITEȘTE ȘI Marile companii auto din Europa trec de la o extremă la alta. Fiat oprește producția în uzina din TorinoIonuț Ciubotaru, vicepreședinte de dezvoltare la divizia Energie și Gaze a OMV Petrom, și Dan Manolescu, președinte al Camerei Consultanților Fiscali și Tax Partner la Soter&Partners, fost membru în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, sunt administratori la toate cele 4 companii mixte solare (Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, Parc Fotovoltaic Ișalnița SA, Parc Fotovoltaic Tismana 1 SA și Solarist Tismana 2 SA), la care CE Oltenia și OMV Petrom au câte 50% din acțiuni.
Cea de-a treia poziție de administrator este deținută de Alexandru Gâtejescu, consilier județean PNL la Dolj (membru în CA-urile Rovinari Est și Ișalnița), respectiv Lică Costel Bumbaru, consilier județean PNL la Mehedinți și șef al reprezentanției Registrului Auto Român (RAR) din același județ (administrator la Tismana 1 și 2).