Gigantul petrolier rus Lukoil, care controlează rafinăria românească Petrotel Ploiești prin intermediul diviziei sale elvețiene de trading Litasco, a decis reducerea cu 78% (peste 432 milioane lei) a capitalului social al Petrotel, de la circa 554 milioane lei la mai puțin de 122 milioane lei, prin diminuarea valorii nominale a acțiunilor de la 2,50 lei la 0,55 lei/titlu.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Reducerea capitalului social este realizată pentru restabilirea valorii activului net contabil la o valoare egală cu cel puțin jumătate din valoarea capitalului social până la 31 decembrie 2022 prin utilizarea pierderilor contabile cumulate, conform art. 153-24 alin. 4 din Legea nr. 31/1990", se menționează într-un document oficial al Petrotel Lukoil analizat de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din cadrul Ministerului Economiei, care deține 0,0029% din acțiuni, a votat împotriva reducerii de capital.
În acest fel, Petrotel Lukoil va ajunge la cel mai redus nivel al capitalului social (121,89 milioane lei) din 2008 încoace, de când există date disponibile public, conform termene.ro. În anul respectiv, capitalul Petrotel Lukoil era de 246,5 milioane lei, acesta fiind majorat ulterior la 301,5 milioane lei în 2010, 455,2 milioane lei în 2013 și 554,06 milioane lei în 2015, cât este și în prezent, deocamdată.
Efectele reducerii de capital se vor produce în termen de 2 luni de la publicarea deciziei, sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor prevăzute de art. 208 din Legea 31/1990. Acesta stipulează că creditorii societății, ale căror creanțe sunt anterioare publicării hotărârii, vor fi îndreptățiți să obțină garanții pentru creanțele care nu au devenit scadente până la data respectivei publicări și au dreptul de a face opoziție împotriva hotărârii de reducere a capitalului social.
"Reducerea capitalului social nu are efect și nu se fac plăți în beneficiul acționarilor până când creditorii nu vor fi obținut realizarea creanțelor lor ori garanții adecvate sau până la data la care instanța a respins cererea creditorilor ca inadmisibilă ori, apreciind că societatea a oferit creditorilor garanții adecvate sau că, luându-se în considerare activul societății, garanțiile nu sunt necesare, a respins cererea creditorilor ca neîntemeiată, iar hotărârea judecătorească a rămas definitivă. La cererea creditorilor societății, ale căror creanțe sunt anterioare publicării hotărârii, instanța poate obliga societatea la acordarea de garanții adecvate dacă, în mod rezonabil, se poate aprecia că reducerea capitalului social afectează șansele de acoperire a creanțelor, iar societatea nu a acordat garanții creditorilor", mai prevede articolul menționat.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fostul acționar al lui Dinamo Vladimir Cohn revine în business-ul care l-a consacrat, cerând și ajutor de stat pentru un proiect de amploarePetrotel Lukoil a terminat anul trecut cu profit net de circa 22 milioane lei, la o cifră de afaceri de 1,07 miliarde lei.
În 2020 și 2019, rafinăria a cumulat pierderi totale de circa jumătate de miliard de lei, la rulaje de 3,8 miliarde lei, respectiv 5,8 miliarde lei.
Unitatea de producție procesează în principal țiței rusesc, importat prin intermediul portului Novorosisk.
Curtea de Apel Ploiești a decis în noiembrie 2021 ca dosarul în care conducerea rafinăriei Petrotel Lukoil din Ploiești, dar și compania care administrează rafinăria și firma mamă de atunci, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, au fost trimise în judecată cu acuzația de infracțiuni la Legea societăților comerciale, care ar fi fost folosită cu rea credință a capitalului societății și spălare a banilor, să fie rejudecat pentru a doua oară. Anterior, toți acuzații au fost achitați de două ori.