Creșterea masivă, cu 629%, a importurilor de hidrocarburi din ultimul an, cauzată în principal de reglementările fiscale, are un impact negativ atât asupra securității energetice, cât și asupra economiei naționale, susține Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA).
Asociația petroliștilor face în primul rând trimitere la discriminarea producției interne de gaze naturale în raport cu importurile, ca urmare a unei politici fiscale ce nu reflectă realitățile pieței locale. Statul român impozitează în continuare suplimentar veniturile obținute din liberalizarea pieței gazelor, impunând și un prag minim de 72 lei/MWh în condițiile în care prețurile pe piață au fluctuat în 2016 sub acest nivel. În opinia ROPEPCA, această politică riscă să își adâncească efectele în condițiile în care, odată oprite, sondele pot fi repornite doar cu costuri semnificative sau nu mai pot fi repornite deloc.
“Poziția favorabilă a României la nivel european în ceea privește independența energetică este ușor de deturnat prin implementarea unor politici naționale care nu țin cont de realitățile industriei”, susține, într-un comunicat de presă Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră.
CITEȘTE ȘI ANRE își face regulament de investigare a manipulărilor pieței de energie după ce a anunțat că anchetează deja 2 companiiPotrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, importurile de gaze ale României au crescut anul trecut cu 629%, comparativ cu 2015, ajungând la 1,185 milioane de tone echivalent petrol, în timp ce producția domestică de gaze a scăzut în 2016 cu 12,5%, totalizând 7,487 milioane tone echivalent petrol.
ROPEPCA susține că o investiție de 1 miliard de euro a sectorului de petrol și gaze se traduce într-o contribuție a sectorului de 3,2 miliarde de euro în PIB, astfel că orice scădere a producției și respectiv a investițiilor se reflectă proporțional în PIB-ul României.
"Orice decizie politică și fiscală ce ignoră realitățile pieței locale și profilul industriei afectează sustenabilitatea producției, atractivitatea investițiilor și duce în fapt la pierderi economice și de securitate energetică. În condițiile în care noul Executiv a anunțat că va definitiva în scurt timp noul cadru fiscal privind industria de țiței și gaze, apreciem că este esențial ca dezbaterea din spațiul public să se bazeze pe cifre reale și pe analize calificate astfel încât dialogul purtat cu partenerii instituționali să conducă la cele mai bune decizii, pentru susținerea industriei și pentru dezvoltarea întregii economii românești”, afirmă Mark Wagley, președintele în exercițiu al ROPEPCA, director general al Hunt Oil Company România și este responsabil pentru operatiile companiei Hunt Oil în toată zona Europei de Est.