Corin Cindrea va păstra șefia executivă a producătorului de gaze naturale Romgaz, pe care a preluat-o în decembrie, până la jumătatea lunii iunie.
Tot provizoriu, dar rămân cu tine. Consiliul de Administrație al Romgaz Mediaș (SNG) a decis ieri prelungirea cu 2 luni a mandatului de director general pentru Corin Emil Cindrea, cel care ocupă această poziție de la jumătatea lunii decembrie, când, în timpul guvernului Mihai Tudose, a fost înlocuit fostul director Virgil Metea. Mandatul ar urma să expire pe 14 iunie.
În hotărârea CA al Romgaz din 14 decembrie 2017 se menționa că Cindrea este numit director pentru un mandat de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii până la 6 luni.
De ce este important: Statul român, prin ministerele de resort care sunt deținătoare ale pachetelor majoritare de acțiuni la unele societăți strategice, a promovat în actuala guvernare o politică a numirii conducerilor administrative și executive cu mandate scurte de 4 luni, prelungite periodic, în condițiile în care Guvernul Sorin Grindeanu a exceptat aceste societăți de la aplicarea regulilor de guvernanță corporativă, stabilite conform legislației introduse în 2011.
De speriat!
Mai ales la companii care activează în domeniul infrastructurii utilitare și a producției de energie, unde planurile, prin natura business-urilor trebuie să fie bazate pe strategii de 15-20 de ani, volatilitarea personalului ar trebui să fie mai redusă. „Este de speriat”, spunea atunci Konieczny.
Totuși, rezultatele sunt record
Piața pare a fi, însă, confortabilă chiar și cu aceste provizorate, atât timp cât rezultatele vin. Acțiunile Romgaz se tranzacționează în zona de 38,00 lei/acțiune, ale maximelor de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013, așa cum se vede pe graficul atașat.
Este o performanță susținută de dividendul brut de 4,99 lei/acțiune, incluzând și o distribuire suplimentară din rezervele constituite în anii anteriori și care la ultimul preț de piață încă poartă un randament net de 12,51%.
Este cash-ul care vine către acționari, dintre care statul român are o deținere de 70,00%, prin Ministerul Energiei, în urma unui rezultat record obținut anul trecut. Conform raportării financiare preliminare din februarie, profitul net s-a majorat cu 82,35% față de anul 2016, la 1,87 miliarde lei, în contextul unei cifre de afaceri de 4,56 miliarde lei.