Transgaz află în 2 zile dacă va prelua omologul grec DESFA. Ofertele ambelor consorții concurente la privatizarea transportatorului elen de gaze sar de 400 milioane euro

Transgaz află în 2 zile dacă va prelua omologul grec DESFA. Ofertele ambelor consorții concurente la privatizarea transportatorului elen de gaze sar de 400 milioane euro
scris 15 apr 2018

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, controlat de stat cu peste 58% din acțiuni, ar putea afla marți dacă consorțiul din care face parte alături de compania spaniolă Reganosa și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a câștigat licitația de preluare a două treimi din acțiunile omologului grec DESFA, potrivit presei elene.

Astfel, publicația Kathimerini scrie că Agenția pentru Privatizare de la Atena ar putea deschide marți ofertele îmbunătățite depuse la licitație de cele două asocieri aflate în cursă pentru transportatorul de gaze controlat de statul grec.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele două consorții sunt formate din Trangaz, Regasificadora del Noroeste (Reganosa - Spania), Reganosa Asset Investments și BERD, respectiv Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compensația șefului Facebook, Mark Zuckerberg, a urcat anul trecut la 8,9 milioane de dolari CITEȘTE ȘI Compensația șefului Facebook, Mark Zuckerberg, a urcat anul trecut la 8,9 milioane de dolari

Potrivit sursei citate, cele două asocieri candidate și-au depus miercuri ofertele financiare îmbunătățite, însă mai sunt de rezolvat probleme de natură formală.

"Unul dintre consorții a omis să depună un document în original, înaintând doar o copie. Dacă problema se va rezolva, ofertele vor fi deschise cel mai probabil marți", afirmă o sursă citată de Kathimerini.

Publicația greacă adaugă că ofertele îmbunătățite ale celor două consorții se cifrează ambele între 400 și 450 milioane euro, astfel că statul elen va obține de pe urma acestei privatizări o sumă mai mare decât cea oferită de gigantul energetic controlat de azer, SOCAR, la precedenta licitație pentru vânzarea a 66% din acțiunile DESFA, din 2013 (400 milioane euro). Atunci, tranzacția a eșuat, pe fondul unor neînțelegeri legate de tarifele reglementare la gaze naturale.

Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut cu până la 4.550 de lei CITEȘTE ȘI Salariile în sistemul medical de Ambulanță au crescut cu până la 4.550 de lei

La finalul lunii trecute, Agenția de Privatizare de la Atena s-a declarat nemulțumită de ofertele ambelor consorții participante la licitația de vânzare a 66% din acțiunile operatorului grec de transport de gaze naturale DESFA și a cerut prețuri mai mari. Deadline-ul de depunere a ofertelor financiare îmbunătățite a fost fixat pentru după Paște.

DESFA asigură transportul spre Grecia al gazelor din Bulgaria și Turcia. Achiziția va permite Transgaz și României să-și sporească și consolideze rolul în dezvoltarea coridorului vertical integrat nord-sud de transport al gazelor naturale, care pleacă de la bogatele zăcăminte din regiunea Mării Caspice și ajunge până în Europa Centrală, dar și în diversificarea surselor de import de gaze în Europa.

Transgaz a câștigat recent licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni.

VIDEO Putin numește intervenția condusă de SUA în Siria drept „o agresiune” și cere o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU; liderul suprem al Iranului îi numește „criminali” pe conducătorii din SUA, Franța și Marea Britanie CITEȘTE ȘI VIDEO Putin numește intervenția condusă de SUA în Siria drept „o agresiune” și cere o întrunire a Consiliului de Securitate al ONU; liderul suprem al Iranului îi numește „criminali” pe conducătorii din SUA, Franța și Marea Britanie

Procedura stabilită de autoritățile de la Atena prevedea că oferta de pe primul loc va fi automat declarată câștigătoare dacă va fi mai mare cu 15% decât cea de pe locul secund, ceea ce nu a fost cazul, astfel că s-a organizat o a doua rundă de ofertare. Presa elenă a speculat că Uniunea Europeană și Statele Unite sprijină din rațiuni geopolitice oferta consorțiului Transgaz - Reganosa - BERD, motivul fiind că o eventuală victorie a acestuia ar crește șansele de reducere a dependenței Europei de importurile de gaze de la gigantul rus de stat Gazprom.

Transgaz s-a înscris inițial în cursa pentru achiziția DESFA împreună cu firma franceză GRTGaz, însă asocierea a fost descalificată pe motiv că cele două companii nu îndeplineau o serie de cerințe legale. 

Potrivit ultimelor date publice disponibile, DESFA a realizat în 2016 venituri de 170 milioane euro și un profit net de 34 milioane euro. Valoarea activelor sale fixe era, la finalul anului respectiv, de circa 1,3 miliarde euro. DESFA asigură fluxul gazelor naturale dinspre Bulgaria și Turcia prin Grecia.

Transgaz și-a planificat investiții de 6,1 miliarde lei în perioada 2018-2020, atât în dezvoltarea sistemului național de transport, cât și în achiziția de acțiuni la alți operatori de profil din Europa.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
desfa
reganosa
berd
gazprom
transport gaze naturale