Rompetrol: Sechestrul DIICOT blochează producția de GPL pentru butelii de aragaz de la Petromidia

Rompetrol: Sechestrul DIICOT blochează producția de GPL pentru butelii de aragaz de la Petromidia
scris 30 mai 2016

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a respins cererea Rompetrol Gas, parte a KMG International, fosta Rompetrol Group, de reautorizare ca antrepozit fiscal de producție a stației sale de îmbuteliere GPL de la Năvodari de pe platforma Petromidia, ca urmare a sechestrului instituit de DIICOT pe active de 3 miliarde lei ale KMG International în dosarul Rompetrol 2, potrivit unui comunicat al Rompetrol. 

"Compania este parte a grupului KMG International, iar în cadrul punctului de lucru respectiv desfășura în principal activități de îmbuteliere gaz petrolier lichefiat (GPL) pentru uz casnic (butelii aragaz). Decizia Comisiei de autorizare din cadrul Ministerului Finanțelor Publice a fost adoptată în ședințele din datele de 21 aprilie și 19 mai 2016, aceasta fiind comunicată companiei în data de 25 mai. În acord cu prevederile legale, compania și-a suspendat de ieri după amiază activitățile de producție și comercializare aferente punctului de lucru din Năvodari, autoritatea vamală teritorială aplicând sigilii pe instalațiile de producție. În același timp, vânzarea produselor aflate în stoc este blocată, iar valorificarea acestora se va putea realiza doar cu acordul autorității vamale teritoriale", se arată într-un comunicat al Rompetrol.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, potrivit informațiilor publicate la secțiunea Domenii accizabile de pe site-ul MFP, pe 27 mai, antrepozitul fiscal al Rompetrol Gas din Năvodari avea autorizație validă. Pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din MFP din data de 21 aprilie, Rompetrol Gas apare la rubrica "reautorizare". Ordinea de zi a ședinței din 19 mai nu este publicată pe site.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Doroș, ANAF: În cel mult trei luni, toate ghișeele ANAF vor fi dotate cu POS-uri pentru plata cu cardul CITEȘTE ȘI Doroș, ANAF: În cel mult trei luni, toate ghișeele ANAF vor fi dotate cu POS-uri pentru plata cu cardul

În depozitele de carburanți sau alte produse petroliere care au statutul de antrepozite fiscale, produsele respective pot fi depozitate și, totodată, transportate de la un antrepozit la altul în interiorul UE fără plata accizelor. Potrivit Codului Fiscal, pentru autorizarea unui antrepozit fiscal, ANAF cere constituirea unei garanții care să asigure plata accizelor care pot deveni exigibile. Garanția poate fi depusă inclusiv prin prezentarea unei scrisori de garanție bancară.

În comunicat se mai menționează că Rompetrol Gas a început încă din 2010 demersurile legale pentru reînnoirea autorizației de antrepozit fiscal a punctului de lucru din Năvodari.

"Aceste demersuri au fost îngreunate de situația unor active utilizate de Rompetrol Gas în cadrul procesului de producție, proprietate a Rompetrol Rafinare și care au facut obiectul deciziei ANAF din 10 septembrie 2010, prin care s-au instituit măsuri asiguratorii asupra tuturor bunurilor imobile, mobile și deținerile ale Rompetrol Rafinare", mai precizează compania.

Potrivit aceleiași surse, cu toate că în cursul lunii aprilie 2016 a fost obținută ridicarea parțială a sechestrului asigurator instituit de ANAF în 2010 pe aceste active (urmare a prezentării de către Rompetrol Rafinare a garanțiilor corespunzătoare, conform legii), aceste bunuri au făcut recent obiectul noului sechestru asigurator instituit de DIICOT în data de 9 mai pe bunurile imobile și mobile, precum și pe deținerile Rompetrol Rafinare, situație ce a împiedicat finalizarea favorabilă a demersurilor Rompetrol Gas.

"În aceste condiții, compania își va onora angajamentele față de clienții săi din zona Dobrogea prin suportarea costurilor de aprovizionare de la punctul său de lucru din Bacău. Rompetrol Gas a deschis în 2008 și 2010 stații de îmbuteliere la Arad și Bacău. Investiția totală s-a ridicat la 21 milioane USD și a permis crearea a 150 de noi locuri de muncă. Compania va încerca să ia toate măsurile legale pentru protejarea angajaților săi de această decizie. Astăzi, cei 30 de angajați ai stației din Năvodari urmau să încarce gazul petrolier lichefiat produs de rafinăria Petromidia în peste 1.000 de butelii, produse purtătoare de TVA și alte taxe", se mai afirmă în comunicat.

Aproape 250 de primării sunt înrolate în www.ghiseul.ro și acoperă peste 80% din populația urbană și bancarizată a României CITEȘTE ȘI Aproape 250 de primării sunt înrolate în www.ghiseul.ro și acoperă peste 80% din populația urbană și bancarizată a României

Tribunalul Constanța a decis miercurea trecută să trimită înspre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție contestațiile formulate de KMG International și de subsidiarele sale Rompetrol Rafinare și Oilfield Exploration Business Solutions la măsura sechestrului asigurător instituită de DIICOT pe active de 3 miliarde lei ale celor 3 companii în dosarul Rompetrol 2.

În dosarul Rompetrol 2, procurorii DIICOT au instituit, pe 9 mai, sechestru asigurător pe bunuri și acțiuni ale celor trei companii, până la suma totală de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari și aproape 35 de milioane de euro. Dosarul este disjuns din cel în care au fost deja condamnate mai multe persoane și în care a fost judecat și Dinu Patriciu.

Prin aceeași ordonanță, DIICOT a dispus introducerea în cauză, ca părți responsabile civilmente, a KMG International (fostă The Rompetrol Group NV), a Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostă RompetroL SA) și a Rompetrol Rafinare SA.

"În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în cursul anului 1998, mai multe persoane  au constituit un grup infracțional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfășurarea unor ample activități infracționale în vederea inducerii în eroare a autorităților române cu ocazia încheierii și derulării unor contracte de privatizare, folosirea și/sau însușirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidențierea în actele contabile ale societăților pe care le controlau a operațiunilor comerciale efectuate și a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultați din activitățile infracționale și externalizarea fondurilor astfel obținute din activitățile infracționale", se menționează într-un comunicat al DIICOT de la acea dată.

DIICOT mai susține că la grupul infracțional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit și alte persoane care, prin exercitarea cu rea credință sau defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost inițiat și constituit grupul infracțional, respectiv dispariția creanțelor statului din evidența contabilității publice(creanța Libia și Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităților de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite și a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata cu rea credință a obligațiilor fiscale în întregime sau în parte prin  nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme, însușirea, traficarea  și/sau  folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracțiomal sau al entităților juridice ce au făcut/fac parte din grupul Rompetrol a acestor sume de bani, activitate ce a culminat cu inițierea, promovarea și adoptarea odonanței de urgență 118/2003 prin care obligațiunile bugetare restante pe care Rompetrol Rafinare SA le înregistra la data de 30.09.2003 în cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice.

Bostan: În cel mult o lună, românii care muncesc afară vor putea plăti taxele cu cardul CITEȘTE ȘI Bostan: În cel mult o lună, românii care muncesc afară vor putea plăti taxele cu cardul

Procurorii DIICOT au cerut, marțea trecută, aviz de la președintele Iohannis pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu și Gheorghe Pogea, în dosarul Rompetrol 2. Aceștia sunt suspectați de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la delapidare.

“În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finanțelor Publice, Tănăsescu Claudiu Mihai și ministrul Economiei și Comerțului, Popescu Ioan Dan, și-au exercitat cu rea credință atribuțiile de serviciu, în urma unei înțelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson și Nicolcioiu Alexandru, în sensul inițierii și promovării OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale SC Rompetrol Rafinare SA la data de 30.09.2003 în cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite în obligațiuni subscrise de către Ministerul Finanțelor Publice.

Urmare a activității infracționale derulate de către cei doi, la data de 24.10.2003, în ședința de guvern a fost adoptată OUG 118/2003 cu nerespectarea dispozițiilor HG 555/2001 și a Legii 24/2000, nefiind respectate niciuna dintre etapele obligatorii prevăzute în cele două acte normative. În acest sens, de menționat faptul că nota de fundamentare a OUG 118/2003 a fost prezentată pentru avizare Ministerului Justiției la data de 27.10.2003, conținutul acesteia fiind însă diferit de conținutul notei de fundamentare ce a stat la mapa actului normative”, arăta DIICOT într-un comunicat de presă.

Dan Ioan Popescu ar fi continuat să sprijine grupul infracțional organizat inițiat de Dinu Patriciu și după încetarea calității de ministru, depunând mărturie în cauza arbitrală a ARB/06/03, pendinte în fața Centrului Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID), în favoarea Rompetrol Group, declarație în care a făcut afirmații neadevărate.

Sebastian Vlădescu, ministrul Finanțelor Publice în perioadele 22 august 2005 - 5 aprilie 2007, 23 decembrie 2009 - 3 octombrie 2010, precum și Gheorghe Pogea, ministrul Finanțelor Publice în perioada 22 decembrie 2008 – 23 decembrie 2009, cu rea-credință, nu au respectat dispozițiile articolului 8 alineatul 2 din OUG 118/2003 modificată prin Legea 89/2005, potrivit cărora “ în termen de 6 luni de la data emiterii, prin hotărâre a Guvernului, obligațiunile vor fi înregistrate la Oficiul de Evidență a Valorilor Mobiliare pentru tranzacționarea acestora pe piețele reglementate, în condițiile regulamentului aprobat în acest scop de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare" și au blocat adoptarea hotărârii de guvern care să permită vânzarea obligațiunilor pe Bursa de Valori București, iar statul român să-și recupereze creanțele, susțin procurorii.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rompetrol rafinare
rompetrol gas
kmg international
sechestru diicot rompetrol
dosarul rompetrol 2
gpl butelii aragaz