Prețul mediu al energiei electrice pentru populație din România a fost în a doua jumătate a anului trecut de 58,60 lei (13,20 euro) pentru 100 kWh, cel mai mare din regiune, în timp ce, raportat la salarii, prețul plătit de consumatorii casnici români este al treilea cel mai ridicat din Uniunea Europeană, arată datele publicate, vineri, de oficiul european de statistică, Eurostat.
Datele Eurostat arată că prețul mediu al energiei electrice furnizate consumatorilor casnici, pentru 100 kWh, a fost în a doua jumătate de anului trecut de 9,60 euro în Bulgaria, de 11,50 euro în Ungaria, singurele țări vecine României care sunt și membre ale UE, scrie News.ro.
În Serbia, prețul mediu plătit de populație a fost de 6,5 euro/100 kWh, jumătate din prețul plătit de români, arată datele europene.
În celelalte state sau teritorii din regiune cuprinse în statisticile Eurostat - Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Moldova, Muntenegru -, prețul plătit variază între 6,1 euro și 9,9 euro / 100 kWh, semnificativ sub nivelul din România.
În Turcia, prețul mediu al electricității plătit de populație a fost de 12,2 euro / 100 kWh în perioada analizată.
În Uniunea Europeană, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici a variat între 9,6 euro / 100 kWh în Bulgaria și 30,40 euro în Danemarca.
Eurostat a calculat și prețul la paritatea puterii de cumpărare, ținând cont de salariile din fiecare țară.
În acest clasament, consumatorii români plătesc al treilea cel mai mare preț din UE pentru energia electrică, de 26,5 euro ajustat la paritatea puterii de cumpărare, prețuri mai mari fiind doar în Portugalia (29,3) și Germania (28,3).
Totuși, de la începutul acestui an, facturile la energie electrică ale populației au scăzut cu 4,9%, arată statisticile oficiale, ca urmare a scăderii cotei generale a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 24% la 20% și a reducerii tarifelor de distribuție.