KazMunaiGaz: Bucureștiul vrea să reînvie ideea că privatizarea Rompetrol din 1999-2003 a fost ilegală; Vânzarea către CEFC nu va fi blocată

KazMunaiGaz: Bucureștiul vrea să reînvie ideea că privatizarea Rompetrol din 1999-2003 a fost ilegală; Vânzarea către CEFC nu va fi blocată
scris 27 mai 2016

Litigiul cu Guvernul României nu va afecta tranzacția de vânzare a pachetului de 51% din Rompetrol către compania chineză CEFC, a declarat Daniyar Berlibayev, vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunaiGaz, compania kazahă de stat care deține Rompetrol, citat de site-ul local de știri Informburo.kz.

Daniyar Berlibayev susține că tranzacția ar putea fi finalizată în acest an. "Tranzacția nu va fi periclitată. Ne-am propus să o finalizăm în septembrie-octombrie, până la finele anului. De aceea, considerăm că, până la acel moment, totul se va rezolva. Acum ne aflăm în etapă de finalizare a tranzacției", a declarat acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

În opinia sa, Guvernul României încearcă să reînvie ideea că privatizarea Rompetrol în anii 1999-2003 a fost efectuată cu încălcarea legii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Noi am achiziționat compania în 2007. Am avut aprobările necesare din partea autorităților României și ale Comisiei Europene, deoarece decizia a fost luată la nivelul Comisiei Europene, astfel că noi ne considerăm un cumpărător de bună credință. Am făcut apel. În realitate, nu ni s-a suspendat niciun drept, doar s-a pus sechestru pe acțiunile noastre deoarece acea investigație este în derulare" a explicat oficialul KazMunaiGaz.

Românii plătesc cele mai mari prețuri pentru electricitate din regiune CITEȘTE ȘI Românii plătesc cele mai mari prețuri pentru electricitate din regiune

Vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunaiGaz a adăugat că și partea kazahă a intentat o acțiune în instanță.

"Va avea loc un proces, noi am intentat o acțiune în instanță. Acum este greu să ne pronunțăm asupra datei exacte, deoarece investigația, ce vizează acele persoane, încă nu a fost finalizată", a adăugat Berlibayev, citat de Agerpres.

În luna aprilie, chinezii de la CEFC și kazahii de la KazMunaiGaz au semnat un acord prin care compania chineză va achiziționa 51% din acțiunile KMG International cu 680 de milioane de dolari.

O lună mai târziu, procurorii DIICOT au instituit sechestru asigurător pe bunuri de peste 3 miliarde lei ale companiilor KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions și Rompetrol Rafinare, într-un dosar disjuns din cel în care au fost deja condamnate mai multe persoane și în care a fost judecat și Dinu Patriciu.

Prin aceeași ordonanță, DIICOT a dispus introducerea în cauză, ca părți responsabile civilmente, a KMG International (fostă The Rompetrol Group NV), a Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostă RompetroL SA) și a Rompetrol Rafinare SA.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
kazmunaigaz
privatizarea