Litigiul cu Guvernul României nu va afecta tranzacția de vânzare a pachetului de 51% din Rompetrol către compania chineză CEFC, a declarat Daniyar Berlibayev, vicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunaiGaz, compania kazahă de stat care deține Rompetrol, citat de site-ul local de știri Informburo.kz.
Daniyar Berlibayev susține că tranzacția ar putea fi finalizată în acest an. "Tranzacția nu va fi periclitată. Ne-am propus să o finalizăm în septembrie-octombrie, până la finele anului. De aceea, considerăm că, până la acel moment, totul se va rezolva. Acum ne aflăm în etapă de finalizare a tranzacției", a declarat acesta.
În opinia sa, Guvernul României încearcă să reînvie ideea că privatizarea Rompetrol în anii 1999-2003 a fost efectuată cu încălcarea legii.
"Noi am achiziționat compania în 2007. Am avut aprobările necesare din partea autorităților României și ale Comisiei Europene, deoarece decizia a fost luată la nivelul Comisiei Europene, astfel că noi ne considerăm un cumpărător de bună credință. Am făcut apel. În realitate, nu ni s-a suspendat niciun drept, doar s-a pus sechestru pe acțiunile noastre deoarece acea investigație este în derulare" a explicat oficialul KazMunaiGaz.
CITEȘTE ȘI Românii plătesc cele mai mari prețuri pentru electricitate din regiuneVicepreședintele Consiliului de Administrație al KazMunaiGaz a adăugat că și partea kazahă a intentat o acțiune în instanță.
"Va avea loc un proces, noi am intentat o acțiune în instanță. Acum este greu să ne pronunțăm asupra datei exacte, deoarece investigația, ce vizează acele persoane, încă nu a fost finalizată", a adăugat Berlibayev, citat de Agerpres.
În luna aprilie, chinezii de la CEFC și kazahii de la KazMunaiGaz au semnat un acord prin care compania chineză va achiziționa 51% din acțiunile KMG International cu 680 de milioane de dolari.
O lună mai târziu, procurorii DIICOT au instituit sechestru asigurător pe bunuri de peste 3 miliarde lei ale companiilor KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions și Rompetrol Rafinare, într-un dosar disjuns din cel în care au fost deja condamnate mai multe persoane și în care a fost judecat și Dinu Patriciu.
Prin aceeași ordonanță, DIICOT a dispus introducerea în cauză, ca părți responsabile civilmente, a KMG International (fostă The Rompetrol Group NV), a Oilfield Exploration Business Solutions SA (fostă RompetroL SA) și a Rompetrol Rafinare SA.