Romgaz vrea să-și finanțeze subsidiara din Bahamas implicată în Neptun Deep prin aporturi directe de capital, pentru a mai scăpa de impozite și dividende

Romgaz vrea să-și finanțeze subsidiara din Bahamas implicată în Neptun Deep prin aporturi directe de capital, pentru a mai scăpa de impozite și dividende
scris 9 aug 2024

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, intenționează să-și finanțeze în viitor subsidiara Romgaz Black Sea Limited (RBSL), prin care deține cea mai mare concesiune de gaze din Marea Neagră românească, Neptun Deep, în parteneriat cu OMV Petrom (50%-50%), prin aporturi directe de capital, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

RBSL este înregistrată în Bahamas, fiind urmașa entității juridice a americanilor de la ExxonMobil achiziționate de Romgaz în urmă cu 2 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
INFOGRAFIC Situația tarifelor la apă și canalizare la nivel național CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Situația tarifelor la apă și canalizare la nivel național
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Până acum, Romgaz a acordat împrumuturi RBSL, în valoare totală de peste 2,3 miliarde lei, din care subsidiara a utilizat 1,56 miliarde lei până în iulie 2024 inclusiv. Creditele respective au generat dobânzi cumulate de circa 66,5 milioane lei, la finalul lunii trecute. Astfel, soldul total al datoriei RBSL față de compania-mamă este de aproximativ 1,627 miliarde lei.

″În baza analizelor interne ale Romgaz, susținute de raportul consultantului fiscal, a rezultat că cea mai eficientă metodă de finanțare a activităților RBSL (investiționale și curente) de către Romgaz, din punctul de vedere al fluxurilor de numerar, o reprezintă aportul la capitalul social, în principal din resursele generate intern de Romgaz, dar și din surse atrase″, este noul calcul.

BMW recheamă în service peste 100.000 mașini CITEȘTE ȘI BMW recheamă în service peste 100.000 mașini

În prezent, sumele împrumutate către RBSL de către Romgaz generează venituri din dobânzi, care însă nu se încasează, și provoacă totodată ieșiri de numerar, sub formă de impozit pe profit, impozit suplimentar pentru persoanele juridice care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale și dividende.

Prin finanțarea sub formă de aport la capitalul social se evită această situație. Ulterior începerii exploatării (la Neptun Deep, în 2027 – n.r.), RBSL va returna către Romgaz, cu respectarea prevederilor legale și obținerea aprobărilor corporative necesare, sumele ce au constituit aport la capitalul social, prin diminuări succesive de capital social, ceea ce nu presupune efecte fiscale pentru niciuna dintre părți și nu afectează rezultatul acestora″, mai este indicat.

China a atins o treime din vânzările de mașini ale lumii și caută „o nouă etapă strategică” cu fuziuni și achiziții CITEȘTE ȘI China a atins o treime din vânzările de mașini ale lumii și caută „o nouă etapă strategică” cu fuziuni și achiziții

Intenția Romgaz este de a converti soldul datoriilor RBSL, de 1,627 miliarde lei, în acțiuni la subsidiară, prin majorarea capitalului acesteia, de la nivelul actual de 11,62 milioane dolari. Ulterior, în linie cu necesitățile financiare ale RBSL, capitalul companiei implicate în Neptun Deep urmează să fie majorat până la limita autorizată de 1,6 miliarde dolari. Aceste operațiuni vor fi supuse aprobării acționarilor Romgaz, la care Ministerul Energiei deține peste 70% din acțiuni.

Romgaz estimează că, până la startul producției de gaze din Neptun Deep, estimat pentru 2027, RBSL va mai avea nevoie de finanțări în sumă cumulată de circa 11 miliarde lei, pentru investiții și operațiuni curente. 

FOTO Popeyes continuă expansiunea în România și pregătește restaurante în două noi orașe CITEȘTE ȘI FOTO Popeyes continuă expansiunea în România și pregătește restaurante în două noi orașe

″Între RBSL și OMV Petrom este încheiat și în derulare un Acord de Operare în Comun (JOA - Joint Operating Agreement) care reglementează relația dintre RBSL și OMV Petrom în cadrul Zonei de Apă Adâncă, fiecare dintre părți având obligația de a suporta 50% din costurile aferente programelor de lucrări (explorare, dezvoltare și exploatare) din cadrul perimetrului Neptun Deep.

Valoarea totală aferentă investițiilor pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud în perioada 2023-2027 este de până la 4 miliarde euro, din care aproximativ 2 miliarde euro reprezintă cota de 50% a RBSL. Valoarea investiției totale pentru perioada 2023-2027 este cuprinsă în Programul de Lucrări și Bugetul Multianual pentru Dezvoltare aferent Neptun Deep, astfel cum este aprobat de RBSL și OMV Petrom″, se mai precizează.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz neptun deep
romgaz black sea limited bahamas
romgaz gaze marea neagră
romgaz omv petrom neptun deep