OMV Petrom intră și pe piața de stocare a energiei

OMV Petrom intră și pe piața de stocare a energiei

Sursa: OMV Petrom

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 aug 2024

OMV Petrom, principala companie de petrol și gaze din regiune, intenționează să se extindă nu numai pe piața de energie regenerabilă, ci și pe cea a capacităților de stocare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Compania a adoptat o decizie finală de investiție în parcul propriu de energie solară de la Ișalnița (diferit de cel dezvoltat cu CE Oltenia în aceeași localitate), care ar urma să cuprindă și o capacitate de stocare instalată de 18 MW și putere de 36 MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

„Că parte a apelului de proiecte PNRR, am depus un proiect pentru o capacitate de stocare de 18 MW. Această ar urmă să fie instalată în cadrul parcului de la Ișalnița, cu o capacitate instalată de 89 MW, pentru care am luat decizia finală de investiție în luna iunie a acestui an”, a declarat, la o întrebare adresată de Profit.ro, șeful diviziei de energie și gaze, Frank Neel.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

„Stocarea energiei este o componentă-cheie care abordează provocările legate de variabilitatea energiei regenerabile și asigură o stabilitatea aprovizionării cu energie. Căutăm în mod constant astfel de oportunități, deoarece există sinergii clare între centrală noastră electrică de la Brazi, viitoarele noastre capacități de energie regenerabilă și stocarea energiei”, a precizat Neel.

Romgaz va discuta delistarea GDR-urilor de la Londra CITEȘTE ȘI Romgaz va discuta delistarea GDR-urilor de la Londra

Proiectul este în curs de dezvoltare și deținut în prezent 100% de OMV Petrom și vizează instalarea a 175.214 panouri, fiecare cu o capacitate de 485 W, și 424 de invertoare.

Construcția proiectului este programată să înceapă în 2026, urmând a intra intra în exploatare comercială până în 2027.

OMV Petrom mai este implicat, tot la Ișalnița, într-un alt proiect solar, alături de CE Oltenia.

Parcul Fotovoltaic Ișalnița, deținut în proporție egală de OMV Petrom și CE Oltenia, va fi construit pe depozitele închise de cenușă și de zgură situate pe cele două maluri ale Jiului.

Depozitele aparțin Termocentralei Ișalnița și sunt situate la cca. 2,5 km distanță de aceasta.

Valoarea totală a Proiectului cu CE Oltenia este de 379 milioane lei (76.3 milioane euro), din care valoarea maximă asigurată din Fondul pentru Modernizare este de 265 milioane lei (53,4 milioane euro -70% din valoarea totală a Proiectului).

CEO și OMV Petrom SA și-au propus să construiască patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW la Ișalnița, Rovinari, Tismana 1 și Tismana 2, pe depozitele închise de zgură și cenușă și pe haldele interioare.

FOTO Samsung deschide prima sa cafenea în România CITEȘTE ȘI FOTO Samsung deschide prima sa cafenea în România

Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% CE Oltenia - 50% OMV Petrom.

Parcul de la Ișalnița construit pe depozitele închise de cenușă și de zgură, spre deosebire de cel propiu, nu este dezvoltat de OMV Petrom, ci de Societatea Parc Fotovoltaic lșalnița SA (50% - OMV Petrom, 50% - CE Oltenia).

Google încetează să mai producă Chromecast CITEȘTE ȘI Google încetează să mai producă Chromecast

În prezent, există o singură instalații de stocare de sine stătătoare în sistemul energetic național de 7 MW, operată de Megalodon Storage, la Căciulați, comuna Moara Vlăsiei, județul Ilfov, prezentă și pe piața de echilibrare. Principalii asociați ai companiei sunt fondul austriac de investiții Core Value Capital (33,33%), Gerdan Real Estate SRL, societate controlată de șefii dezvoltatorului de unități de producție de energie regenerabilă din Austria LSG Group (33,34%), și constructorul și operatorul austriac de sisteme fotovoltaice Green Source GmbH (24,33%).

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
stocare
ișalnița
ceo
parc fotovoltaic