Compania de stat Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a depus aplicații la Ministerul Energiei pentru a obține finanțare din Fondul de Modernizare al UE pentru 7 proiecte investiționale, în valoare totală de peste jumătate de miliard de euro.
Fondul de Modernizare european este alimentat cu bani proveniți din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pe care marii emitenți sunt obligați să le cumpere, prin tranzactionarea pe piață a 2% din totalul certificatelor alocate statelor membre prin schema EU ETS pentru perioada 2021-2030. Sprijină investițiile în proiecte de modernizare a sistemelor energetice în regiunile dependente de cărbune din statele membre UE cu PIB pe cap de locuitor mai mic de 60% din media Uniunii, țările beneficiare fiind România, Bulgaria, Croația, Estonia, Cehia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Grecia si Portugalia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, Transgaz a depus în data de 10.08.2023, la Ministerul Energiei, aplicații pentru 7 proiecte neprioritare aferente Fondului pentru Modernizare, în sesiunea 2 din anul 2023, astfel:
▪ Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia (acoperind și alți consumatori industriali și casnici);
▪ Creșterea capacității de transport a SNT și a siguranței aprovizionării cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița (județul Dolj) și a Sucursalei Electrocentrale Turceni (județul Gorj);
▪ Conductă de transport gaze naturale Jupa - Băile Herculane - Orșova – Prunișor;
▪ Conductă de transport gaze naturale Mihai Bravu – Siliștea și transformarea în conductă godevilabilă;
▪ Conductă de transport gaze naturale Tetila - Horezu – Râmnicu Vâlcea;
▪ Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră-Podișor;
▪ Conductă de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru.
CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Proteste la direcții ale Finanțelor din teritoriu - Promisiunile obținute: Fără disponibilizări! - DOCUMENTValoarea totală solicitată pentru finanțarea din Fondul pentru Modernizare este de circa 554,3 milioane euro, precizează compania.
″Prin depunerea aplicațiilor pentru obținerea de finanțări nerambursabile pentru proiectele de investiții, Transgaz demonstrează că niciun instrument de finanțare nerambursabilă nu rămâne nevalorificat, compania fiind astfel atentă la capitalurile proprii. Obiectivul comun al acestor investiții îl reprezintă consolidarea rolului României în sectorul gazier european și regional″, se mai arată în anunțul Transgaz.