Acționarii Romgaz, companie controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 70% din acțiuni, vor lua în discuție într-o AGA programată pe 27 ianuarie retragerea Romgaz din parteneriatele încheiate cu Aurelian Oil&Gas Poland și Sceptre Oil&Gas pentru desfășurarea de operațiuni petroliere în perimetrele Cybinka si Torzym din Polonia.
Astfel, în cadrul AGA se va supune la vot "aprobarea retragerii Romgaz: a) din calitatea de partener în cadrul acordurilor de parteneriat încheiate cu Aurelian Oil&Gas Poland și Sceptre Oil&Gas pentru desfășurarea de operațiuni petroliere în perimetrele Cybinka si Torzym din Polonia; b) din calitatea de acționar comanditar în cadrul celor două societăți în comandită simplă Energia Cybinka sp.z.o.o.sp.k și Energia Torzym s.z.o.o.sp.k.".
În aceeași ședință AGA se va mai discuta aprobarea demarării procedurii de majorare a capitalului social al Romgaz prin aport în natură cu valoarea terenurilor pentru care s-au obținut certificate de atestare a dreptului de proprietate. În acest scop, se va aproba numirea, de către judecătorul delegat de pe lângă Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a unuia sau a mai multor experți independenți care să evalueze terenurile respective.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Romgaz a încheiat, în 2008, cu compania americană Aurelian Oil&Gas și cea britanică Sceptre Oil&Gas, acorduri de parteneriat pentru dezvoltarea de zăcăminte de gaze naturale în Polonia. Romgaz deține câte 30% din drepturile asociate fiecăruia dintre cele 2 perimetre poloneze concesionate.
Tot în 2008, Romgaz a stabilit un parteneriat similar cu compania irlandeză San Leon Energy, în al cărei acționariat figurează și un fond de investiții controlat de miliardarul George Soros, pentru trei perimetre de hidrocarburi din Slovacia, însă irlandezii s-au retras între timp din afacere. Aurelian Oil&Gas Poland este o subsidiară a aceleiași San Leon Energy. Romgaz deține câte 25% din drepturile asociate concesiunilor din Slovacia.
Anul trecut, Romgaz a efectuat o ajustare negativă a investițiilor financiare de 17,9 milioane lei, reprezentând împrumuturi acordate de producătorul de gaze controlat de statul român companiilor mixte poloneze în care este partener cu Aurelian Oil&Gas Poland și Sceptre Oil&Gas. Atât perimetrele din Polonia, cât și cele din Slovacia sunt în fază de explorare.
Profitul Romgaz a scăzut cu 12,4% în primele 9 luni din 2015, la 975,3 milioane lei, iar cifra de afaceri a companiei s-a redus cu 10,8%, la 2,93 miliarde lei, una din cauzele principale fiind limitarea consumului de gaze al CET-urilor, din lipsă de bani.
La jumătatea lunii octombrie, compania rusă de petrol și gaze Lukoil a anunțat descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, estimările preliminare, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, indicând prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi.
Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre. Concesiunea este deținută de Lukoil Overseas Atash BV, care are și statut de operator al perimetrului, cu 72% din drepturi, în parteneriat cu PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%).