Realizarea planului de reorganizare al producătorului de energie și abur industrial Electrocentrale Galați, controlat indirect de Ministerul Economiei prin societatea Electrocentrale Grup și aflat în insolvență din 2014, care prevede vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei, pare tot mai improbabilă. Principalul creditor, Romgaz, a solicitat falimentul societății.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Producătorul de gaze controlat de stat deține creanțe totale de 140 milioane lei asupra Electrocentrale Galați, din care 82,451 milioane lei garantate și 57,472 milioane lei chirografare, generate de gaze livrate și neplătite. Totalul datoriilor de la masa credală a companiei gălățene se ridică la 157,54 milioane lei.
"Transferul de afacere, vânzarea bunurilor se vor adresa primordial către creditorul garantat Romgaz SA, către proprietarul platformei unde se află amplasate bunurile debitoarei, Liberty Galați, în cazul în care aceștia își manifestă acordul, sau către orice altă entitate identificată în sectorul de activitate energetic. Nu este în intenția administratorului judiciar dezafectarea patrimoniului debitoarei, aceasta fiind o ultimă soluție în procedura falimentului", prevede planul de reorganizare al Electrocentrale Galați.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După cum a relatat Profit.ro, adunarea creditorilor Electrocentrale Galați a respins planul de reorganizare elaborat de administratorul judiciar pe 1 octombrie. Planul a fost depus în nume propriu de către administrator, acesta nereușind să obțină aprobarea acționarului unic Electrocentrale Grup, deținut integral de către Ministerul Economiei, care nu s-a prezentat la AGA convocată în acest scop. La începutul lunii august a demarat o procedură de concediere colectivă a angajaților Electrocentrale Galați, cu plăți compensatorii.
Determinant a fost votul negativ al Romgaz, care acum a solicitat intrarea în faliment a Electrocentrale Galați. "Menționăm că SNGN Romgaz SA Mediaș a comunicat punctul de vedere asupra planului - vot negativ - în data de 16.09.2020, anterior comunicării de către administratorul judiciar a adresei nr. 2927/25.09.2020 (respectiv a testului creditorului privat prudent și a opiniei asupra planului de reorganizare). Administratorul judiciar a solicitat reanalizarea votului - adresa nr. 2927/25.09.2020 - ceea ce nu s-a realizat până la data prezentei adunări a creditorilor. (…) În cazul în care creditorul majoritar Romgaz SA Mediaș revine în baza solicitării administratorului judiciar – conform adresei nr. 2927/25.09.2020 -, anexă a prezentului proces verbal, se va relua procedura de vot", menționa administratorul judiciar al Electrocentrale Galați, Maestro SPRL, în procesul verbal al ședinței adunării.
În opinia asupra planului de reorganizare întocmită de BDO se menționa că "este dificil de apreciat în acest moment dacă va exista un cumpărător al afacerii la prețul indicat în raportul de evaluare (91,8 milioane lei - n.r.)", mai ales în condițiile în care cea mai parte a activelor care ar urma să fie vândute "nu vor fi folosite în scenariul unei centrale noi, devenind redundante".
Potrivit sursei citate, preluarea acestor active ar genera pentru cumpărători costuri de conservare pe o perioadă nedeterminată, alternativa fiind valorificarea lor ca materiale recuperabile. "Singura excepție o constituie terenul, care ar fi preluat de un potențial investitor (în cadrul transferului de afacere) și care permite dezvoltarea unei investiții noi", se arăta în opinia citată.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Guvernul a aprobat noile restricții. Arafat: vor fi închise și terasele care au fost amenajate cu pereți și acoperiș. Firmele, obligate să permită munca la domiciliu și telemuncaÎn iunie 2020, la un eveniment public desfășurat la Galați la care au participat președintele companiei-mamă a Liberty, Sanjeev Gupta, și premierul Ludovic Orban, a fost anunțată încheierea unui memorandum între Liberty și Romgaz pentru înființarea unei societăți de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), printre care dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”).
Electrocentrale Galați deține însă încă de anul trecut un studiu de prefezabilitate "privind modernizarea retehnologizarea grupurilor energetice existente sau posibilitatea promovării unei investiții pentru realizarea unui grup energetic în ciclu combinat gaze-abur, în condensație, cu funcționare pe gaze naturale". Studiul a prezentat 3 variante: retehnologizarea grupurilor existente (investiție estimată la 99,19 milioane euro), o centrală nouă de 215 MW (177,39 milioane euro) sau una de 275 MW (227,89 milioane euro). Proiectul ar urma să beneficieze de fonduri UE nerambursabile din Fondul de modernizare instituit de UE cu încasări din vânzări de certificate CO2 alocate gratuit statelor membre, Electrocentrale Galați transmițând deja autorităților o solicitare în acest sens.
CITEȘTE ȘI Criptomoneda bitcoin a urcat la peste 15.000 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2018, pe fondul incertitudinilor alegerilor din SUAUlterior realizării studiului, cei de la Liberty au propus asocierea cu Romgaz pentru un proiect nou pe amplasamentul Electrocentrale Galați.
Astfel, Liberty a trimis în august 2019 o scrisoare de intenție către Romgaz și Electrocentrale Galați prin care și-a exprimat intenția de a se implica în revitalizarea și reorganizarea societății în 2 variante posibile: participarea Liberty Galați ca acționar al societății comerciale deținătoare a noilor unități de producere a energiei electrice, "în condițiile în care interesele Liberty vor fi corespunzător reprezentate și apărate", sau perfectarea unui contract multianual de furnizare a energiei electrice încheiat prin negociere directă cu societatea care va fi înființată și care va deține noile unitați, Liberty urmând să fie consumator.
Ulterior, în martie 2020, Liberty Steel, Electrocentrale Galați și Romgaz au încheiat o minută din care reiese că atât Liberty, cât și Romgaz sunt interesate de realizarea unei investiții pe amplasamentul Electrocentrale Galați.