România va trebui să se descurce fără gaz rusesc. Capacitățile de import rezervate lunar și zilnic, în cădere liberă

România va trebui să se descurce fără gaz rusesc. Capacitățile de import rezervate lunar și zilnic, în cădere liberă

Sergei Elagin | Dreamstime.com

scris 19 aug 2022

Gazprom sau traderii care au contracte cu gigantul rus au decis să reducă volumele de gaze alocate României, atât rezervările lunare, cât și cele zilnice fiind mai mici de 2-3 ori comparativ cu cele din prima parte a lunii august.

Potrivit unor surse Profit.ro din piață, în această situație nu se află numai România, ci și Bulgaria și Grecia, cantitățile de gaze care intră în Europa prin TurkStream fiind diminuate începând cu seara zilei de miercuri. Gigantul rus ar putea aplica și rutei sudice de transport rețeta folosită pe rutele nordice, unde a limitat cantitățile livrate pentru a ține prețul ridicat. Astfel, ce pierde din volume, câștigă din prețuri.

Urmărește-ne și pe Google News
Statul - marele profitor al exploziei prețurilor din energie. Impozitele achitate de Romgaz și OMV Petrom, de 3 ori mai ridicate decât profiturile record raportate de cele 2 companii. Situație similară la Nuclearelectrica și, probabil, Hidroelectrica CITEȘTE ȘI Statul - marele profitor al exploziei prețurilor din energie. Impozitele achitate de Romgaz și OMV Petrom, de 3 ori mai ridicate decât profiturile record raportate de cele 2 companii. Situație similară la Nuclearelectrica și, probabil, Hidroelectrica

Licitațiile de capacitate lunare sau pentru ziua următoare sunt un indiciu pentru volumele de gaze care urmează să fie importate.

Capacitatea lunară de import rezervată prin punctul de la Negru Vodă pentru luna septembrie este de 21,3 GWh/zi, de peste două ori mai redusă decât cea pentru luna august, de 45,2 GWh/zi, dar considerabil mai mică și față de cea din iulie, de 37 GWh/zi sau iunie, de 34,2 GWh/zi.

În prezent, rezervările lunare sunt aproape egale cu cantitatea de gaz exportată zilnic în Ungaria (aproximativ 45-50 GWh), ceea ce sugerează că gazul importat pentru România este introdus în țară în urma unor licitații zilnice. Din septembrie însă, rezervările lunare sunt mai reduse cu peste 50% decât cele din august, ceea ce ar putea însemna că nu numai livrările către România vor avea de suferi, ci și cele către Ungaria, via România.

Totodată, s-au diminuat considerabil și rezervările de capacitate zilnică. Astfel, capacitatea rezervată pentru ziua de vineri este de 20,1 GWh, în creștere față de cea de joi, de 12 GWh, însă de trei ori aproape mai redusă decât media zilnică înregistrată în prima parte a acestei luni. Miercuri, de exemplu, capacitatea rezervată a fost de 55 GWh.

Germania: 100 de bănci și 1.000 de suspecți într-o investigație privind fraude fiscale care îl pune în centrul atenției pe cancelarul Scholz CITEȘTE ȘI Germania: 100 de bănci și 1.000 de suspecți într-o investigație privind fraude fiscale care îl pune în centrul atenției pe cancelarul Scholz

Așa cum a anunțat Profit.ro, joi dimineață, în mod surprinzător, importurile de gaze rusești care intrau în România din gazoductul TurkStream, prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, au fost sistate brusc, de la un nivel de 8-9 milioane mc/zi, la unul de 4,8 milioane mc/zi, din care 4,5 milioane mc/zi tranzitând România cu destinația Ungaria prin punctul de interconectare de la Csanadpalota.

În după-amiaza aceleiași zile, în urma licitațiilor intra-zilnice, situația s-a mai remediat, cantitatea de gaze care a intrat în România prin Negru Vodă crescând la 5,8 milioane mc, în timp ce cea care a ieșit în Ungaria s-a diminuat la 4,2 milioane mc. Situația de vineri este una similară.

Vineri, mai puțin de o treime (1,6 GWh din 5,7 GWh) din gazul importat este destinat pieței interne. Restul ajunge în Ungaria, tranzitând doar România (sursa: Transgaz)

Vineri, mai puțin de o treime (1,6 GWh din 5,7 GWh) din gazul importat este destinat pieței interne. Restul ajunge în Ungaria, tranzitând doar România (sursa: Transgaz)

Chiar și așa, cantitatea de gaze efectiv importată (fără cea care doar tranzitează România) prin acest punct de interconectare, prin care intră gazul rusesc din TurkStream, s-a redus brusc cu aproape două treimi, de la o medie a ultimelor zile de 4,5 milioane mc/zi la 1,6 milioane mc/zi. Alți 0,5 milioane mc cubi au intrat în România prin celălalt punct de interconectare cu Bulgaria, de la Giurgiu-Ruse

Joi au avut loc licitațiile de rezervare capacitate pentru ziua de vineri, în urma cărora traderii au rezervat o capacitate de import de 17,9 GWh prin punctul de interconectare de la Negru Vodă și una de 2,2 GWh prin cel de la Giurgiu-Ruse.

Rezervările de miercuri pentru joi, ziua în care s-a făcut simțită reducerea considerabilă a importurilor fuseseră de 8,9 GWh prin Negru Vodă și de 3,1 GWh, prin Giurgiu-Ruse.

Rectificarea - aprobată de Guvern cu schimbări pentru a da bani în plus primăriilor și mai puțin pentru decontarea concediilor medicale. Primesc bani ministerele Finanțelor, Muncii, Investițiilor, Sănătății, Energiei și Transporturilor, tăieri la MAI, Med CITEȘTE ȘI Rectificarea - aprobată de Guvern cu schimbări pentru a da bani în plus primăriilor și mai puțin pentru decontarea concediilor medicale. Primesc bani ministerele Finanțelor, Muncii, Investițiilor, Sănătății, Energiei și Transporturilor, tăieri la MAI, Med

Majorarea capacitării rezervate pentru vineri poate fi pusă pe aprecierea prețului spot de pe BRM, care a crescut joi cu 20% sau 162,67 lei/MWh, sărind de 1.000 de lei/MWh. La aceste prețuri, probabil că traderii au găsit că este atractiv să majoreze volumul de gaz alocat României vineri, față de cel din ziua de joi.

Comparativ însă cu rezervările de marți, pentru ziua de miercuri, 49,6 GWh prin Negru Vodă și 5,4 GWh prin Giurgiu Ruse, nivelul celor din ultimele 2 zile este extrem de redus.

În sezonul de iarnă, gazul care intră în sistem, pentru acoperirea consumului intern, provine din producția curentă, importuri și extrageri din depozite, care în prezent sunt în proporție de 67% pline. Cum producția curentă se situează în aceste zile la un nivel aproape dublu celui al consumului (260 GWh/zi vs 135 GWh/zi), probabil că România va intra în iarnă cu peste 80% depozite pline (peste 26 TWh), atingând ținta impusă de UE. Însă chiar dacă ar avea depozitele pline 100%, România tot ar avea nevoie de importuri, cel puțin în perioade cu vârf de consum, pentru a păstra în parametri funcționali Sistemul Național de Transport (SNT).

Acesta este motivul pentru care operatorul SNT, Transgaz, a lansat o licitație de achiziționare a serviciilor de echilibrare prin cumpărarea de gaze naturale din import pentru perioada ianuarie-martie 2023. Transgaz este dispus să achite o sumă totală cuprinsă între 1,079 și 1,349 miliarde lei pe o cantitate totală de gaze de 128 milioane mc sau 1,37 TWh, care poate fi suplimentată cu 25%.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri
gaze
wiee
turkstream
ungaria
tranzit
înmagazinare