Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului roman, iar informațiile din spațiul public cu privire la preluarea de către Gazprom sunt ”speculații fără temei”.
”Din păcate, lansarea unor zvonuri pare că s-a transformat în strategie politică și «acțiune de diplomație superficială». Pentru că se lansează tot felul de scenarii cu privire la Petrom și «preluarea de către Gazprom» fac o serie de precizări: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului roman”, a scris Virgil Popescu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ministrul afirmă că nu are astfel de informații.
”Le consider speculații și sunt fără temei. Anul trecut, eram ministrul Economiei, Energiei și al Mediului de Afaceri și am promovat în Guvern, în februarie 2020 dacă nu mă înșel, o Ordonanță de urgență care a fost aprobată anul acesta de Parlament și este deja lege prin care transpuneam un ultim articol din Directiva petrolului, cum îi spunem noi, un articol ce nu a fost transpus în legislația românească. Practic, acest articol spune că, pe motive de securitate națională, un stat membru poate refuză acordarea unor concesiuni de explorare/exploatare de hidrocarburi, atât petrol, cât și gaze naturale. Asta înseamnă că statul român poate oricând, pe motive de securitate națională, să nu fie de acord cu orice tranzacție. Și nu vorbim doar de Petrom. Vorbim de orice altă tranzacție unde vorbim de acorduri petroliere, care înseamnă atât petrol, cât și gaze naturale”, a mai scris Popescu.
Potrivit acestuia, ”nu se pot înstrăina nici direct, nici indirect, nici acțiunile din spatele unor companii, adică să cedezi controlul unei companii care deține la rândul ei acorduri petroliere”, scrie News.ro.
CITEȘTE ȘI McDonald’s întreabă în România - Vreți să fiți la noi manageri? Ce salariu oferă”Și asta e stipulat în lege. Nu se poate face decât cu acordul statului român, iar statul român poate să refuze pe motiv de securitate națională. Securitatea națională nu este negociabilă, iar securitatea energetică este o parte importantă din această”, a mai scris ministrul.