România își va majora cu 35% producția de electricitate până în 2025

România își va majora cu 35% producția de electricitate până în 2025
scris 30 mai 2016

Producția de electricitate din România va crește cu 35% în următorii 9 ani, Transelectica anticipând, pentru perioada 2016-2025 o majorare puterii nete disponibile de 7.700 de MW, ca urmare a realizării unor proiecte de reabilitare și a instalării unor grupuri noi de producție.

Puterea disponibilă totală netă (puterea activă pe care un grup o poate injecta în rețeaua electrică după scăderea consumului necesar pentru serviciile proprii ale grupului) a centralelor electrice din Sistemul Energetic Național (SEN) la 31.12.2015, a fost de 22.256 MW, din care 29% în centrale hidroelectrice, 6% în centrale nucleare, 46% în centrale termoelectrice, 13% în centrale eoliene și centralele fotovoltaice 5%.

Urmărește-ne și pe Google News

Calculele Transelectrica au fost efectuate pe baza unui Scenariu de Referință de evoluție a capacităților de generare, care include un program de retrageri definitive din exploatare ale unor grupuri termoelectrice, la atingerea duratei de viață sau datorită neîncadrării în cerințele Uniunii Europene privind poluarea, totalizând 2.082 MW putere netă disponibilă, dintre care 1.994 MW până în 2020 inclusiv. “În unele cazuri, casarea grupurilor este asociată cu intenția de înlocuire a acestora cu grupuri noi, mai performante”, se precizează într-un document al Transelectrica.

Românii plătesc cele mai mari prețuri pentru electricitate din regiune CITEȘTE ȘI Românii plătesc cele mai mari prețuri pentru electricitate din regiune

Conform acestui scenariu de dezvoltare, în aceeași perioadă vor fi repuse în funcționare, după reabilitare, un grup de la Turceni, un grup de la Deva și un grup nuclearelectric de la Cernavodă (oprit în retehnologizare pentru prelungirea duratei de viață), însumând o putere netă disponibilă de 1.140 MW.

În ceea ce privește intențiile de instalare de grupuri noi, conform informațiilor transmise de producătorii existenți, acestea însumează o putere netă disponibilă de circa 4.679 MW.

În estimarea sumei, s-a luat în calcul și proiectul de construire a unei centrale hidroelectrice cu acumulare prin pompaj CHEAP Tarnița Lăpuștești, cu 4 grupuri de 250 MW fiecare, disponibilă la nivelul anului 2025.

Proiectele de grupuri noi includ finalizarea unor centrale hidroelectrice aflate în diferite stadii de execuție, a grupurilor nucleare 3 și 4 de la CNE Cernavodă, dar și realizarea de grupuri noi bazate pe exploatarea gazelor naturale (turbine cu gaze sau ciclu combinat, de condensație sau cogenerare) sau pe exploatarea lignitului (Rovinari) și huilei (Paroșeni). Nu lipsesc nici grupurile noi de producție de energie regenerabilă: eoliene, solare (fotovoltaice) și pe biomasă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
electricitate
productie
transelectrica
sen
2025