Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a retras licențele grupurilor energetice din cadrul CET București Sud, Vest și Progresul, și pe cele ale grupurilor energetice din cadrul CET Halânga, grupuri nefuncționale de mulți ani, reducând astfel puterea totală instalată în România cu 875 MW, la 20.537 MW.
Grupurile celor trei CET-uri din Capitală, aparținând Electrocentrale București, aveau raportată pe hârtie o putere electrică instalată de 650 MW, iar cele ale CET Halânga, aparținând Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, una de 225 MW.
România dispune, oficial, de capacități de producere a energiei electrice cu o putere instalată totală de 20.537 de MW, susține ANRE, însă instituția se află într-un proces de analiză pentru a stabili care dintre centrale mai sunt funcționale. În practică însă, producția maximă se ridică de-abia la jumătate din capacitatea instalată.
La finalul lunii februarie a anului trecut a fost înregistrată cea mai mare producție de electricitate din istorie, de 11.336 MW, cu 41 MW peste fostul record, realizat pe 20 decembrie 2016, de 11.295 MW.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum a ajuns Transgaz marele câștigător al prăbușirii prețului gazelor? Depogaz a stopat înmagazinările în numele furnizorilorÎn acest an, în luna septembrie, a fost înregistrat un record negativ, de această dată, producția atingând cel mai redus nivel din istoria modernă: a fost pentru prima dată când nivelul acesteia a scăzut sub 4.200 MW.
Pe 20 septembrie, la ora 01:57, potrivit datelor Transelectrica, nivelul producției din România era de doar 4.186 MW
De altfel, începând cu luna iulie, România a devenit importator net de energie electrică.
Joi dimineață, producția de electricitate internă varia între 8.600 și 8.800 MW, pentru acoperirea consumului România importând între 700 și 800 de MW.