Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a emis în această lună un ordin potrivit căruia furnizorii de ultimă instanță sunt obligați să își anunțe consumatorii că de la 1 ianuarie 2021 piața de energie electrică va fi complet liberalizată.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
"În vederea adoptării cadrului de reglementare necesar aplicării principiilor europene, ANRE a emis în această lună, Ordinul pentru aprobarea condițiilor de furnizare a energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță, începând cu data de 1 ianuarie 2021. Prin reglementarea menționată au fost instituite în sarcina furnizorilor de ultimă instanță obligații de informare a clienților casnici, ce se impun ca urmare a liberalizării pieței de energie electrică de la data de 1 ianuarie 2021 și, de asemenea, se stabilesc principii privind contractele aplicabile clienților casnici și noncasnici beneficiari ai serviciului universal și principiile de stabilire a prețului aplicat clienților casnici și noncasnici din portofoliul propriu care beneficiază de serviciul universal", se arată în comunicat.
CITEȘTE ȘI Boston Consulting: Asigurările - printre sectoarele în care pandemia a avut cel mai puternic impact, după HoReCa, bănci și energie. Decalajul între companii, din perspectiva randamentului pentru acționari, mai mare ca în orice altă industriePentru îndeplinirea reglementărilor europene privind reducerea duratei maxime a procesului tehnic de schimbare a furnizorului la 24 de ore până în anul 2026, ANRE implementează un proiect finanțat din fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, scrie Agerpres.
Prin acest proiect se va realiza o platformă informatică unică la nivel național dedicată procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și de gaze naturale, care să contribuie la dezvoltarea unei piețe de energie dinamice și competitive.
ANRE amintește că, în anul 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au aprobat pachetul legislativ "Energie curată", cuprinzând, pentru sectorul energiei electrice, Regulamentul (UE) nr. 2019/943 privind piața internă de energie electrică și Directiva (UE) nr. 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică.
Prevederile regulamentului menționat se aplică în mod direct statelor membre începând cu data de 1 ianuarie 2020.
"Consecventă rolului său stabilit de legea națională și de reglementările europene, ANRE și-a propus să ofere participanților la piață, inclusiv noilor categorii prevăzute de acestea (clienți activi, agregatori, operatori de stocare a energiei etc.) un cadru de piață modern și competitiv. Astfel, în anul 2020, Autoritatea a pus în consultare publică și a adoptat un număr important de modificări ale cadrului de reglementare, dintre care amintim stabilirea principiilor generale aplicabile piețelor de energie electrică, în deplin acord cu prevederile reglementărilor UE, flexibilizarea tranzacțiilor pe piața contractelor bilaterale cu licitație extinsă, în ceea ce privește profilele zilnice de livrare, posibilitatea variației cantității orare, facilitate care sprijină îndeosebi producătorii de energie din surse regenerabile și posibilitatea de ajustare a a prețului de atribuire în funcție de un indice bursier", potrivit comunicatului.
Alte măsuri au inclus definirea contractelor pe termen lung care pot fi încheiate pe piețe extrabursiere și care stimulează investițiile în capacități noi de producție, având în vedere că Legea 123/2012 cu modificările și completările ulterioare permite investitorilor să contracteze energia care urmează a fi produsă fără a deține licență la data contractării, prin contracte de tip PPA; crearea unei platforme administrate de către OPCOM care permite încheierea de contracte de tip PPA și într-un cadru organizat care asigură corectitudinea, cadrul concurențial și nediscriminatoriu în negocierea și încheierea acestor contracte.
S-a ajuns și la posibilitatea participării agregate pe toate piețele a producătorilor de energie și dreptul de a încheia contracte bilaterale negociate direct între membrii agregării, precum și la posibilitatea participării clienților finali, inclusiv prin intermediul agregatorilor, la piețele la termen, piața pentru ziua următoare, piața intrazilnică și cea de echilibrare, dar și la dreptul acordat furnizorilor de a încheia contracte bilaterale negociate direct cu agregatorii clienților activi.
La nivelul pieței de echilibrare, s-a recurs la renunțarea la obligația de ofertare, la limitele de preț, în afara celor tehnice permise de regulamentul UE, și introducerea prețurilor negative, măsuri care stimulează participanții la piața de echilibrare și contribuie la asigurarea rezervelor de putere necesare echilibrării sistemului de transport al energiei electrice.
În perioada următoare, ANRE are în lucru finalizarea întregului pachet de reglementări necesare implementării legislației naționale incidente și a pachetului legislativ "Energie curată", dintre care menționăm trecerea la intervalul de decontare de 15 minute începând cu anul 2021, implementarea conceptului de single price (preț unic) pe piața de echilibrare și nu în ultimul rând, finalizarea implementării regulilor necesare pentru utilizarea platformelor europene aferente pieței de echilibrare.