România a redus taxa pe importurile și exporturile de energie electrică din și către Republica Moldova și Ucraina. Exportăm aproape zilnic curent către ucraineni

România a redus taxa pe importurile și exporturile de energie electrică din și către Republica Moldova și Ucraina. Exportăm aproape zilnic curent către ucraineni

Foto dreamstime.com

scris 26 iun 2024

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a redus ușor tariful reglementat aplicat de operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, tuturor tranzacțiilor de import, export și tranzit de energie electrică programate cu sistemele electroenergetice ale așa-ziselor ″țări perimetrice″, care în cazul României sunt statele vecine nemembre UE Republica Moldova și Ucraina.

Tariful a fost redus cu 6,66% de la 1 iulie 2024, de la 3 la 2,8 euro/MWh plus TVA.

Urmărește-ne și pe Google News
Ungaria va renunța la plafonarea prețurilor produselor alimentare CITEȘTE ȘI Ungaria va renunța la plafonarea prețurilor produselor alimentare

După cum a relatat Profit.ro, începând din septembrie 2022, tariful reglementat pentru schimburile de energie electrică cu țările perimetrice a fost majorat masiv, mai întâi de la 0,6 la 1,2 euro/MWh plus TVA, iar apoi la 3 euro/MWh plus TVA.

Schimburile de energie electrică cu Republica Moldova și Ucraina s-au intensificat după ce cele două sisteme energetice vecine s-au desprins de cel al Rusiei și s-au sincronizat de urgență la rețeaua interconectată a Europei continentale în martie 2022, la mai puțin de o lună după startul agresiunii militare a Kremlinului.

FOTO ING își notifică clienții că a lansat o nouă funcție. Acum pot fi blocate unele operațiuni CITEȘTE ȘI FOTO ING își notifică clienții că a lansat o nouă funcție. Acum pot fi blocate unele operațiuni

Din toamna anului trecut, de când Federația Rusă a început o serie de atacuri metodice extrem de agresive asupra sistemului energetic al Ucrainei, soldate cu pagube masive, exporturile de energie ale României către țara vecină au crescut și mai mult, atât în ceea ce privește livrările comerciale, cât și sub forma ajutoarelor de avarie.

Transelectrica a încasat peste 3 milioane de lei în primul trimestru al anului din ajutoare de avarie acordate sistemului vecin al Ucrainei, constând în livrări de energie de urgență către omoloaga Ukrenergo, în momente în care infrastructura energetică ucraineană a fost afectată de atacuri cu rachete și drone ale agresorului militar rus.

Instanța de fond din Malta a decis predarea lui Paul-Philippe al României. Hotârârea nu este definitivă CITEȘTE ȘI Instanța de fond din Malta a decis predarea lui Paul-Philippe al României. Hotârârea nu este definitivă

În ultima perioadă, din cauza distrugerii unor centrale vitale, Ucraina este nevoită să importe aproape zilnic energie de la vecini. Astăzi, de exemplu, sunt programate importuri totale de peste 26.000 MWh, din România, Moldova, Slovacia, Polonia și Ungaria, cu o putere maximă orară de aproape 1.300 MW, conform datelor Ukrenergo. 

Normele UE prevăd că operatorii de transport și de sistem (OTS) din spațiul comunitar primesc compensații pentru costurile aferente găzduirii fluxurilor de energie electrică transfrontaliere în rețelele lor, plătite de către operatorii omologi ai sistemelor de unde provin și unde ajung în final aceste fluxuri. În acest scop, OTS-urile din UE contribuie cu bani la un fond comun, contribuția fiecăruia fiind proporțională cu raportul dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre sistemul său național de transport și suma dintre valoarea absolută a fluxurilor nete înspre și dinspre toate sistemele naționale de transport.

FOTO Deficitul de angajați din restaurante aduce \ CITEȘTE ȘI FOTO Deficitul de angajați din restaurante aduce "Ospătarul la Distanță"

Compensațiile acoperă pierderile de energie aferente găzduirii fluxurilor transfrontaliere de electricitate, precum și costurile suportate de OTS-uri cu punerea la dispoziție a infrastructurii în scopul găzduirii fluxurilor transfrontaliere de energie electrică, inclusiv cu investițiile în întărirea rețelelor necesare pentru facilitarea acestor fluxuri.

În schimb, țărilor terțe precum Republica Moldova și Ucraina li se aplică o taxă de utilizare a sistemelor de transport de energie din UE, stabilită în fiecare an la nivelul contribuției estimate per megawatt-oră pe care operatorii de sisteme de transport dintr-o țară UE ar trebui să o verse la fondul comun menționat pe baza fluxurilor transfrontaliere de energie electrică preconizate pentru anul în cauză. OTS-urile terțe își recuperează taxa de la exportatorii și importatorii naționali de energie.

viewscnt
Afla mai multe despre
exporturi energie ucraina
ajutoare avarie energie ucraina
atacuri rusia sistemul energetic al ucrainei
taxă exporturi importuri energie moldova ucraina