GRAFIC Efectul caniculei. România doboară în doar câteva ore un nou record al verii și are astăzi cea mai scumpă electricitate din UE

GRAFIC Efectul caniculei. România doboară în doar câteva ore un nou record al verii și are astăzi cea mai scumpă electricitate din UE
scris 21 iun 2024

Canicula instalată în ultimele zile își face simțită prezența și pe piața de energie, România având astăzi cea mai scumpă electricitate din Europa, cu un preț de 50% peste cel din Franța și cu o treime peste cel din Germania, relevă analiza Profit.ro.

Prețul mediu zilnic al energiei cu furnizare în ziua de vineri pe piața pentru ziua următoare (PZU) operată de OPCOM este de 642,7 lei/MWh sau 129 euro/MWh, cel mai înalt din Europa. Numai în Bulgaria mai este un preț similar, chiar și în Italia sau Grecia, state în care se înregistrează de obicei prețuri medii mai mari, prețurile fiind de doar 117, respectiv 114 euro/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Un viitor parc eolian buzoian de sute de MW și-a vândut virtual în avans o parte din producția din următorii 12 ani către gigantul german Deutsche Telekom CITEȘTE ȘI Un viitor parc eolian buzoian de sute de MW și-a vândut virtual în avans o parte din producția din următorii 12 ani către gigantul german Deutsche Telekom

Comparativ, prețul din România este cu o treime peste cel din Germania (97 euro/MWh) și cu 57% peste cel din Franța (82 euro/MWh).

Pe piața PZU, operată de OPCOM, se comercializează volume importante, în luna mai fiind tranzacționat un volum echivalent cu 38,44% din consumul net intern.

A fost bătut și recordul orar al verii realizat cu numai o zi în urmă, în 2 intervale orare, între 19 și 21, prețul unui MWh, depășind cu leu pragul de 1.500 de lei.

VIDEO&FOTO Imagini în premieră cu ″Tesla Brăila Gigafactory\ CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Imagini în premieră cu ″Tesla Brăila Gigafactory", anunțată de Profit.ro. Cum va arăta fabrica de 100 milioane euro a urmașei gigantului Cehoslovaciei comuniste care s-a luptat cu Musk. "Numărătoarea inversă a început…″

Și asta în pofida faptului că joi și vineri au fost zile cu soare, în care timp de 8-9 ore producătorii de energie solară dispecerizabili injectează o medie orară de aproximativ 1.000 MW în sistem (aproape o cincime din nivelul producției de zi), la care adaugă o cantitate similară (o parte din ea autoconsumată), din partea prosumatorilor, care nu sunt dispecerizați.

Căldura ridicată însă majorează consumul pe timp de seară, când acesta crește de la o medie orară a zilei de 6.500 MW până aproape de 8.000 MW, prosumatorii nemaicontribuind la diminuarea cererii și majorarea producției, ci punând la rândul lor presiune pe cerere.Acesta nu este cel mai ridicat preț orar de vară, anii trecuți, în 2021 și 2022, când Europa a traversat o criză energetică, iar prețul gazelor îl dicta pe cel al electricității, fiind înregistrate și prețuri aproape duble.

Accident de muncă la CNE Cernavodă - Victima indicată de presă: un cântăreț care este și angajat CITEȘTE ȘI Accident de muncă la CNE Cernavodă - Victima indicată de presă: un cântăreț care este și angajat

Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se află de o lună în revizie, care se va încheia peste o săptămână, pe 25 iunie. Până atunci, Nuclearelectrica produce doar 700 MW orar, funcționând la jumătate de capacitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
spot
pzu
ue
germania
franța