GAZE România a atins un grad de umplere a depozitelor de 75% cu o lună mai devreme ca anul trecut. Presiune pe prețuri, în toamnă

GAZE România a atins un grad de umplere a depozitelor de 75% cu o lună mai devreme ca anul trecut. Presiune pe prețuri, în toamnă
scris 25 iun 2024

România a ajuns la un nivel de umplere a depozitelor de trei pătrimi din capacitatea totală cu o lună înaintea anului trecut, ceea ce sugerează că, la finalul lunii august, acestea ar putea fi aproape pline, în proporție de peste 90%, ceea ce ar putea pune o presiune descendentă pe prețuri în această toamnă, reiese din datele analizate de Profit.ro

În urmă cu 2 zile, România avea înmagazinați 25,06 TWh de gaze, reprezentând, 74,03% din capacitatea totală de înmagazinare disponibilă, de 33,86 TWh.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Noi scumpiri. Doar în 6 stații din capitală se mai poate cumpăra benzină mai ieftină de 7 lei/l CITEȘTE ȘI TABEL Noi scumpiri. Doar în 6 stații din capitală se mai poate cumpăra benzină mai ieftină de 7 lei/l
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cum media înmagazinărilor zilnice a fost de aproximativ 170 GWh, reprezentând 0,5% din capacitatea totală, în mod normal, astăzi România a depășit procentul de 75% din capacitatea totală.

Anul trecut, înmagazinările din România au atins acest procent de-abia pe 24 iulie, cu o lună mai târziu decât în acest an.

FOTO Lanțul de magazine Very Nice Retail intră pe piața românească CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul de magazine Very Nice Retail intră pe piața românească

Dacă înmagazinările vor continua în același ritm, România va sări de un grad de umplere a depozitelor de peste 90% nu la începutul lunii septembrie, ca anul trecut, ci la începutul lunii august.

Cum consumul sezonier din august, dar și din septembrie și octombrie, este unul mai redus, rezultă că pe piața autohtonă ar putea apărea o presiune descendentă asupra prețului venită din partea cererii.

Șoc imobiliar în America CITEȘTE ȘI Șoc imobiliar în America

Dacă depozitele vor fi aproape pline, singura alternativă a producătorilor autohtoni, în condițiile unui consum scăzut, rămâne exportul. Numai că și în UE există un grad ridicat de umplere a depozitelor, de 75,35% pe 23 iunie.

Numai că o tendință contrară se anunță și din partea ofertei.

Deja producția internă este în scădere, de la 25 milioane mc/zi la 22,5 milioane mc/zi, în principal ca urmare a intrării în revizie a unor zăcăminte ale Romgaz.

Și principalul concurent al Romgaz, OMV Petrom, a anunțat că se așteaptă la o scădere mai accentuată a propriei producții în a doua jumătate a anului, în pofida unei diminuări sub cea anticipată, de doar 4%, în primul trimestru al acestui an.

DECIZIE Plafonarea tarifelor la RCA - prelungită. Noi schimbări introduse CITEȘTE ȘI DECIZIE Plafonarea tarifelor la RCA - prelungită. Noi schimbări introduse

“În primul trimestru am avut performanțe bune de producție, de fapt mai bune decât ne așteptam, cu o scădere de doar 4% comparativ cu primul trimestru al anului trecut. Cred că a fost destul de echilibrat între petrol și gaze naturale în primul trimestru. În acest moment, ne menținem anticipația de a produce peste 106.000 de barili echivalent petrol pe zi pentru întregul an. În a doua jumătate a anului avem însă activități de mentenanță, la fel ca anul trecut. Deci, ne așteptăm la o rată de scădere mai mare în a doua jumătate a anului”, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere.

În primul trimestru al acestui an, OMV Petrom a extras 53,5 mii bep/zi de țiței și 58,1 mii bep/zi de gaze. Comparativ, în ultimul trimestru al anului trecut, producția de petrol s-a ridicat la 53,7 mii bep/zi, iar cea de gaze doar la 56,3 mii bep/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
depozitare
cerere
ofertă
toamnă