Romania a atins încă de sâmbătă, 13 mai, un nivel de înmagazinare gaze de peste 50% din capacitatea totală, cu mai mult de 2 luni înainte de data la care a realizat acest lucru anul trecut, relevă datele analizate de Profit.ro. În 2022, gradul de umplere a depozitelor a depășit pragul de 50% de-abia pe 16 iulie.
În prezent, România are înmagazinați 1,597 miliarde metri cubi de gaze.
Raportat la gradul de umplere din aceeași dată a anului trecut (13 mai 2022), de 25,9%, cel din prezent este mai mult decât dublu, volumul depozitat fiind mai mare cu 817 milioane metri cubi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu numai volumul de gaz înmagazinat s-a majorat, ci și capacitatea totală de depozitare, care a crescut de la 3,15 miliarde mc la 3,17 miliarde mc.
Explicația: consumul de gaze s-a redus semnificativ. Astfel, în această lună, consumul zilnic a variat între 145 GWh, pe 1 mai, și 195 GWh, pe 9 mai. Comparativ, consumul zilnic era anul trecut de 175-205 GWh.
În schimb, producția curentă (exceptând perioada de revizii) s-a majorat cu 11%, de la o medie de 225 GWh/zi în prima parte a lunii mai 2022 la 250 GWh/zi.
Ca urmare a excedentului de gaz de pe piață, ritmul de înmagazinare din prezent (de 135 GWh/zi) este aproape dublu celui din aceeași perioadă a anului precedent.
În această săptămână, în urma intrării în revizie a mai multor perimetre de producție, și ritmul de înmagazinare a scăzut la aproximativ 70-75 GWh/zi.
CITEȘTE ȘI OTP Bank, obligată în instanță să elimine o anumită sintagmă dintr-o ofertă comercială, considerată incorectă de către comisarii ANPC/ Instituția bancară a contestat actul de control, însă instanța a dat definitiv câștig de cauză ANPCÎn pofida scăderii volumelor de gaze rusești importate, ca urmare a sancțiunilor oficiale și neoficiale impuse companiilor rusești, Uniunea Europeană (UE) a încheiat sezonul de iarnă cu un nivel record de gaze înmagazinate, de 60,4 miliarde metri cubi sau 625 TWh. În cazul României, volumul de gaz rămas în depozite la finalul iernii este de 13,7 TWh sau 41,7% din capacitatea totală de înmagazinare, cel de-al doilea nivel din istorie. Singurul an în care România a ieșit din iarnă cu un volum mai mare de gaze depozitate a fost 2020.
Prețul gazelor cu livrare în luna următoare a atins cel mai redus nivel al ultimelor 20 de luni în pofida reducerii în această săptămână a producției curente cu 15%, în urma intrării în revizie a mai multor perimetre operate de principalii producători de gaze autohtoni, Romgaz și OMV Petrom. Scăderea consumului, dublată de o majorare a producției, a condus la un excedent de gaz pe piața internă, ceea ce a făcut ca în luna ianuarie, lună de iarnă, de exemplu, România să fie în premieră exportator net de gaze.